(VIDEO) Povestea pictorului de icoane ce înnobilează lăcașurile sfinte din țară
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Povestea pictorului de icoane ce înnobilează lăcașurile sfinte din țară

Vocația lui este arta iconografică – pictează icoane ce înnobilează lăcașurile sfinte din țară și din străinătate, iar locul preferat este atelierul de creație, acolo unde se află față-n-față cu divinitatea. Vorbim despre artistul plastic, Dumitru Musteață, care acum lucrează asupra unei icoane cu o istorie deosebită, scrie Moldova 1.

Învierea Domnului Isus Hristos, Maica Domnului sau alte icoane realizate de tatăl său, regretatul pictor-iconar, Constantin Musteață, au rămas în atelierul unde lucrează Dumitru. Deși sunt un model de măiestrie, trăire spirituală prin pictură religioasă, Dumitru Musteață spune că și-a urmat propria cale.

„Nicio dată n-am fost impus de taică-meu să-i iau calea. Așa am simțit! Practic, la școala de pictură m-am dus fără ca taică-meu să știe”.

În liniștea atelierului, artistul lucrează la o icoană cu o istorie deosebită. Chipul Maicii Domnului, care i s-a arătat unui bolnav când se afla în pelerinaj, pe Muntele Athos. După rugăciunile înălțate, acesta s-a vindecat și l-a ales pe Dumitru Musteață să picteze icoana Maicii Domnului. Prima a fost executată în 2018, au pictat apoi mai multe copii ale aceleiași icoane deoarece creștinul a dorit, asfel, să-și exprime recunoștința. Aici arătam doar icoana la care lucrează și cum lucrează”.*

„A luat așa o decizie ca să mulțumească cu câte o icoană. Prima icoană a fost donată pe Muntele Athos la Ierusalim, Grecia, Ucraina, România, SUA, practic pe toate continentele”, precizează Dumitru Musteață, iconar.

Fiecare icoană este o experiență inedită, susține artistul.

„Un mod de meditație, în care încerci să-ți expui și durerile și bucuriile, să te apropii de Dumnezeu. Fiecare zi este o devenire. Este o vorbă – cunoaște-te pe tine și-l vei cunoaște pe Dumnezeu”.

Două lucrări de inspirație religioasă ale lui Dumitru Musteață sunt expuse acum la Iași, în cadrul expoziției cu genericul: „Religie, medicină, știință și artă”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: