DOC Asociațiile de părinți nu vor mai putea colecta bani pentru reparația infrastructurii din instituțiile de învățământ. Proiect de lege
Full Article 3 minutes read

DOC Asociațiile de părinți nu vor mai putea colecta bani pentru reparația infrastructurii din instituțiile de învățământ. Proiect de lege

Colectările de bani prin intermediul Asociațiilor de Părinți, fundațiilor și altor organizații necomerciale din instituțiile de învățământ general și profesional tehnic vor fi interzise prin lege. Un asemenea proiect de lege a fost prezentat de deputata PAS Larisa Novac în cadrul unui briefing din 29 septembrie. Inițiativa legislativă oferă oamenilor, printre altele, posibilitatea de a transfera a 2% din impozitul anual către un cont extrabugetar, care va fi gestionat direct de instituțiile de învățământ și monitorizat de Ministerul Educației și Cercetării, precum și alte structuri. 

Deputata PAS Larisa Novac a declarat că principalul scop al proiectului de lege este excluderea călectării banilor prin intermediul asociațiilor de părintți.

Obiectivul principal al proiectului este de a exclude normele abuzive și a reduce plățile informale în instituțiile de învățământ prin intermediul asociațiilor de Părinți, declarativ destinate îmbunătățirii infrastructurii școlare. Prin acest proiect de lege propunem mai multe soluții care ar descuraja colectarea plăților informale în instituțiile de învățământ general și profesional-tehnic și ar asigura transparență în acumularea și gestionarea fondurilor extrabugetare. Și anume oferim posibilitatea ca oamenii să poată transfera cele 2% din impozitul anual direct către instituții de învățământ general și profesional-tehnic, așa cum o fac pentru organizațiile neguvernamentale sau cultele religioase”, a menționat aceasta.

Parlamentara a menționat că lista instituțiilor de învățământ în drept să participe la desemnarea procentuală va fi stabilită anual de către Agenția Servicii Publice, în coordonare cu Ministerul Educației și Cercetării.

Totodată, oferim posibilitatea persoanelor fizice și juridice să sprijine prin donații, granturi și sponsorizări exclusiv dotarea bazei materiale a instituțiilor de învățământ, educația și instruirea copiilor și elevilor. Aceste acțiuni urmând a fi derulate în mod direct instituțiilor de învățământ și nu prin intermediul Asociațiilor de Părinți fondate. Un alt element de noutate prin modificări la Codul Fiscal – permitem deducerea donațiilor în beneficiul instituțiilor de învățământ general și profesional tehnic în cuantum de până la 10% din salariul mediu lunar pe economie prognozat și aprobat de Guvern. Propunerea, de asemenea, va contribui la acumularea unor resurse financiare ce vor fi utilizate exclusiv în dezvoltarea instituțiilor de învățământ respective”, a mai menționat ea.

Larisa Novaca a spus că inițiativa legislativă prevede ca acumulările de donduri să fie gestionate de instituțiile de învățământ prin intermediul unui cont extrabugetar, conform normelor metodologice aprobate de ministerul Finanțelor. Pentru asigurarea unui control riguros a modului de gestionare a finanțelor extrabugetare, proiectului de lege propune instituirea unei noi atribuții către Ministerul Educației și Cercetării de a monitoriza, împreună cu alte instituții, respectiva activitate.

Propunem intrarea în vigoare a legii la 1 ianuarie 2024. La fel, dispunem în termen de 9 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi Asociațiile Obștești ale Părinților, fundațiile și alte organizații necomerciale, care au fost fondate și activează în scopul dezvoltării instituției de învățământ, urmează să-și înceteze activitatea sau să-și modifice actele statutare”, a adăugat parlamentara.

Deputata a menționat că proiectul de lege a fost deja înregistrat în Parlament.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: