Amenzi de până la 42 de mii de lei sau închisoare pentru nerespectarea hotărârilor CC. Propunerea unui deputat al Platformei DA
Full Article 2 minutes read

Amenzi de până la 42 de mii de lei sau închisoare pentru nerespectarea hotărârilor CC. Propunerea unui deputat al Platformei DA

Nerespectarea hotărârilor Curții Constituționale (CC) ar trebuie pedepsită mai dur. De această părere este președintele Comisiei de control al finanțelor publice, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Igor Munteanu. Acesta propune amenzi de circa 42 000 lei sau până la 3 ani de închisoare.

„CC s-a confruntat de-a lungul timpului cu mai multe exemple de nerespectare a hotărârilor sale, care au avut urmări grave pentru comportamentul cetățenilor”, a declarat deputatul.

Astfel, Igor Munteanu a înregistrat un proiect delege care vizează modificări la Codul Penal (nr.985 din 2002) și la Codul Jurisdicției Constituționale (nr. 502 din 1995) în vederea stabilirii răspunderii pentru nerespectarea intenționată a avizului și hotărârilor CC.

Munteanu propune amenzi de la 32 500 la 42 500 de lei, între 180 și 240 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității sau până la 3 ani de închisoare pentru neîndeplinirea și neexecutrarea cu rea intenție a hotărârilor CC.

Igor Munteanu a prezentat trei exemple în care nu au fost respectate hotărârile CC, inclusiv hotărârea din 2013, privind interpretarea articolului nr. 13, al.1 din Constituției, în care a fost stabilită limba română în baza grafiei latine ca limbă oficială a R. Moldova.

„Hotărârea CC se interpretează printr-un text constituțional care are putere de lege și este obligator pentru toate autoritățile. Dar în continuare sunt autorități sau persoane cu demnitate publică care contestă această formulă stabilită ca normă constituțională”, a argumentat președintele Comisiei de control al finanțelor publice.

Munteanu a amintit și de hotărârea CC de anul trecut, prin care guvernul a preluat, prin asumare de răspundere, un teren atribuit prin lege Zonei Economice Libere Bălți, iar ulterior, unii demnitari ai guvernului ar fi pus piedici îndeplinirii acestei hotărâri. De asemenea, a fost adusă în discuție hotărârea din 2017, privind interpretarea art. prinvind neîndeplinirea obligațiilor constituționale de către președintele țării.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: