Adevărul despre al Doilea Război Mondial a aprins spiritele în Parlament. Comuniștii și socialiștii au cerut un minut de reculegere
Full Article 4 minutes read

Adevărul despre al Doilea Război Mondial a aprins spiritele în Parlament. Comuniștii și socialiștii au cerut un minut de reculegere

Discuții aprinse în Parlament, pe 22 iunie – zi în care se împlinesc 82 de ani de la declanșarea operațiunii Barbarossa. În timp ce socialiștii și comuniștii au cerut un minut de reculegere în memoria victimelor agresiunii militare, acuzând România că s-a aliat cu Germania nazistă pentru a invada URSS-ul și Moldova, deputații PAS au ținut să ofere opoziției o lecție de istorie despre când a început, de facto, cel de-al Doilea Război Mondial și cine s-a făcut vinovat de el.

„La 22 iunie a început, practic, cel mai sângeros război din istoria omenirii, război care a adus un val de nenorocire pe continentul european. Au fost distruse milioane de destine. Ecoul acestui război mai este viu și astăzi. (…) În acest sens, vă propun să ținem un minut de reculegere în memoria celor care au oprit ciuma fascistă, au luptat cot la cot, indiferent de naționalitate. (…) Sunt convins în că în această sală foarte mulți au bunei, rude care au luptat în acel război sângeros. Pentru a aduce un omagiu lor, propun un minut de reculegere”, a declarat socialistul Grigore Novac.

După ce au ținut un moment de reculegere, deputații fracțiunii parlamentare a PAS i-au ținut o „lecție  de istorie” lui Novac, pe care l-au acuzat că ar denatura adevărul despre cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Cred că este foarte importantă remarca pe care urmează să o fac, pentru că unii colegi au avut probabil note proaste la istorie. Al Doilea Război Mondial a început la 1 septembrie 1939, odată cu invadarea Poliniei de către URSS și Germania nazistă. Iată atunci s-a început războiul și este important să cunoaștem cu toții istoria și să nu o denaturăm”, a declarat deputatul PAS Radu Marian.

„Desigur că noi am comemorat printr-un minut de reculegere, dar când m-am ridicat în picioare, eu m-am gândit la toate victimele celui de-Al Doilea Război Mondial, care a început mai devreme de 22 iunie și s-a terminat mai târziu decât 9 mai. Toate victimele, indiferent de care parte a frontului au căzut ele. (…) Vă rog,  nu insistați asupra unor falsuri care ne-au fost impuse cu pistolul la tâmplă timp de decenii până la 1990. Am avut suficient timp, trei decenii și mai mult, ca să aflăm care a fost adevărul”, a declarat deputatul PAS Mihai Druță.

Remarcile deputaților PAS nu au fost trecute cu vederea de deputata comunistă Diana Caraman. Parlamentara i-a amintit fracțiunii de guvernământ că, în dimineața zilei de 22 iunie, a fost declanșată operațiunea Barbarossa, în care trupele germane, alături de România, au lansat o ofensivă masivă împotriva Uniunii Sovietice, inclusiv a Moldovei, cu scopul de a cuceri partea europeană a Rusiei. Petru Frunze a respins afirmațiile. Potrivit deputatului PAS, România a intrat în acest război doar pentru a-și recuceri teritoriile agresate de URSS un an mai devreme, în 19441.

„Trebuie să vă asumați că acest război a fost început de Stalin și toate victimele sunt pe conștiința celor care îl promovează”, a declarat deputatul PAS Petru Frunze.

La rândul lor, speakerul Igor Grosu și Vasile Șoimaru le-au amintit colegilor din opoziție de războiul declanșat în prezent de Rusia pe teritoriul Ucrainei. Parlamentarii și-au îndemnat colegii să nu nege acest adevăr și au urat „Slavă Ucrainei!”.

„Și astăzi avem un stat agresor care se numește Federația Rusă și care a atacat un stat vecin suveran. Putin este criminal de război și Federația Rusă un stat agresor. O să vă amintim acest adevăr de fiecare dată, chiar dacă nu vă place”, a declarat speakerul Igor Grosu.

La 22 iunie 1941 România, condusă de mareșalul Ion Antonescu, declarat război Uniunii Sovietice, alături de Germania Nazistă. Armatele române nu au trecut însă efectiv la luptă peste Prut decât în 2 iulie 1941, așteptând ca frontul din sectoarele de nord și centru să ajungă la același nivel cu cel din sud, Basarabia și nordul Bucovinei, notează istoricul militar Ottmar Trașcă într-un editorial pentru RFI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: