(VIDEO) Monument funerar presei „libere”. Opt asociații de jurnaliști au condamnat declarațiile primarului Ion Ceban
Full Article 4 minutes read

(VIDEO) Monument funerar presei „libere”. Opt asociații de jurnaliști au condamnat declarațiile primarului Ion Ceban

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media condamnă comportamentul impropriu al primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, manifestat prin lansarea atacurilor la adresa mass-mediei care abordează problemele Capitalei, precum și prin utilizarea resurselor administrative în vederea subminării libertății presei de a critica autoritățile publice și persoanele care exercită funcții publice.

În cadrul a două ședințe săptămânale, din 13 și 20 martie, ale serviciilor Primăriei Chișinău, Ion Ceban a dedicat o parte din intervențiile sale mass-mediei care abordează subiecte legate de felul în care sunt sau nu administrate mai multe probleme din municipiu. Pur declarativ, șeful administrației municipale a catalogat materialele jurnalistice drept „minciuni”, „jumătăți de măsură!”, „prostii” și „manipulare crasă”.

Ion Ceban a solicitat viceprimarilor și șefilor de direcție din cadrul Primăriei, „în mod univoc și în regim de urgență”, să contracteze servicii de monitorizare a tuturor informațiilor publice, dar și servicii juridice pentru apărarea „demnității și imaginii Primăriei Chișinău”.

„Acum că suntem în campania electorală, chiar am să vă rog, dacă facem reparații de milioane, vă rog să contractați servicii juridice pentru a vă apăra onoarea și demnitatea și pentru a monitoriza din scurt fiecare intervenție a fiecărui jurnalist. Repet, săptămâna trecută au fost peste 300 de știri negative”, a declarat Ion Ceban.

În același timp, primarul Capitalei a lansat acuzații grave la adresa furnizorului public de servicii media.

„S-au transformat în holdingurile pe care le-au criticat anterior. Începând cu Moldova 1, Radio Moldova și mulți alții, cei care trebuie să slujească cu 140 de milioane de lei alocate (…) întreținem efectivul Teleradio Moldova ca ei să spună multe minciuni de acolo la fel și alte televiziuni și portaluri informaționale”, a spus primarul General.

Totodată, Ion Ceban a spus că este gata să aducă o contribuție personală și să ajute la realizarea unui monument funerar în memoria „așa-zisei prese libere”.

„Sunt gata din bani proprii să contribui și să mă ajutați să facem un monument funerar pentru așa-zisa presă liberă care a murit! Nu vom tolera minciunile, manipulările, știrile trunchiate și campaniile de denigrare împotriva Primăriei Chișinău promovate insistent de presa ”independentă” afiliată guvernării PAS”, susține primarul.

ONG-urile de media condamnă acest comportament, impropriu pentru o persoană care exercită o funcție de demnitate publică, și solicită primarului general al municipiului Chișinău să renunțe la campania de intimidare a presei ce reflectă subiecte despre modul în care administrația municipală își exercită atribuțiile.

Organizațiile semnatare reamintesc că Legea cu privire la libertatea de exprimare (art. 19) garantează oricărei persoane, inclusiv jurnaliștilor, dreptul de a critica statul și autoritățile publice. Potrivit legii, persoanele care exercită funcții publice pot fi supuse criticii, iar acțiunile lor – verificării din partea mass-mediei, în ceea ce privește modul în care și-au exercitat sau își exercită atribuțiile.

În aceeași ordine de idei, ONG-urile de media condamnă practicile de utilizare a resurselor administrative, inclusiv banii publici și timpul ședințelor autorității, pentru lansarea atacurilor și amenințărilor la adresa jurnaliștilor. Aducem la cunoștința primarului municipiului Chișinău că prevederile Legii cu privire la libertatea de exprimare (art. 19) instituie clar că statul și autoritățile publice nu pot intenta acțiuni cu privire la defăimare și nu pot fi protejate de legea penală sau contravențională împotriva declarațiilor pretinse a fi defăimătoare.

ONG-urile cer primarului Ion Ceban să adopte un limbaj și comportament adecvat, abținându-se pe viitor de la manifestarea oricăror forme de intoleranță în raport cu jurnaliștii și instituțiile media. Totodată, organizațiile aduc la cunoștința persoanelor care se consideră lezate în drepturi în urma publicării unui material jurnalistic că pot deplânge acțiunile mass-mediei la Consiliul de Presă.

La scurt timp, edilul a venit cu o precizare în acest sens pe rețelele de socializare.

„Susțin și respect munca jurnaliștilor și știu câtă dedicație depun cei care muncesc în domeniu. Nu sunt contra criticilor constructive și cu respectarea regulilor jurnalistice. Sunt contra materialelor vădit tendențioase, care au scop manipularea și de a induce intenționat în eroare opinia publică, fără a respecta codul deontologic al jurnalismului în foarte multe cazuri. Atacurile mediatice din ultima perioadă în adresa mea, a echipei și a Primăriei, în general, le puteți urmări peste tot. Stăpânii au schimbat chipiul și au uitat când strigau că presa trebuie să fie liberă și independentă. Banii nu au miros pentru unii”, a precizat Ion Ceban.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: