Organizația WatchDog.md a publicat pe 12 ianuarie o analiză despre criza energetică și felul cum a fost aceasta gestionată de Guvern și în special de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În material este criticat dur vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastucturii și Dezvoltării Regionale. În replică, Spînu a amintit că Republica Moldova a înregistrat cel mai semnificativ progres privind implementarea legislației europene în domeniul energiei în cadrul Comunității Energetice.
Materialul începe cu analiza contractului încheiat în noiembrie 2021 dintre partea moldovenească (reprezentată la negocieri inclusiv de vicepremierul Andrei Spînu) și concernul rus „Gazprom” și analiza prețului pentru gaz. Ulterior, experții au analizat și contractul de achiziție a energiei electrice, Spînu fiind acuzat de lipsă de transparență.
„Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, pe parcursul anului trecut a eșuat în repetate rânduri în comunicare, iar mai multe acțiuni au trezit semne de întrebare. Unul dintre exemplele recente, ține de energia electrică. Inițial Spînu a eșuat să explice de ce prețul de achiziție este de $73 per megawat cu 15% mai mare față de cel anterior, prezentând acesta ca un succes. Apoi, el a spus că MGRES va livra suficientă lumină pentru tot malul drept, însă ne-am pomenit că procurăm și energie din România, la un preț de aproximativ $98 per MWh”, se arată în descrierea materialului video.
L-a criticat dur și Valeriu Pașa, expertul comunității WatchDog.md: „Una dintre reformele pe care le propun Guvernului este să îi cumpere lui Andrei Spînu un calculator de buzunar. Poate măcar așa va înceta să promită cifre care nu au cum să se adeverească. Dincolo de glume, băiatul ăsta ne-a băgat într-un cerc vicios de neîncredere și lipsă de transparență în cel mai important și sensibil domeniu”.
Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a venit cu o reacție a doua zi.
„E ușor a scrie versuri (mai nou video) Când nimic nu ai de spus. Republica Moldova a înregistrat cel mai semnificativ progres privind implementarea legislației europene în domeniul energiei în cadrul Comunității Energetice. Constatarea aparține Comunității Energetice Europene / Energy Community și este parte a Raportului anual de monitorizare a implementării aquis-ului comunitar„, a scris Andrei Spînu.
Până în noiembrie, Moldova a cumpărat 67% din volumul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, la prețul de 62,5 dolari MW/h. Alte 33% erau anterior importate din Ucraina, însă după ce Rusia a bombardat mai multe obiecte de infrastructură energetică, Kievul a anunțat despre sistarea operațiunilor de export a energiei.
Din data de 1 Noiembrie, Moldova a suspendat achiziția de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar timp de trei săptămâni a cumpărat electricitate de la bursa din România.
Pe 3 decembrie, Chișinăul a încheiat un nou contract cu Tiraspolul, privind livrarea energiei electrice, la prețul de 73 de dolari pentru un MWh.. În schimb, SA „Moldovagaz” s-a angajat să livreze în stânga Nistrului 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale.
Vicepremierul Andrei Spânu a declarat că a fost „o decizie dificilă”, care „îl va costa scump din punct de vedere politic”. Iar președinta țării Maia Sandu a declarat că are „niște întrebări” cu privire la condițiile în care a fost semnat contractul cu Centrala de la Cuciurgan, controlată de Tiraspol.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!