(VIDEO) PAS a depus o sesizare la CNA privind votul celor 6 PUZ-uri, care prevăd noi complexe imobiliare în Chișinău

Legalitatea celor șase Planuri Urbane Zonale (PUZ), care au fost aprobate în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 20 și 21 decembrie, va fi investigată de către Centrul Național Anticorupție (CNA). Un demers în acest sens a fost depus pe 28 decembrie de către fracțiunea PAS din CMC.

Consilierii municipali din cadrul fracțiunii PAS susțin că proiectele au fost votate în lipsa unor avize favorabile din partea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„S-au aprobat anumite acte care vor favoriza în viitorul apropiat construcția multor blocuri multietajate. Astăzi suntem la Centrul Național Anticorupție, dar o să depundem și la Procuratura Generală, dar și la alte organe competente. Au fost încălcate prevederile legislative. Mai exact, a fost încălcat articolul 25 din legea 835, care spune clar că toate planurile urbanistice zonale trebuie să fie avizate de către autoritatea publică centrală. Acest fapt nu a avut loc”, a explicat vicepreședintele fracțiunii PAS, Zinaida Popa.

Amintim că pe 21 și 22 decembrie, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat șase noi Planuri Urbane Zonale concomitent. În prima zi, consilierii au reușit să aprobe doar patru din cele șase documente din cauza unor dispute îndelungate între susținătorii și oponenții acestui proces. Reprezentanții partidului socialiștilor, Platformei Demnitate și Adevăr, Partidul Comuniștilor, Partidul Unității Naționale și Partidul Social Democrat European, precum și mai mulți consilieri neafiliați, au votat în favoarea planurilor. Restul au fost împotrivă, dar au fost în minoritate.

Planurilor Urbanistice Zonale votate sunt următoarele:

  1. pe teritoriul adiacent str. Bucovinei, mun. Chişinău;
  2. perimetrul străzilor Timiș – Nucarilor – Bujorilor;
  3. str. Ginta Latină nr.16;
  4. str. Ghidighici nr.5;
  5. str. N. Testemițanu nr.31;
  6. perimetrul străzilor Meşterul Manole – Maria Drăgan – Otovasca – str. Uzinelor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев, NewsMaker

Decizia Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei privind cazul intentat de Vlad Filat la CtEDO

Comitetul de Miniștri, organul decizional al Consiliului Europei, a constatat că Republica Moldova s-a conformat pe deplin deciziei Curții Europene pentru Drepturile Omului în cauza intentată de ex-premierul Vlad Filat. Anunțul a fost făcut pe 16 iunie de Curtea Supremă de Justiție.

La 12 iunie 2025, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, care supraveghează executarea hotărârilor CtEDO, a constatat că Republica Moldova s-a conformat pe deplin hotărârii CtEDO. Comitetul de Miniștri a confirmat implicit că decizia Curții Supreme de Justiție de a refuza redeschiderea procesului privind faptele de corupție comise de Vladimir Filat a fost corectă”, a transmis CSJ.

Amintim că Vlad Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015. Prin sentința Judecătoriei Chișinău din 27 iunie 2016, fostul prim-ministru a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Sentința a rămas definitivă prin decizia Curții Supreme de Justiție din februarie 2017. Vlad Filat a fost eliberat condiționat pe 3 decembrie 2019, fiind aplicat mecanismul național de reducere a pedepsei din cauza condițiilor inumane și degradante de penitenciar.

În ianuarie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova în procesul intentat de ex-premierul Filat privind încălcarea dreptului la un proces echitabil. Astfel, Guvernul a fost obligat să-i achite acestuia 7 500 euro cu titlu de prejudiciu moral.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: