Violeta Ivanov, Ion Costaș și Constantin Oboroc au depus documentele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă. Ce știm despre ei?
Full Article 2 minutes read

Violeta Ivanov, Ion Costaș și Constantin Oboroc au depus documentele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă. Ce știm despre ei?

Pe parcursul zilei de 7 septembrie 2020, alți 3 pretendenți la funcția de președinte al Republicii Moldova au depus la Comisia Electorală Centrală (CEC) documentele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă. 

Este vorba despre:

Candidatul desemnat de Partidul politic „Șor” – Violeta Ivanov;

Candidat independent – Ion Costaș;

Candidat independent – Constantin Oboroc.

Potrivit portalului avere.md, începând cu 22 aprilie 2009 şi până în prezent Violeta Ivanov ocupă funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fiind membră a fracţiunii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (2009–2015) şi deputat neafiliat (2015–2017). După părăsirea fracţiunii în decembrie 2015 a fost exclusă din PCRM, iar în martie 2017 a aderat la fracţiunea parlamentară a Partidului Democrat din Moldova. În mai 2020, Violeta Ivanov a anunțat că aderă la Partidul „ȘOR”.

Ion Costaș deține gradul de general și a fost ministru de Interne în perioada proclamării independenței Republicii Moldova și ministru al Apărării în timpul războiului de pe Nistru. În vârstă de 76 de ani, Costaș a jucat un rol-cheie la înființarea forțelor de poliție și apoi ale armatei R. Moldova, scrie Europa Liberă. 

Constantin Oboroc a fost deputat în ultimul parlament al URSS (1989-1991), prim-viceprim-ministru în guvernele Druc și Muravschi (1990-1992), și consilier al primului președinte al R. Moldova (1992-1996).

CEC urmează în termen de 3 zile de la recepționarea actelor depuse să verifice corectitudinea acestora și să decidă asupra înregistrării sau refuzului de a înregistra grupurile de inițiativă.

Amintim că perioada de depunere a cererilor în vederea înregistrării grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova se va încheia la 11 septembrie 2020 inclusiv.

Amintim că, tot pe 7 septembrie, CEC a stabilit ordinea de înscriere în buletinul de vot a primilor doi candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova care astăzi au depus documentele pentru înregistrare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: