În perioada 7-29 aprilie, 3788 de persoane au primit dreptul de a beneficia de ajutor de șomaj în valoare de 2775 de lei, informează Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Totodată, instituția a anunțat că depune eforturi întru examinarea și soluționarea cât mai rapidă a cererilor cetățenilor pentru stabilirea dreptului la ajutor de șomaj.
Sursa citată notează că sistemele informaționale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și Casei Naționale de Asigurări Sociale funcționează și permit emiterea și transmiterea online a deciziilor de stabilire a dreptului la ajutor de șomaj în perioada stării de urgență.
„Subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă depun efort maxim în vederea examinării tuturor cererilor depuse de cetățeni privind înregistrarea cu statut de șomer și solicitarea ajutorului de șomaj în perioada stării de urgență și respectiv urgentării emiterii deciziilor de stabilire a dreptului la acest ajutor și transmiterea acestora către Casa Națională de Asigurări Sociale”, se arată în comunicatul ANOFM,
De asemenea, instituția notează că „oferă în permanență suport informațional prin intermediul liniilor telefonice și e-mail-urilor privind procedura de înregistrare cu statut de șomer, completarea și depunerea cererilor și actelor corespunzătoare”.
Precizăm că Comisia Situații Excepționale a adoptat vineri, 10 aprilie, o dispoziție prin care măsurile de susține a populației în timpul perioadei de urgență să rămână în vigoare. Este vorba, inclusiv, despre stabilirea nivelului minim de ajutor de șomaj în mărime de 2775 de lei.
Menționăm că la data de 29 aprilie, la evidența subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă erau 25548 șomeri, iar în perioada 01-29 aprilie au fost înregistrate cu statut de șomer 7720 persoane.
În luna mai, a devenit public faptul că grupul polonez Maspex intenționează să cumpere pachetul majoritar de acțiuni al companiei Purcari (în prezent, grupul include fabricile Purcari, Bostavan, Bardar din Moldova, două crame în România și una în Bulgaria – NM). Într-un interviu pentru NM, Vasile Tofan, partener senior al fondului de investiţii private „Horizon Capital”, a explicat ce implică această tranzacție și ce impact poate avea pentru Republica Moldova.
Tofan a subliniat că Maspex este unul dintre cei mai mari jucători regionali în industria alimentară, cu venituri anuale de aproximativ 3,5 miliarde de euro, și că intrarea acestuia în acționariatul Purcari ar aduce beneficii importante. „A fost evident că un investitor strategic de talia Maspex ar aduce o altă forță în acționariat. Maspex deține branduri precum ‘Żubrówka’, cea mai vândută vodcă din Europa de Est, și Carlo Rossi, cel mai vândut vin din Polonia”, a explicat omul de afaceri.
El consideră că această tranzacție este o oportunitate majoră pentru Moldova, mai ales în ceea ce privește accesul pe piețe internaționale. „Este important pentru noi și pentru Moldova, deoarece avem un vin cu adevărat bun — poate cel mai bun din punct de vedere al raportului calitate-preț. Totuși, ne-a lipsit forța comercială necesară pentru a pătrunde în marile lanțuri de magazine — precum Tesco, Auchan, Biedronka (lanț polonez de retail) și altele. Pentru a concura cu asemenea retaileri și a ajunge pe rafturi, este nevoie de sprijin puternic”, a explicat Tofan.
În opinia sa, prezența Maspex va consolida poziția Purcari pe piața internațională și va contribui la creșterea exporturilor moldovenești: „Eu sunt convins că parteneriatul cu Maspex ne va oferi o forță comercială mult mai mare. La o cifră de afaceri de 100 de milioane de dolari a grupului Purcari și la dimensiunea Maspex, poziția noastră va fi mult mai solidă. Pentru Moldova, aceasta înseamnă o creștere semnificativă a exporturilor”.
Totodată, Tofan a menționat că Maspex are deja relații comerciale cu Moldova, prin intermediul brandului său Tymbark: „Ei deja cumpără cireșe, vișine, concentrat de mere. Cred că investițiile în această zonă se vor accelera”.
Referindu-se la detaliile tranzacției, omul de afaceri a precizat că, în prezent, nu poate oferi informații exacte despre cine va vinde acțiunile: „În prezent, o parte din acțiuni aparțin fondului Horizon Capital, o parte fondatorului companiei, Victor Bostan, iar o parte sunt tranzacționate liber la bursă și pot fi cumpărate de orice doritor. Deocamdată nu pot spune exact de la cine vor cumpăra acțiuni cei de la Maspex, pentru că, sincer, nici eu nu știu. Din informațiile publice, se știe că fondatorul Victor Bostan va păstra circa 75% din acțiunile sale — deci va vinde doar o parte și va rămâne la conducerea companiei. Restul investitorilor vor decide individual”, a subliniat Vasile Tofan.
În ceea ce privește prețul oferit de Maspex, Tofan a explicat că oferta include o primă generoasă față de cotațiile actuale: „aspex a oferit 21 RON pe acțiune, în timp ce anterior acțiunile se tranzacționau în jur de 14 RON. Este o primă de aproximativ 50% față de prețul de piață. Fiecare investitor decide singur dacă acceptă oferta. Ca să înțelegeți, avem aproximativ 70 de fonduri-investitor și circa 11.000 de investitori de retail — adică oameni simpli, care au cumpărat acțiuni”.
Întrebat de ce ar vinde cineva o companie profitabilă, omul de afaceri a explicat că astfel de decizii depind exclusiv de perspectiva fiecărui investitor: „Oferta presupune o primă de 50% față de prețul actual al pieței. Fiecare investitor își va face propria evaluare. Dacă mă întrebați personal, eu consider că este un preț bun”, a menționat partener senior al fondului de investiţii private „Horizon Capital”.