Aflată la New York, Maia Sandu a participat la o reuniune pe subiectul promovării egalității de gen
Full Article 2 minutes read

Aflată la New York, Maia Sandu a participat la o reuniune pe subiectul promovării egalității de gen

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care se află la New York cu prilejul celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, a participat, pe 21 septembrie, la o reuniune a șefelor de state și de guverne pe subiectul promovării egalității de gen.

Evenimentul s-a desfășurat la inițiativa Președintelui Adunării Generale a ONU, Abdullah Shahid, și a avut ca scop să accentueze efortul femeilor-lidere de a îmbunătăți situația la acest capitol în țările pe care le conduc.

În adresarea sa către participanții la reuniune, președintele Maia Sandu a menționat că în Republica Moldova numărul femeilor care ocupă poziții de rang înalt în sfera publică, dar și care sunt active în politică, este in creștere. În același timp, lidera de la Chișinău a abordat provocările cu care țara noastră continuă să se confrunte în domeniul egalității de gen. Maia Sandu a subliniat că mai sunt multe de făcut pentru a asigura o egalitate autentică și a elimina violența împotriva femeilor – o problemă tot mai acută în contextul pandemiei Covid-19.

***

Datele publicate de Parlamentul European arată că în jur de 50 de femei își pierd viața urmare a violenței domestice în fiecare săptămână în UE, iar acest număr a crescut în perioada carantinei. Din cauza restricțiilor, victimelor le-a fost și mai greu să obțină ajutorul de care aveau nevoie. În același timp, folosirea intensă a internetului pe timpul pandemiei a crescut violența online bazată pe gen, precum și abuzurile sexuale online împotriva copiilor și în special a fetelor.

În iunie 2020, Ministerul Sănătății de la Chișinău a publicat un raport care arată în perioada ianuarie-mai 2020, oamenii legii au fost sesizați în 5157 de cazuri de violență domestică. Aproximativ 600 de femei și copii s-au ales cu sechele fizice și psihice. Specialiștii spun că de dragul copiilor, în izolare, femeile au suportat forme grave de violență psihologică.

În martie 2021, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că o treime dintre femei la nivel mondial sunt supuse violenţei fizice sau sexuale în timpul vieţii, pandemia de COVID-19 agravând o situaţie deja dramatică.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: