VIDEO Scandal la vama Sculeni: Mai mulți moldoveni s-au luat la ceartă cu vameșii care le verificau bagajele. Reacția autorităților
Full Article 3 minutes read

VIDEO Scandal la vama Sculeni: Mai mulți moldoveni s-au luat la ceartă cu vameșii care le verificau bagajele. Reacția autorităților

Serviciul Vamal a venit cu reacție, după ce pe rețelele de socializare a fost făcut public un videoclip de la vama Sculeni, în care mai mulți moldoveni se iau la ceartă cu vameșii care le verifică bagajele. Într-un comunicat emis oficial, autoritatea precizează că cazul a avut loc în seara zilei de 21 august. Serviciul Vamal susține că autocarul a fost supus unui control minuțios în condițiile în care acesta s-ar afla în aria de risc sporit de introducere ilicită a bunurilor în țară.

Imaginile video, făcute publice pe rețelele de socializare, arată cum un grup de vameși au descărcat bagajele pasagerilor autocarului, supunând mijlocul de transport unui control minuțios. Mai mulți pasageri, inclusiv cu copii mici, s-au arătat revoltați de situației, cerându-le lucrătorilor vamali să permită autocarului să se deplaseze mai departe.

„Ce înseamnă asta? Noi suntem cu copii mici”. „Nerușinaților, vă bateți joc de noi. Vă bateți joc de moldoveni”. „Nu se face așa”. „Noi când ajungem cu copiii care plâng. Aveți și dvs. copii. Nu aveți copii? Inimă și suflet dvs. nu aveți”. „Dați drumul la copii să plece acasă”. „Uitați-vă ce fac, au deschis toate cutiile” – s-au plâns, revoltați, oamenii.

Pe 22 august, Serviciul Vamal a venit cu o reacție. Instituția precizează că autocarul se deplasa din Italia spre Republica Moldova, transportând pasageri și bagaje neînsoțite. Potrivit sursei, în privința mijlocului de transport au fost, anterior, înregistrate mai multe sesizări privind nedeclararea bunurilor și transportarea ilicită a acestora.

„Asta presupune că autocarul se află în aria de risc sporit de introducere ilicită a bunurilor în țară și este supus unui control minuțios. Totodată, la introducerea în țară a bunurilor se acordă o atenție sporită și se realizează un control detaliat, în scopul asigurării securității economice a statului. Mai mult, funcționarii vamali conform atribuțiilor de serviciu realizează controlul vamal al bunurilor și mijloacelor de transport. Și în acest caz au fost supuse controlului bagajele neînsoțite ce erau localizate în remorcă, conform procedurii legale și reieșind din aria de risc în care se afla unitatea de transport”, precizează Serviciul Vamal.

Potrivit sursei, în rezultatul controlului au fost completate tipizatele vamale „DV-6” și au fost achitate drepturile de import pentru bunurile transportate în bagaje neînsoțite.

Instituția conchide că funcționarii vamali și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu și au manifestat un comportament echitabil față de pasageri și șofer, cerându-le respectuos să se conformeze procedurilor legale. „Ceea ce se vede și din imaginile apărute în spațiul media”, precizează sursa.

În context, Serviciul Vamal a făcut apel către toți transportatorii „să respecte legislația vamală și să dea dovadă de responsabilitate”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: