„Vom apăra interesele Găgăuziei”. Irina Vlah este nemulțumită de atitudinea Maiei Sandu
Full Article 3 minutes read

„Vom apăra interesele Găgăuziei”. Irina Vlah este nemulțumită de atitudinea Maiei Sandu

Bașcanul Irina Vlah consideră că președinta țării Maia Sandu și actuala guvernare ar avea o atitudine neprietenoasă față de conducerea Găgăuziei și a locuitorilor autonomiei. În cadrul unei emisiuni difuzate pe 12 octombrie la Publika TV, Vlah a subliniat că autoritățile locale își vor apăra interesele, fără să atace pe cineva.

Întrebată de moderatoare despre relația sa cu actuala guvernare și cu președintele țării, Vlah a răspuns că, din prima lună de la învestirea Maiei Sandu în funcția de șef al statului, ar fi fost făcuți „pași neprietenoși”. Bașcanul Găgăuziei a menționat că nu a înțeles de ce nu a fost invitată la ceremonia de învestire.

„Al doilea pas neprietenos a fost inițiativa de excludere a șefului autonomiei din componența Consiliului Suprem de Securitate. S-a argumentat foarte ciudat, declarându-se că CSS va lupta cu corupția. Deși, în opinia mea, CSS este o platformă pentru schimb de opinii și informații cu privire la subiectele care țin de securitatea țării. Nici CSS, nici președintele, nu au dreptul de a da indicații procurorului, Centrului Național Anticorupție, întrucât acestea sunt organe independente”, a mai spus Vlah.

Bașcanul i-a reproșat Maiei Sandu și faptul că nu a informat conducerea Găgăuziei despre vizita sa în regiune. Irina Vlah a menționat că a aflat despre vizită de la primarii invitați la întrevederea cu șefa statului. Politiciana a precizat că, în pofida faptului că nu a fost invitată, a venit împreună cu speakerul Adunării Populare din Găgăuzia (care, la fel, nu a fost invitat la întâlnire) la întrevedere, întrucât „respectă instituția prezidențială”.

„Sandu a declarat că nu ea este organizatorul evenimentului, că a fost invitată de primari. Deși am văzut invitația expediată primarilor de către administrația prezidențială. Am fost indignată de această minciună. Și am fost indignată că noi, în calitate de conducători, putem demonstra astfel de exemple negative”, a spus Vlah și a menționat că este îngrijorată și de atitudinea conducerii țării față de locuitorii Găgăuziei.

„Dar vom apăra interesele Găgăuziei, nu vom ataca pe nimeni. Nu ne vom purta la fel ca ei”, a spus bașcanul.

Menționăm că, în cadrul conferinței de presă din 5 octombrie de la Budapesta, cu privire la apărarea drepturilor minorităților naționale, Irina Vlah a acuzat conducerea țării că ar întreprinde pași meniți să izoleze autoritățile autonomiei: „Se fac presiuni asupra ambasadelor pentru a nu ne ajuta în procesul desfășurării vizitelor externe, care ne-ar permite stabilirea unor parteneriate necesare pentru susținerea dezvoltării sociale și economice a Găgăuziei. Lista acțiunilor neprietenoase, din păcate, nu este scurtă”, se arată în discursul lui Vlah.

***

La sfârșitul lunii iunie, Maia Sandu a efectuat o vizită în Găgăuzia, despre care administrația prezidențială nu a anunțat în prealabil. Purtătoarea de cuvânt a președintelui, Sorina Ștefârță, a precizat pentru NM că șefa statului s-a deplasat la Taraclia la invitația președintelui raionului, iar organizarea evenimentului a fost comună. Ștefârță a mai spus că, întâlnirea de la Ceadîr-Lunga, a fost organizată de primarii raionului. Întrebată din ce motiv la eveniment nu a fost invitată conducerea UTA Găgăuziei, aceasta ne-a recomandat să îi întrebăm pe organizatori. „Însă ideea este că noi comunicăm cu autoritățile locale, nu cu cele regionale”, a adăugat Sorina Ștefârță.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: