NewsMaker

(VIDEO) Igor Grosu: Contractul cu Cuciurgan permite să asigurăm cu electricitate ieftină R. Moldova, dar și sudul Basarabiei, regiunea Odesa

Președintele Parlamentului Igor Grosu susține că Republica Moldova asigură cu electricitate regiunea Odesa din Ucraina. Șeful legislativului nu a precizat cu exactitate la ce se referă. Declarațiile au fost făcute pe 28 ianuarie într-un interviu pentru Digi24.

„Acum stăm mai bine, pentru că și-a reînceput activitatea centrala de la Cuciurgan. Din Transnistria, către care mergea o parte din gaze. Aceasta permite, pe de o parte, să asigurăm cu electricitate ieftină Republica Moldova, dar și sudul Basarabiei, regiunea Odesa”, a declarat Igor Grosu.

Șeful legislativului nu a explicat cu exactitate la ce s-a referit, indicând doar că „sistemul energetic din Republica Moldova, Ucraina, a fost proiectat pe timpul Uniunii Sovietice și interdependența este una foarte mare la moment”.

NewsMaker a solicitat detalii despre declarația lui Igor Grosu din partea consilierei sale, Aurica Jardan, care ne-a explicat că funcționarea centralei de la Cuciurgan a permis asigurarea stabilității sistemului la șocurile produse de bombardamentele barbare și criminale are armatei ruse.

Amintim că pe 15 noiembrie, o mare parte din localitățile Republicii Moldova au rămas în întuneric din cauza bombardamentelor lansate de armata rusă asupra obiectivelor de infrastructură energetică din Ucraina. Iar pe 23 noiembrie, situația s-a repetat. În Chișinău pana de curent s-a simțit mai puternic, întrucât a fost deconectat sistemul de semaforizare a arterelor de circulație, troleibuzele au staționat, iar iluminatul stradal nu funcționa.

Serviciile operatorilor de telefonie Moldcell, Orange și Moldtelecom au fost parțial sau total indisponibile.

Șefa statului Maia Sandu a venit cu un mesaj și a menționat că, oricât de greu ar fi acum, „singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că războiul Federației Ruse în Ucraina afectează direct țara noastră, iar premierul Natalia Gavrilița a subliniat că „războiul este aproape”.

Ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu l-a convocat pe ambasadorul rus Oleg Vasnețov pentru a discuta despre situația creată.

***

Până în noiembrie, Moldova a cumpărat 67% din volumul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, la prețul de 62,5 dolari MW/h. Alte 33% erau anterior importate din Ucraina, însă după ce Rusia a bombardat mai multe obiecte de infrastructură energetică, Kievul a anunțat despre sistarea operațiunilor de export a energiei.

Din data de 1 Noiembrie, Moldova a suspendat achiziția de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar timp de trei săptămâni a cumpărat electricitate de la bursa din România.

Pe 3 decembrie, Chișinăul a încheiat un nou contract cu Tiraspolul, privind livrarea energiei electrice, la prețul de 73 de dolari pentru un MWh. În schimb, SA „Moldovagaz” s-a angajat să livreze în stânga Nistrului 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale.

Vicepremierul Andrei Spânu a declarat  că a fost „o decizie dificilă”, care „îl va costa scump din punct de vedere politic”. Iar președinta țării Maia Sandu a declarat că are „niște întrebări” cu privire la condițiile în care a fost semnat contractul cu Centrala de la Cuciurgan, controlată de Tiraspol.

În ianuarie, Energocom a semnat un contract de furnizare a energiei electrice cu MGRES (Centrala de la Cuciurgan), valabil până în martie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maib – desemnată cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi de publicația Euromoney

Suntem mândri să anunțăm că maib a fost desemnată Cea mai bună bancă pentru clienții corporativi din Moldova în cadrul Euromoney Awards for Excellence 2025. Această distincție reflectă poziția de lider a maib în sectorul bancar corporativ și evidențiază încrederea pe care clienții corporate, partenerii și instituțiile internaționale o au în bancă. Premiile Euromoney desemnează câștigătorii pe baza mai multor criterii, inclusiv performanța financiară, poziția pe piață, calitatea serviciilor oferite clienților, inovația și sustenabilitatea. Programul anual de premii Euromoney, lansat în 1992, adună peste 2 000 de aplicări din partea a peste 500 de bănci de top din 113 țări și recunoaște excelența la nivel global, regional și național.

Aria Corporate a maib deservește peste 600 de clienți corporativi din întreaga țară, oferind soluții financiare adaptate marilor companii. În 2024, banca a reușit să-și crească portofoliul de credite cu 17%, în timp ce rata creditelor neperformante a înregistrat o scădere semnificativă. Gama completă de servicii oferite de maib include credite, depozite, conturi, plăți, finanțare comercială, proiecte salariale, colectarea numerarului și altele. Modelul de gestionare a relațiilor cu clienții asigură răspunsuri rapide și soluții personalizate.

Realizări cheie 

Pe parcursul ultimului an, maib a continuat să inoveze și să-și extindă serviciile dedicate clienților corporativi, atingând câteva rezultate importante:

  • Portofoliul total de credite corporative a depășit 12 miliarde MDL în trimestrul II 2025, un record istoric, care reflectă încrederea tot mai mare a companiilor din Moldova în maib.
  • Maib a acordat un credit de 18 milioane EUR pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 50 MW, susținând independența energetică a Republicii Moldova.
  • Portofoliul de credite verzi corporate a continuat să crească, ajungând la 19% din totalul creditelor de investiții corporative la finalul trimestrului I 2025. În paralel, maib a integrat managementul riscurilor de mediu și sociale în toate operațiunile sale de creditare corporate.

Giorgi Shagidze, Președintele maib, a declarat:

„Este o onoare deosebită să fim apreciați de Euromoney cu distincția de Cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi. Această distincție reflectă încrederea clienților noștri. Mulți dintre cei mai mari clienți corporate sunt alături de maib de peste 25 de ani, încă de la înființarea ariei corporate. Le mulțumesc colegilor din echipa maib, clienților și acționarilor noștri pentru sprijinul și încrederea oferită.”

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de piață de 37,3% în depozite și 37,9% la credite din întreg sistemul bancar, la finalul trimestrului I 2025. Banca este un creditor disciplinat, cu o rată a creditelor neperformante (NPL) de 1,5% și un nivel solid de capitalizare, având o rată de adecvare a capitalului (CAR) de 19,9% la 31 martie 2025. Maib este o bancă de importanță sistemică pentru țară, deservește aproape jumătate din populația Moldovei și este unul dintre cei mai mari angajatori privați, cu peste 2 500 de angajați. Banca se dedică să ofere valoare acționarilor săi, distribuind 45% din profitul obținut în 2024 sub formă de dividende, în valoare totală de aproape 32 milioane de euro. Din 2018, acționarul majoritar al maib este un consorțiu format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un important grup de administrare a activelor din Țările Baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: