Au crescut tarifele la parcarea auto a Aeroportului Chișinău. Cum explică administrația aerogării
Full Article 4 minutes read

Au crescut tarifele la parcarea auto a Aeroportului Chișinău. Cum explică administrația aerogării

Prețul pentru o oră în parcarea auto a Aeroportului Internațional Chișinău s-a dublat. Vor plăti dublu și șoferii care își lasă automobilele de la 11 până la 24 ore. Administratorul Aeroportului a spus că Serviciul Marketing al aerogării va veni o analiză pentru a justifica acest preț. Mai mult, potrivit administrației, acest preț ar fi insuficient. „Că sa putem asigura modernizarea aeroportului, reducerea taxelor aeroportuare și asigurarea activității aeroportului avem nevoie de venituri”, a comunicat administrația. 

Taxa pentru parcarea auto, pentru o oră, la Aeroportul Internațional Chișinău a crescut de la 10 lei – la 20 de lei. S-a dublat și tariful pentru cei care își lasă automobilele mai mult de 11 ore și până la 24 de ore. Dacă anterior era 100 de lei, acum este 200.

Au crescut tarifele la parcarea auto a Aeroportului Chișinău. Cum explică administrația aerogării

airport.md

Administratorul Aeroportului Internațional Chișinău Constantin Vozian a venit pe rețelele de socializare „cu argumentele și clarificările de rigoare”.

Potrivit lui Vozian, în ultimii 30 de ani, veniturile Aeroportului erau alcătuite după cum urmează: „90-92% – tarife aeroportuare și doar 8-10% venituri non-aeroportuare – parcare, Terminal VIP, locațiune, etc.”.

„Evident că cu o astfel de pondere a veniturilor din taxe aeroportuare, scăderea acestora, pentru a crea aeroportul atractiv pentru companii low-cost devine imposibil”, a menționat el, adăugând că „din 1 iulie 2023 taxa de modernizare a fost redusă cu 50%, din 01.01.2024, taxa de modernizare va fi exclusă total, iar pe ultima fază de promovare este Incentive Policy care va crea posibilitatea de a avea reduceri chiar și de la taxele micșorate, de încă 50%”.

Vozian a mai spus că „Media Asociației Internaționale a Transportatorilor Aerieni (IATA) arată că în aeroporturile eficiente, coraportul între veniturile aeroportuare și cele non-aeroportuare este 75%/25%”.

Cum este posibil acest lucru? Simplu – tarife aeroportuare joase (pentru a favoriza low-costeri) și parcare scumpă, cafea scumpă, locațiuni de spații în terminal scumpe, apă potabilă scumpă și tot ce este în afară de zbor este scump. (…) Că sa putem asigura modernizarea aeroportului, reducerea taxelor aeroportuare și asigurarea activității aeroportului avem nevoie de venituri. Pe care le colectăm și modernizăm aeroportul”, a comunicat Vozian.

Administratorul Aeroportului a adăugat că „am moștenit un echipament la parcare care datorită uzurii sale este aproape deja nefuncțional”: „Înlocuirea întregului sistem poate costa chiar și 300.000 euro”.

Dau asigurări că Serviciul Marketing al Aeroportului Internațional Chișinău va veni cu o analiză amplă a activității parcării, prețului comparativ cu alte locații din Chișinău și neapărat cu alte aeroporturi din Capitale la nivel internațional, pentru a justifica acest preț și mai mult, faptul că și acesta este unul insuficient, dacă revenim la strategia de a diminua dependența de tarifele aeroportuare”, a precizat Vozian.

***

Recent, administrația Aeroportului din Chișinău a declarat că mașinile cu numere de proveniență ucraineană au ocupat, la acel moment, 75 la sută din suprafața parcării supraetajate a aerogării: „Ca paranteză, a fost identificată o singură mașină care staționează încă de la începutul războiului din Ucraina până în prezent, în cadrul parcării. Ceea ce denotă că aceste mașini a cetățenilor ucraineni migrează și nu ocupă aceste locuri de parcare cu titlu permanent”.

Reprezentanții aerogării susțineau că suprasolicitarea parcării se explică prin numărul mic de parcări disponibile, mai ales în perioadele „de vârf”, când aterizează mai multe nave concomitent. În acest context, ei anunțau că a fost instituită o comisie, care a înaintat deja actele permisive autorităților publice locale, așa încât pe teritoriul Aeroportului să fie amenajată o parcare suplimentară celei existente, în partea de est a terminalului.

Pe 26 iulie, reprezentanții Aeroportului au anunțat despre organizarea unei licitații publice pentru amenajarea unei noi parcări pe teritoriul aerogării. Se menționa că noua parcare va soluționa problema spațiului insuficient de la Aeroport.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: