Votat de Parlament: Infrastructură obligatorie pentru reîncărcarea vehiculelor electrice și cerințe minime de eficiență energetică în cazul imobilelor noi
Full Article 2 minutes read

Votat de Parlament: Infrastructură obligatorie pentru reîncărcarea vehiculelor electrice și cerințe minime de eficiență energetică în cazul imobilelor noi

Deputații au votat în prima lectură, în cadrul ședinței din 31 iulie, proiectul de lege privind performanța energetică a clădirilor. Astfel, vor apărea certificate de performanță energetică ce vor face mai atractive pe piața imobiliară locuințele, care corespund anumitor standarte în domeniu. Totodată, vor exista specialiști, care vor oferi consultanță în domeniu, fiind înregistrați și calificați la Agenția de profil. Iar pentru clădirile noi vor fi cerințe minime de performanță energetică. O altă noutate se referă la obligativitatea privind instalarea punctelor de reîncărcare pentru vehicule electrice.

„Prin acest proiect ne propunem să reglementăm mecanismul de inspecţie a sistemelor de încălzire și a sistemelor de ventilare și condiționare, de către evaluatorii energetici. Acești specialiști vor oferi consultanță în domeniu, fiind calificați și înregistrați la Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE)”, a scris parlamentarul Radu Marian pe Telegram.

Totodată, proiectul de lege va asigura crearea și funcționarea sistemului informațional național în domeniul performanței energetice a clădirilor în vederea realizării strategiei pentru renovarea fondului imobiliar național și a planului naţional pentru creşterea numărului de clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero. Prin această inițiativă legislativă, atragem atenția asupra interesului sporit al statului pentru reducerea consumului final de energie, în situația în care clădirile reprezintă cel mai mare consumator de energie, circa 50% din consumul total.

O altă noutate a proiectului aprobat se referă la obligativitatea amenajării infrastructurii necesare pentru reîncărcarea vehiculelor electrice în clădirile nerezidențiale și clădirile de locuit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: