Acțiunile responsabililor de la Ministerul Culturii, care au eliberat cel de-al doilea act de expertiză în privința viorii confiscate la Aeroport, vor fi supuse verificării de către procurori. Anunțul a fost făcut pe 10 decembrie, de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Solicitați de NM să comenteze situația, Ministerul Culturii spune că a transmis toate actele solicitate organelor competente și așteaptă un răspuns.
La trei zile de la confiscarea viorii, la solicitarea violonistei Alexandra Conunova, un expert acreditat de Ministerul Culturii a eliberat un certificat prin care se constată că vioara nu are „valoare istorică și artistică pentru patrimoniul Republicii Moldova”, deși în certificatul inițial era indicat contrariul.
Oamenii legii afirmă că cel de-al doilea act a fost emis, fără ca vioara să fie văzută, or aceasta era deja confiscată la data emiterii certificatului de expertiză.
„Acesta a eliberat actul de expertiză fără a avea vioara în față cu indicarea caracteristicilor acesteia și valorii ei. Ulterior, pasagerul a anexat actul la cererea sa depusă la Ministerul Culturii, care a eliberat un certificat contrar prevederilor legale, în sensul legii menționate mai sus. Prin urmare, acțiunile responsabililor de la Minister vor fi supuse verificării”, anunță PCCOCS.
Între timp, serviciul cu presă al Ministerului Culturii, afirmă că a transmis toate actele necesare solicitate de către Serviciul vamal și procurori. În acest context, deocamdată, nu ne poate oferi reacție oficială, întrucât așteaptă un răspuns de la organele competente.
Amintim că la 22 octombrie 2021, pe Aeroportul din Capitală, în cadrul controlului vamal al pasagerilor cursei Chișinău-Moscova, a fost depistată o vioară nedeclarată, asupra căreia existau suspiciuni că reprezintă un obiect cu valoare culturală. Ulterior, în cadrul controlului au fost prezentate două certificate datate cu 20.10.2021 și emise de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care este indicat că instrumentul muzical a fost creat de către Giovanni Battista Guadagnini și că „aceasta are valoare istorică și artistică pentru patrimoniul Republicii Moldova.”
Suplimentar, în interiorul husei, a fost depistat actul de „Expertiză a instrumentelor muzicale”, eliberat de către același expert, cu indicarea valorii viori, ce depășește suma de 2 milioane euro
În cadrul unei conferință de presă din 10 decembrie, oamenii legii afirmă că deocamdată vioara rămâne confiscată până la concluzia experților din Elveția.
Violonista Alexandra Conunova, cea care a încercat să treacă frontiera cu „renumita vioară”, a lansat o petiție online prin care cere să fie susținută și să îi fie restituit instrumentul muzical. Până pe 10 decembrie, petiția a fost semnată de peste 1500 de persoane.