Regimul Erdogan, în pericol. Va reuși candidatul opoziției Kılıçdaroğlu să devină președinte al Turciei?
Full Article 2 minutes read

Regimul Erdogan, în pericol. Va reuși candidatul opoziției Kılıçdaroğlu să devină președinte al Turciei?

Duminică, 14 mai, în Turcia se desfășoară alegeri. Cetățenii urmează să aleagă atât un nou parlament, cât și un nou președinte. Potrivit analiștilor politici, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se va confrunta cu cea mai dificilă provocare din cariera sa politică. Secțiile de votare s-au deschis la ora locală 8.00.

Președintele în exercițiu al Turciei, Recep Erdogan, este în funcție de peste 20 de ani. Principalul său rival în alegeri este Kemal Kılıçdaroğlu, nominalizat împreună de cele șase partide de opoziție din cadrul Alianței Populare. El este cunoscut pentru discursurile sale împotriva corupției și pentru calea de dezvoltare proeuropeană a Turciei. Sinan Ogan este al treilea pretendent inclus în buletinele de vot.

Potrivit experților, acesta este unul dintre cele mai tensionate alegeri din istoria Turciei. Dacă niciun candidat nu obține mai mult de 50% din voturi în primul tur, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 28 mai.

Regimul Erdogan, în pericol. Va reuși candidatul opoziției Kılıçdaroğlu să devină președinte al Turciei?

CNN

Turcia a abordat alegerile cu o serie de probleme. În urmă cu trei luni, cutremurele devastatoare din sud-estul țării au provocat moartea a peste 50.000 de persoane. Regiunile afectate au nevoie de reconstrucție.

De asemenea, țara se află în criză economică. Din cauza măsurilor cu care guvernul lui Erdogan a încercat să întărească lira turcească începând din 2019, rata inflației din țară a depășit 36% în 2021 și 80% în 2022. Sprijinul pentru președintele în exercițiu a scăzut semnificativ din cauza inflației și a creșterii prețurilor la alimente și mărfuri.

Problema minorității kurde și a mișcării separatiste kurde rămâne, de asemenea, nerezolvată. Etnicii kurzi reprezintă aproximativ 15-20% din alegători.

Pe lângă președinte, cetățenii turci trebuie să aleagă 600 de deputați în parlament.

Turcia a trecut de la un sistem parlamentar la unul prezidențial în iulie 2018, la o lună după ce Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale.Puterile președintelui au fost sporite după referendumul din 2017. Postul de prim-ministru a fost desființat și președintele a devenit și șef al guvernului. În noul sistem, alegătorii aleg direct președintele.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: