VIDEO Un tânăr, suspectat că a divulgat dosare secrete ale Pentagonului, arestat în Massachusetts
Full Article 2 minutes read

VIDEO Un tânăr, suspectat că a divulgat dosare secrete ale Pentagonului, arestat în Massachusetts

Un tânăr în vârstă de 21 de ani, identificat drept Jack Teixeira, membru al Gărzii Naționale Aeriene americane, suspectat că a divulgat dosare strict secrete ale Pentagonului, a fost arestat în Massachusetts, a confirmat pe 13 aprilie procurorul general al SUA Merrick Garland.

„Agenții FBI l-au luat în custodie în această după-amiază fără incidente”, a declarat Garland într-o conferință de presă. Arestarea a fost legată de „presupusa sustragere, păstrare și transmitere neautorizată de informații clasificate ale apărării naționale”, a precizat Garland, comunică libertatea.ro.

Momentul arestării a fost surprins de o filmare aeriană în care se vede cum agenții FBI îi indicau suspectului să se îndrepte, ținând mâinile pe cap, spre un vehicul blindat. Într-o altă parte a filmării, tânărul, îmbrăcat cu un tricou și pantaloni scurți, este condus de agenți către mașină.

Procurorul general a precizat că Teixeira va fi pus sub acuzare în fața unui tribunal federal.

Teixeira fusese identificat de The New York Times înainte de arestarea sa ca fiind liderul grupului unde a fost publicat un set de documente clasificate. Jurnaliștii de la New York Times au vorbit cu patru membri ai grupului de chat Thug Shaker Central, dintre care unul a declarat că îl cunoaște pe cel care a făcut scurgerea de informații de cel puțin trei ani și că se referă la el ca la OG. Unul dintre cei intervievați a spus că acesta avea acces la documente de informații prin intermediul slujbei sale.

Documentele secrete circulă de câteva săptămâni pe Discord şi pe alte platforme online, inclusiv pe aplicaţia de mesagerie online 4Chan, Telegram şi Twitter, însă existența lor a fost semnalată de cotidianul american The New York Times la sfârșitul săptămânii trecute.

Documentele secrete scurse de la Pentagon vizează evaluări şi rapoarte ale serviciilor de informaţii americane în legătură cu războiul din Ucraina, dar și informații sensibile despre China, Orientul Mijlociu şi Africa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: