„Voi face un demers la Cancelaria de Stat”. Chironda, după ce Ceban i-a tăiat din atribuții
Full Article 3 minutes read

„Voi face un demers la Cancelaria de Stat”. Chironda, după ce Ceban i-a tăiat din atribuții

Viceprimarul Victor Chironda va depune un demers la Cancelaria de Stat, pentru a fi examinată legalitatea dispoziției semnate de către primarul Ion Ceban prin care i-au fost retrase atribuțiile de coordonare a Direcției Arhitectură și dreptul de a semna dispoziții și acte în domeniul urbanismului, arhitecturii și construcțiilor. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unui briefing de presă, astăzi, 25 iunie. 

„Conform dispoziției, atribuțiile mele în continuare, în calitate de viceprimar se limitează la coordonarea activității Direcției corespondență, petiții și audiență, care nu este nici măcar o direcție generală. Voi face un demers la Cancelaria de Stat pentru examinarea legalității acestei dispoziții, având în vedere că responsabil de activitatea de secretariat, petiții și audiență este secretarul Consiliului Municipal. Trebuie să vedem cum vom organiza această activitate”, a spus Chironda.

De asemenea, acesta a precizat că nu vede nici „un motiv obiectiv” pentru care ar trebui să-și dea demisia.

Amintim că, pe 15 iunie, viceprimarul capitalei Victor Chironda i-a solicitat primarului general, Ion Ceban, să inițieze o anchetă de serviciu în privința Svetlanei Dogotaru, arhitectul-șef al municipiului Chișinău și șefa Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare. Acesta a acuzat-o de lipsă de profesionalism în contextul dezbaterilor privind demolarea Hotelului Național. Chironda susține că Dogotaru ar permite beneficiarului „să încalce procedurile de elaborare a documentației de urbanism și să inducă în eroare primarul și viceprimarii care trebuie să semneze actele permisive”.

De cealaltă parte, arhitectul-șef al capitalei a dat asigurări să toate neconformitățile din proiect se vor înlătura și că urmează expertize, „în caz de necesitate”. Mai mult, aceasta l-a acuzat pe Chironda de lipsă de profesionalism și a menționat că viceprimarul ar recurge la „manipularea opiniei publice” și ar ținti fotoliul de deputat.

Ulterior, în cadrul Primăriei Chișinău a fost creat un grup de lucru, format din angajați ai instituției, care are drept scop „elucidarea circumstanțelor absenței de la serviciu” a viceprimarului capitalei, Victor Chironda, după ce acesta ar fi lipsit timp de o lună.

Pe 18 iunie, Chironda a anunțat că s-a adresat la Procuratura Generală în legătură cu inițierea unei anchete de serviciu în privința sa. De asemenea, pe 21 iunie, Chironda a anunțat că autorizația de desființare a Hotelului Național totuși a fost emisă și că va depune repetat un demers la Centrul Național Anticorupție, pentru a verifica legalitatea acțiunilor funcționarilor din cadrul Direcției generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare.

Într-un interviu pentru NM, Victor Chironda a menționat că nu intenționează să demisioneze și va merge în instanța de judecată ca să-și facă dreptate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: