Apă Canal ar putea solicita deschiderea barajului hidrocentralei de la Dubăsari
Full Article 2 minutes read

Apă Canal ar putea solicita deschiderea barajului hidrocentralei de la Dubăsari

Furnizorul de apă din capitală S.A. „Apă-Canal Chişinău” activează în regim normal, iar toți consumatorii sunt alimentați cu apă non-stop. Declarația a fost făcută de reprezentanții furnizorului, după ce s-a anunțat că moldovenii ar putea rămâne 6 ore, pe parcursul zilei, fără apă. În cazul în care se va atinge nivelul critic se menționează că Apă Canal va solicita deschiderea barajului de la hidrocentrala de la Dubăsari. 

Apă-Canal Chişinău spune că din cauza secetei, nivelul apei în râul Nistru scade. Totuși, deocamdată este permisă funcţionarea Stației de pompare a apei, Nistru, de la care se alimentează Chişinăul.

Totodată, furnizorul a spus că specialiștii monitorizează în permanență nivelul apei în Nistru.

Mai mult, zilnic specialiștii furnizorului de apă sunt în discuții cu responsabilii de la hidrocentrala de la Dubăsari, pentru a asigura debitul minim necesar de apă.

„Astfel, în cazul în care se va atinge nivelul critic, se va solicita deschiderea barajului pentru a asigura nivelul mediu pentru funcționarea Stației de captare a apei Nistru”, a comunicat furnizorul de apă din capitală.

Totodată, Apă-Canal a solicitat antreprenorilor, cât şi locuitorilor municipiului, să consume apa doar în scopuri menajere.

„Pentru scopuri agricole sau alte activități gospodărești, cum ar fi udatul gazonului sau a plantelor din gospodăria proprie, spălatul trotuarelor/aleilor și a mașinilor, umplerea piscinelor, operatorul recomandă utilizarea pe cât posibilă a apei pentru irigare din alte surse”, a menționat furnizorul.

Apă-Canal Chișinău a precizat că zilnic sunt captate, tratate și distribuite peste 200 mii m3 de apă. „Totuși, din cauza secetei există riscul ca nivelul apei în râul Nistru va mai scădea, iar furnizorul de apă va fi în dificultate să mențină debitul necesar, dacă consumatorii nu vor utiliza apa doar în scopuri menajere”, a susținut furnizorul.

Pe 27 iulie curent, Ministerul Mediului a anunțat că moldovenii ar putea rămâne fără apă în intervalele de timp 09:00-12:00 și 18:00-21:00, în contextul secetei hidrologice grave cu care se confruntă Republica Moldova. Potrivit sursei, în perioada menționată, furnizarea apei va fi întreruptă pentru refacerea rezervei de apă, în condiții de secetă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: