Imagie simbol

Apartamente pentru moldovenii care au participat la lichidarea avariei de la Cernobîl: locuințele se află în sectorul Buiucani

Participanții la lichidarea avariei de la Cernobîl urmează să primească locuințe gratuite. În total se prevede acordarea a 80 de apartamente. Acestea vor fi oferite cetățenilor care nu au beneficiat, până în prezent, de susţinerea statului la procurarea sau construcţia unei locuințe. Un proiect în acest sens a fost aprobat pe 26 septembrie de Guvern, iar decizia finală urmează a fi luată de Parlament. 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale intenționează să transmită, cu titlu gratuit, locuințele din blocul locativ situat în municipiul Chișinău, pe strada Alba Iulia nr. 91/3, participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl.

Un proiect a fost aprobat de cabinetul de miniștri și urmează a fi transmis spre examinare Parlamentului. Acesta are scopul să asigure cu locuințe cetățenii care au participat la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și nu au beneficiat, până în prezent, de susţinerea statului la procurarea sau construcţia unei locuinţe, în conformitate cu legislația în vigoare.

Cele 80 de locuințe vor fi repartizate de către o Comisie formată din reprezentanții mai multor instituții și autorități publice, precum și ai asociațiilor obștești.

Potrivit Ministerului Muncii, lucrările de proiectare și construcție a bunului imobil au început în anul 2006 și au costat circa 67 milioane de lei. Mijloace financiare care au fost alocate treptat din bugetul de stat.

***

Lucrările de construcție a blocului locativ din strada Alba Iulia nr. 91/3, finanțate din bugetul de stat, au început încă în 2000, însă din motive financiare acestea au fost conservate. În 2006, lucrările au demarat din nou, fiind finanțate anual în baza Legii Bugetului de Stat. În noiembrie 2022, atât blocul locativ, cât și locuințele, au fost înregistrate la Agenția Servicii Publice, fiindu-le atribuite numere cadastrale.

Potrivit informațiilor statistice, la data de 1 ianuarie 2023, din cei de peste 3500 participanți la lichidarea catastrofei de la Cernobîl, în viață au rămas 1733 persoane, dintre care 1604 au fost încadrați în diferite grade de dizabilitate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ucrainenii expulzați din Rusia care au rămas blocați la granița cu Georgia pentru că Moldova le-ar „bloca tranzitul” protestează față de condițiile inumane în care sunt ținuți

Zeci de ucraineni expulzați din Rusia și blocați la granița cu Georgia au protestat în fața punctului de trecere „Verhnii Lars”, cerând acces la apă și condiții umane. În timpul manifestației, unul dintre protestatari s-a rănit în zona gâtului, potrivit Медуза.

La acțiune au participat între 60 și 70 de persoane. Ei le-au cerut grănicerilor georgieni să le permită accesul în zona duty-free, „măcar ca să poată cumpăra apă îmbuteliată”, scrie Novaia Gazeta Europa, citând participanți la protest.

Potrivit sursei citate, unul dintre protestatari s-a rănit în zona gâtului. Ambulanța ar fi ajuns abia după două ore, însă bărbatul a supraviețuit. El a explicat gestul său prin faptul că, deși a cumpărat bilete de avion din Georgia de două ori, grănicerii nu l-au lăsat să treacă.

Săptămâna trecută, Novaia Gazeta Europa a relatat, citând voluntari, că la punctul de trecere „Verhnii Lars”, de la granița ruso-georgiană, există din 2023 un subsol în care sunt ținuți cetățeni ucraineni expulzați din Rusia și cărora li s-a refuzat accesul în Georgia din lipsa documentelor. În prezent, acolo s-ar afla aproximativ 90 de cetățeni ucraineni – atât foști deținuți eliberați din închisorile rusești, cât și persoane deportate din teritoriile ocupate pentru că au refuzat să colaboreze cu autoritățile ruse.

Voluntarii afirmă că în acel subsol nu există acces la aer proaspăt, hrană adecvată sau asistență medicală.

Amintim că Ucraina a evacuat 43 de cetăţeni ai săi deportaţi din Rusia şi reţinuţi în zona de tranzit de la frontiera cu Georgia în condiţii deplorabile, a declarat sâmbătă, 19 iulie, ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibiga, potrivit Agerpres.

„Condiţiile sunt inumane. Sunt privaţi de produsele de primă necesitate: hrană, apă şi condiţii sanitare”, a declarat pentru AFP Maria Belkina, responsabilă a organizaţiei neguvernamentale „Volunteers Tbilisi”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menționat că a discutat situația cu Ministerul ucrainean de Externe. „Aceştia sunt ucraineni eliberaţi de ruşi din închisori şi colonii penitenciare din teritoriile controlate de Rusia. Diplomaţii noştri lucrează pentru a le asigura revenirea în siguranţă în Ucraina”, a declarat Zelenski.

Anterior, Republica Moldova a fost menționată într-o investigație realizată de BBC, care documentează situația a zeci de cetățeni ucraineni deportați de autoritățile ruse și blocați, de mai bine de o lună, la frontiera dintre Rusia și Georgia. Potrivit sursei citate, aceștia sunt cazați în condiții precare, într-un subsol fără lumină naturală și fără suficiente locuri de dormit. Singura rută disponibilă pentru revenirea în Ucraina – prin Georgia și Republica Moldova – ar fi fost suspendată la începutul lunii iulie. Contactată de NM, Poliția de Frontieră a precizat că accesul străinilor pe teritoriul Moldovei este evaluat individual la punctele de trecere, iar instituția nu adoptă din timp decizii generale privind interdicțiile de intrare.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: