Alegeri locale, dar nu chiar generale. În două sate din Găgăuzia scrutinul a fost anulat
Full Article 2 minutes read

Alegeri locale, dar nu chiar generale. În două sate din Găgăuzia scrutinul a fost anulat

În două localități din Găgăuzia, pe 5 noiembrie, nu vor fi organizate alegeri locale generale. Este vorba de Chioselia Rusă și Cotovscoe, anunță Comisia Electorală Centrală (CEC). Se întâmplă după ce în cursa electorală, pentru funcțiile de primar în aceste localități a fost înregistrat câte un singur concurent electoral din partea partidului „Șansă”, retras din cursă.

Potrivit președintei CEC, în localitatea Cealîc din Taraclia oamenii nu vor putea alege membrii consiliului local, după ce în cursa pentru funcțiile de consilier au acces doar membrii Partidului „Șansă” – retras din funcție.

Toate secțiile de vot (1958) și-au deschis ușile pentru alegători la ora 07:00. Totuși, o secție de votare din Cantemir și-a suspendat activitatea, temporar. Este vorba de secția 8/2, a anunțat CEC. „Este necesară retipărirea buletinelor de vot pentru această secție”, susține președinta CEC. Potrivit sursei, după ce problema va fi remediată, va fi reluată votarea.

Între timp, în 45 de localități din țară a fost înregistrat câte un singur candidat la funcția de primar. În alte 21 participă câte un singur concurent electoral pentru funcția de consilier în consiliul local.

Pentru alegerile de astăzi, au fost acreditați 1 092 observatori naționali și 401 internaționali. La urnele de vot sunt așteptați 2 758 810 de alegători.

CEC amintește că exercitarea dreptului la vot poate fi realizat în baza următoarelor acte:

  • buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova;
  • buletinul de identitate provizoriu;
  • pașaportul cetățeanului Republicii Moldova.

***

Precizăm că astăzi, 5 noiembrie 2023, în Republica Moldova se desfășoară alegeri locale generale în orașe (inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți), sate (comune) și raioane, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender. În cadrul acestui scrutin vor fi aleși pentru un mandat de patru ani reprezentanții administrației publice locale, respectiv 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești).

Pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. Află tot ce trebuie să știi despre actualul scrutin electoral – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: