VIDEO De ce trebuie să ne înregistrăm pe platforma de compensații dacă am făcut-o deja anul trecut? Răspunsul ministrului Muncii
Full Article 2 minutes read

VIDEO De ce trebuie să ne înregistrăm pe platforma de compensații dacă am făcut-o deja anul trecut? Răspunsul ministrului Muncii

Ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a spus că toți cetățenii trebuie să se înregistreze pe compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie, pentru că vulnerabilitatea energetică se determină în baza a două variabile – este măsurat venitul gospodăriei pentru ultimele 6 luni și consumul de energie istorică care a fost realizat în perioada rece anterioară. Precizările au fost făcute de ministru în cadrul unor declarații pentru jurnaliști. 

Întrebat de ce cetățenii trebuie anul acesta să se mai înregistreze o dată pe platforma de compensații, dacă au făcut-o deja anul trecut, ministrul a spus: „Pentru că vulnerabilitatea energetică se determină în baza a două variabile importante. În primul rând vorbim de venitul gospodăriei, acesta va fi măsurat pentru ultimele 6 luni și vorbim de consumul de energie istorică care a fost realizat în perioada rece anterioară”.

„Respectiv, în fiecare an de acum în colo, toate gospodăriile care doresc să beneficieze de compensații vor trebui să se înregistreze pentru că noi trebuie să reactualizăm situația. Unele gospodării poate au realizat venituri, la unele gospodării poate situația financiară este mai dificilă și atunci asta ne va ajuta să înțelegem care este vulnerabilitatea energetică în fiecare gospodărie”, a adăugat Buzu.

Autoritățile au anunțat pe 29 septembrie cum va fi acordat ajutorul pentru perioada rece a anului, în sezonul 2023-2024. Se menționa că anul acesta va fi pus în aplicare un mecanism unificat de compensare. Acesta va include compensații aplicate direct în facturi pentru familiile care se încălzesc cu energie termică, gaz sau energie electrică, precum și un ajutor financiar sub formă de plată monetară lunară, pentru familiile care utilizează combustibili solizi, de exemplu lemn și cărbune.

Pentru a beneficia de compensații, toți cetățenii vor trebui să se înregistreze pe compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: