VIDEO Israelul, supărat pe Lavrov după ce a declarat că „Hitler avea sânge evreiesc”. Ambasadorul rus, chemat pentru explicații
Full Article 3 minutes read

VIDEO Israelul, supărat pe Lavrov după ce a declarat că „Hitler avea sânge evreiesc”. Ambasadorul rus, chemat pentru explicații

Încercând să justifice afirmațiile privind necesitatea „denazificării” Ucrainei, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că „unii dintre cei mai mari antisemiți sunt evrei”, anunță Times of Israel, citat de G4Media. Ambasadorului Rusiei în Israel i s-au cerut explicații, informează RBC.

Serghei Lavrov a declarat duminică faptul că ideea că președintele Ucrainei este evreu nu contrazice afirmațiile Moscovei că a lansat invazia pentru a „denazifica” țara, susținând că până și Hitler „avea sânge evreiesc”.

Într-un interviu acordat canalului italian de știri Zona Bianca, Lavrov a fost întrebat cum poate președintele rus Vladimir Putin să afirme că a încercat să „denazifice” Ucraina, în condițiile în care Vladimir Zelenski, președintele ales în mod democratic al țării, este evreu.

„Și ce dacă Zelenski este evreu. Faptul nu anulează elementele naziste din Ucraina. Dacă nu mă înșel, și Hitler avea sânge evreiesc”, a declarat Lavrov, adăugând că „unii dintre cei mai mari antisemiți sunt evrei”.

Presa rusă scrie că reprezentantul diplomatic al Rusiei în Israel a fost chemat la Ministerul de Externe din țara respectivă, pentru explicații cu privire la declarațiile șefului său.

„Declarațiile ministrului rus de Externe Lavrov sunt în același timp impardonabile și scandaloase și constituie o greșeală istorică groaznică. Evreii nu s-au omorât între ei în timpul Holocaustului. Cel mai jos nivel de rasism față de evrei este să îi acuzi chiar pe evrei de antisemetism”, se arată în declarația ministrului de Externe al Israelului, Yair Lapid.

***

Teoriile conspirației conform cărora liderul nazist Adolf Hitler ar fi avut o anumită ascendență evreiască care ar fi putut motiva antisemitismul său și uciderea a șase milioane de evrei au fost dezmințite în mod repetat de istorici, explică Times of Israel.

Șeful muzeului israelian al Holocaustului Yad Vashem, Dani Dayan, a condamnat comentariile lui Lavrov, care au avut loc în aceeași săptămână în care Israelul comemorează Holocaustul, calificând cuvintele sale drept „false, iluzorii și periculoase și demne de toată condamnarea”.

Yad Vashem și alte grupuri care reprezintă supraviețuitori ai Holocaustului au condamnat anterior afirmația Rusiei potrivit căreia Ucraina trebuie să fie „denazificată”, considerând că „nu se bazează pe fapte, denaturează și banalizează Holocaustul, iar noi o deplângem”.

Anunțând invazia din 24 februarie,  Putin a declarat că „operațiunea militară specială” va urmări „denazificarea” vecinului său suveran. Presa rusă a încercat în mod repetat să prezinte Ucraina ca fiind aliniată cu nazismul, fără a avea dovezi care să susțină astfel de acuzații.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: