Votat: România intră în Schengen, aerian și maritim, din martie 2024. Iohannis: Obiectivul în continuare – eliminarea controalelor la frontiera terestră 
Full Article 3 minutes read

Votat: România intră în Schengen, aerian și maritim, din martie 2024. Iohannis: Obiectivul în continuare – eliminarea controalelor la frontiera terestră 

Consiliul Uniunii Europene a votat intrarea în Schengen aerian și maritim a României și Bulgariei, din martie 2024. Ministerul român al Afacerilor Interne a evidențiat că, potrivit deciziei, în anul 2024 Consiliul va depune eforturi pentru a lua o hotărâre de eliminare a controalelor și la frontiera terestră. Președintele român Klaus Iohannis a declarat că, în continuare, obiectivul României rămâne de a fi aplicat integral acquis-ul Schengen – eliminarea controalelor la frontierele terestre. „Este necesară continuarea intensă a eforturilor instituționale și diplomatice”, a adăugat Iohannis. 

Ministerul român al Afacerilor Interne a declarat că pe 30 decembrie 2023, la ora 22.38, Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria.

În conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene și navale ale României începând cu luna martie 2024. De asemenea, potrivit Deciziei Consiliului UE, în cursul anului 2024, Consiliul va depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră”, a precizat Ministerul român.

Instituția a adăugat că decizia Consiliului UE prevede o serie de măsuri privind întărirea controlului la frontiere și combaterea migrației ilegale, precum și aplicarea Regulamentului Dublin.

România aplică deja măsurile sus menționate încă din cursul anului 2023. Decizia Consiliului UE nu conține obligații noi pentru România”, a comunicat Ministerul.

Se mai menționează că decizia Consiliului UE este însoțită de două declarații politice complementare, una trilaterală Austria – România – Bulgaria și alta individuală a Comisiei Europene.

Acestea, potrivit Ministerului român al Afacerilor Interne, prevăd de asemenea măsurile de întărire a controlului la frontiere și de aplicare a Regulamentului Dublin, precum și angajamentul politic de a continua în 2024 discuțiile privind aplicarea acquis-ului integral Schengen, inclusiv cu privire la frontierele terestre.

Într-o reacție la decizia Consiliului UE, președintele României Klaus Iohannis a spus că „acest rezultat pozitiv de etapă se datorează implicării active a tuturor instituțiilor cu atribuții în materie, mai ales Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe”.

În continuare obiectivul prioritar al României rămâne acela de a aplica integral acquis-ul Schengen, prin parcurgerea și a ultimei etape, respectiv eliminarea controalelor la frontierele terestre interne, așa cum prevede și Decizia Consiliului UE adoptată. (…) Pentru finalizarea acestui proces este necesară continuarea intensă a eforturilor instituționale și diplomatice, pe care le voi susține și pe mai departe”, a scris Iohannis pe rețelele de socializare.

Zilele trecute, România a ajuns la un acord politic împreună cu Austria și Bulgaria, pentru a intra în Schengen din martie 2024, în primă fază doar cu frontierele aeriene și maritime. Premierul român Marcel Ciolacu se arăta convins că, în 2024, România va închide negocierile și pentru frontiera terestră.

Spațiul Schengen permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membre fără a trece prin controale la frontieră.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: