FOTO Ceban critică stațiile de așteptare montate de Guvern, iar Primăria Chișinău se laudă cu propriul proiect
Full Article 5 minutes read

FOTO Ceban critică stațiile de așteptare montate de Guvern, iar Primăria Chișinău se laudă cu propriul proiect

După ce autoritățile centrale au anunțat despre instalarea a 19 stații de așteptare pe drumurile din 13 raioane, primarul capitalei Ion Ceban a criticat proiectul iar responsabilii de la Primăria Chișinău s-au lăudat cu propriile rezultate înregistrate la acest subiect. Autoritățile Chișinăului au declarat că, în ultimii ani, au renovat 450 de stații de așteptare iar în peste 130 de locații au fost instalate pavilioane noi. În cazul a 39 de pavilioane costul lucrărilor de amenajare a constituit 87,7 mii de lei per stație, au precizat responsabilii. 

Raportul Primăriei Chișinău 

Reprezentanții Primăriei Chișinău au anunțat pe 5 ianuarie că „450 de stații de așteptare a transportului public, au fost renovate în ultimii ani în municipiul Chișinău, inclusiv pe străzile care au fost reparate”.

Lucrările au fost efectuate de Primăria capitalei, în colaborare cu mai mulți parteneri din sectorul public și privat. În peste 130 de locații au fost instalate pavilioane noi (21 dintre acestea fiind duble) și au fost construite platforme de așteptare, inclusiv în zone unde acestea nu existau anterior. Totodată, zona din preajma stațiilor de autobuz și troleibuz, au fost amenajate și adaptate pentru necesitățile persoanelor cu dizabilități. Este vorba despre aplicarea pavajului tactil, amenajarea rampei de acces și coborârea bordurilor”, se arată într-o declarație a Primăriei.

Sursa a mai precizat că „fiecare stație este identificată prin inscripționarea numelui său și beneficiază de iluminare nocturnă”.

39 de pavilioane instalate (dintre care 10 duble), dispun de dotări precum city light, elemente electrice și de iluminat, costul lucrărilor de amenajare constituind 87,7 mii de lei per stație”, au declarat reprezentanții Primăriei.

 

Instalarea celor 19 stații de așteptare, anunțate de autoritățile centrale și reacția lui Ceban

Pe 3 ianuarie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a anunțat despre instalarea a 19 stații de așteptare pe drumurile din 13 raioane, printre acestea: Orhei, Soroca, Chișinău, Strășeni, Ungheni. Spînu a declarat că stațiile auto sunt noi, au structură de metal ușoară, panouri de sticlă securizată și stâlpi de iluminat stradal dotați de sisteme fotovoltaice. Potrivit oficialului, alte 14 stații sunt în proces de construcție.

MoldStreet a identificat că licitația pentru construcția de pavilioane auto în raioanele Orhei, Rezina, Telenești a fost câștigată de compania Primaterax-Nord SRL, deținută de Vladimir Badrajan. Potrivit sursei, costul de construcție a unui pavilion oscilează între 209 500 și 223 000 lei. Construcția pavilionului din satul Peresecina ar fi 222.666,05, în satul Leușeni – 209.517,05 lei.

ASD menționează că lucrările de instalare a încă 14 stații sunt în desfășurare în alte sectoare ale țării, precum Cimișlia, Căușeni, Taraclia, Anenii Noi, Hîncești, altele. Aici licitația a fost câștigată de firma Pro Tron Media SRL (84% – Dragoș Mustață și câte 8% – Lilian Rabei și Nicolai Bagrii). Costul lucrărilor este însă mai mic, arată datele din devizul de cheltuieli. El este același pentru orice pavilion – 178.240,99 lei, atât pentru un pavilion auto din satul Iserlia, raionul Basarabeasca, cât și pentru pavilionul din Albota de Sus, raionul Taraclia”, a menționat sursa.

Pe 4 ianuarie, primarul capitalei Ion Ceban a criticat cele 19 stații și a publicat o imagine, care ar fi fost făcută în una din locații, cu mențiunea: „Esența guvernării PAS în aceste fotografii și în toate proiectele făcute de ei”.

19 stații din miile care trebuie să fie construite pentru localitățile noastre. Apropo, ați mai construit acele 25 de toalete promise în școlile din sate din sutele care trebuie să fie construite ca elevii să nu meargă afară la toaletă? Mai aveți nas să umblați cu proteste doar pe la primărie în timp ce ați tăiat 356 de milioane de lei pentru educație în anul 2024″, a scris Ceban pe rețelele de socializare.


În ultima săptămână, Primăria capitalei și Guvernul sunt într-un schimb de replici.

Un măr al discordiei sunt grupele cu program prelungit pentru elevii din clasele primare. Primăria a anunțat că nu mai poate finanța acest proiect, din lipsa mijloacelor financiare în bugetul municipal. În același timp, autoritățile locale au menționat că grupele cu program prelungit nu vor fi închise, ci se vor căuta soluții împreună cu administrația școlilor și a părinților. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu, a declarat că banii sunt insuficienți din cauza pretinselor presiuni asupra bugetului municipal, din partea autorităților centrale.

Între timp, un grup de părinți a inițiat o petiție prin care cere să nu fie închise aceste grupe cu program prelungit, iar consilierii municipali din partea PAS au desfășurat în fața Primăriei Chișinău un flashmob. Aceștia l-au acuzat pe primarul Chișinăului că ar intenționa să folosească resursele materiale necesare pentru finanțarea grupelor cu program prelungit ca să achite creditele contractate de municipalitate. La rândul său, Ion Ceban a respins acuzațiile și a anunțat că Gaik Vartatean — deputat independent și membru al partidului Mișcarea Alternativă Națională, condus de edilul capitalei — va înregistra săptămâna viitoare un proiect de lege care ar urma să oblige finanțarea din bugetul național al grupelor cu program prelungit din școlile din toată Moldova. Iar Ceban susține că va ataca în judecată Guvernul și Parlamentul pentru faptul că finanțează prea puțin bugetul municipiului Chișinău.

„O ipocrizie, având în vedere contribuția semnificativă de 23 miliarde de lei a Chișinăului la formarea bugetului de stat”— așa a comentat viceprimarul Olga Ursu. De cealaltă parte, Ministerul Finanțelor a precizat că, în 2024, volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul municipal Chișinău constituie 3 859,1 mii lei, cu 81,5 milioane de lei mai mult față de anul trecut.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: