România, Bulgaria și Turcia vor curăța Marea Neagră de minele de război. Când va fi semnată inițiativa
Full Article 2 minutes read

România, Bulgaria și Turcia vor curăța Marea Neagră de minele de război. Când va fi semnată inițiativa

Turcia, România și Bulgaria intenţionează să semneze, în luna ianuarie, un plan comun pentru înlăturarea minelor care plutesc în derivă pe Marea Neagră în contextul invaziei ruse asupra Ucrainei. Anunțul a fost făcut de ministrul turc al apărării, Yasar Guler, după mai multe luni de discuţii pe acest subiect între aliaţii din NATO.

Miniştrii Apărării din România, Bulgaria și Turcia au avut discuţii asupra planului de înlăturare a minelor de Marea Neagră la o reuniune a NATO desfăşurată la Bruxelles, în octombrie, apoi la o altă întâlnire care a avut loc luna trecută, la Ankara, în timp ce lucrau la finalizarea iniţiativei.

În cadrul unor declarații de presă din 16 decembrie, la Ankara, ministrul turc al Apărării a spus că „Iniţiativa Trilaterală” va include deocamdată numai aceste trei ţări, Turcia, România şi Bulgaria. Yasar Guler a precizat că miniștrii Apărării din cele trei țări au planificat să participe la ceremonia de semnare a iniţiativei pe 11 ianuarie, la Istanbul.

„Din cauza războiului între Ucraina şi Rusia, au fost amplasate mine atât în porturile ucrainene, cât şi în cele ruseşti. Acestea uneori se desprind şi ajung purtate de curenţi pe ţărmurile noastre. Dragoarele noastre de mine vor patrula constant până în punctul unde se termină frontierele (maritime – n. r.) României”, a explicat Yasar Guler.

Marea Britanie a anunțat la începutul săptămânii că va transfera două nave de vânătoare de mine Marinei Ucrainene, în timp ce înființează și o nouă coaliție de apărare maritimă alături de Norvegia pentru a ajuta la întărirea operațiunilor maritime ale Ucrainei, relatează Digi24.ro.

Turcia, care menține legături bune atât cu Kiev, cât și cu Moscova, lucrează, de asemenea, cu Organizația Națiunilor Unite, Ucraina și Rusia pentru a reînvia inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, la care partea rusă a renunțat la începutul acestui an, deși nu au existat semne publice de progres în aceste discuții.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: