Antene 5G în Moldova. Misiune de experți, reuniți la Chișinău pentru discuții despre licențiere și achiziții
Full Article 3 minutes read

Antene 5G în Moldova. Misiune de experți, reuniți la Chișinău pentru discuții despre licențiere și achiziții

În Republica Moldova ar putea apărea blocuri de frecvență radio pentru 5G. Reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) și ”Serviciul Național de Management al Frecvențelor Radio” (SNMFR) au discutat cu o misiune de experți europeni, aflați la Chișinău, despre condițiile de licențiere și organizarea concursului pentru achiziționarea blocurilor de frecvențe radio 5G.

În contextul inițierii procedurilor privind acordarea de benzi de frecvențe radio suplimentare pentru operatorii de telefonie mobilă, inclusiv pentru implementarea tehnologiei 5G, ANRCETI găzduiește, în perioada 5-6 martie, o misiune de experți, organizată prin intermediul instrumentului de asistență tehnică și schimb de informații al Uniunii Europene TAIEX. Potrivit unui comunicat ANRCETI, experți din cadrul regulatorilor din Germania, Italia și România oferă experiența și cele mai bune practici privind modul de organizare și condițiile de desfășurare a licitației pentru benzile de frecvență 5G.

La eveniment participă o delegație a ANRCETI, în frunte cu directorul instituției Sergiu Gaibu, și reprezentanți SNMFR. Participanții au purtat discuții pe marginea aspectelor legate de partajarea spectrului radio, stabilirea condițiilor de licențiere, pregătirea și organizarea concursului, precum și modalități de asigurare a unei concurențe echitabile pentru toți operatorii interesați de achiziționarea noilor blocuri de frecvențe radio.

Antene 5G în Moldova. Misiune de experți, reuniți la Chișinău pentru discuții despre licențiere și achiziții

Facebook/Sergiu Gaibu

Antene 5G în Moldova. Misiune de experți, reuniți la Chișinău pentru discuții despre licențiere și achiziții

Facebook/Sergiu Gaibu

Programul de management al spectrului de frecvențe radio pentru anii 2021-2025, aprobat de Guvernul Chicu în 2020, recomanda ca până pe 30 iunie 2022, autoritatea de reglementare să elaboreze și să consulte public aprobarea documentelor de concurs privind eliberarea licențelor pentru dreptul de utilizare a resurselor de spectru radio din benzile de frecvență 700 MHz și 3600 MHz, adică 5G. Cu toate acestea, deși la sfârșitului anului 2021 ANRCETI planifica, pentru 2022, organizarea concursului pentru eliberarea licențelor de utilizare a frecvențelor radio din patru benzi de frecvențe, inclusiv și cele pentru comunicații mobile de generația a 5-a (5G), planurile instituției s-au schimbat.

În 2022 Cabinetul de miniștri a decis să prelungească, până în al doilea trimestru al 2024, termenul de pregătire a concursului pentru valorificarea frecvențelor necesare implementării rețelelor de comunicații mobile de generația a 5-a (5G).

Astfel, concursul pentru benzile de frecvență 700 MHz și 3600 MHz care urma să se desfăşoare în septembrie 2022, a fost prelungit cu 2 ani. Autoritățile au argumentat atunci că acest lucru „va oferi o perioadă suficientă de timp pentru depășirea constrângerilor în procesul de valorificare a acestor resurse de spectru pentru benzile de frecvență 5G”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: