Munteanu va putea rămâne în funcția de procuror general interimar pe un termen nedeterminat. Parlamentul a votat un proiect de lege
Full Article 3 minutes read

Munteanu va putea rămâne în funcția de procuror general interimar pe un termen nedeterminat. Parlamentul a votat un proiect de lege

Actualul procuror general interimar Ion Munteanu va putea rămâne în această funcție pe o perioadă nedeterminată: până la desemnarea unui câștigător al concursului pentru șefia Procuraturii Generale sau până va decide să demisioneze. Deputații au votat, în două lecturi, un proiect de lege cu privire la interpretarea prevederilor articolului 17 din Legea cu privire la Procuratură.

Pe 21 martie, deputații au votat în prima și a doua lectură proiectul de lege pentru interpretarea prevederilor articolului 17 alineatul (17) din Legea cu privire la Procuratură.

Documentul prevede că interimatul funcției de procuror general încetează de drept la numirea în funcție a unui nou procuror general sau la încetarea suspendării din funcție a procurorului general în privința căruia a fost pornită anterior urmărirea penală. De asemenea, documentul prevede că expirarea termenului maximal de șase luni de la data intervenirii vacanței funcției de procuror general nu are efect extinctiv sau rezolutoriu asupra interimatului funcției date.

„Proiectul de lege va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar efectele acestuia se aplică inclusiv în cazul unui interimat al funcției de procuror general aflat în realizare la data intrării în vigoare a documentului”, au precizat reprezentanții Parlamentului.

***

Pe 5 octombrie 2021, procurorul general Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcție după ce a fost vizat în mai multe dosare penale. În perioada 6 octombrie 2021-5 octombrie 2022, interimatul funcției de procuror general a fost asigurată de către Dumitru Robu. Pe 12 octombrie 2022, președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care l-a numit pe Ion Munteanu în funcția de procuror general interimar. Candidatura lui Ion Munteanu a fost propusă de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Decizia CSP a venit ca urmare a expirării interimatului funcției, exercitat din 6 octombrie 2021 de către procurorul Dumitru Robu.

În octombrie 2023, Consiliul Superior al Procurorilor a inițiat concursul public pentru funcția de procuror general după ce președinta Maia Sandu l-a demis din funcție de Alexandr Stoianoglo.

Urmare a desfășurării concursului, pe 28 februarie 2024, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anunțat despre anularea acestuia. S-a întâmplat după ce concursul fusese câștigat de procurorul-șef adjunct al PA, Octavian Iachimovschi. CSP și-a argumentat decizia prin faptul că fusese constatată o greșeală în acordarea punctajului pentru unul din cei patru participanți. O zi mai târziu, pe 29 februarie, membra CSP Olesea Vîrlan a anunțat că, „din greșeală”, a acordat un punctaj mai mic decât ar fi trebuit candidatului Ion Munteanu – actualul procuror general interimar. Vîrlan a precizat că i-a acordat 3,5 puncte, însă, în realitate, ar fi trebuit să fie 8,5. Pe 4 martie, Olesea Vîrlan a demisionat.

Între timp, pe 1 martie, șefa PA a anunțat că inițiază proces penal privind anularea concursului. Dragalin a spus că va investiga chiar ea desfășurarea și rezultatele concursului. „Nu am primit indicații, încurajări sau instrucțiuni”, a precizat șefa PA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: