Autoritatea Aeronautică Civilă: Prețurile pentru biletele de avion s-ar putea majora
Full Article 3 minutes read

Autoritatea Aeronautică Civilă: Prețurile pentru biletele de avion s-ar putea majora

Zborurile a aproximativ 30 de mii de călători ai companiei Air Moldova au fost anulate în perioada 20 aprilie – 31 mai, declarația a fost făcută de către directorul adjunct al Autorității Aeronautice Civile (AAC), Victor Neaga. Potrivit acestuia, în perioada de vară prețurile pentru biletele de avion s-ar putea majora. Totodată, Guvernul își propune să atragă cât mai mulți operatori de servicii aeriene în țara noastră, iar prețurile la biletele de avion se stabilesc în baza principiului concurenței libere, scrie Radio Moldova.

Perturbarea activității Aeroportului Internațional Chișinău este temporară, fiind cauzată de retragerea companiei aeriene maghiare Wizz Air și de dificultățile financiare cu care se confruntă operatorul național, a declarat directorul adjunct al Autorității Aeronautice Civile, Victor Neaga.

Potrivit acestuia, situația nu va fi de lungă durată pentru că țara noastră este atractivă pentru operatorii străini. Victor Neaga a mai subliniat că zborurile a aproximativ 30 de mii de călători ai companiei Air Moldova au fost anulate în perioada 20 aprilie – 31 mai.

„În această perioadă au fost anulate doar acele zboruri operate de compania aeriană Air Moldova. În perioada 20-24 aprilie erau în jur de 7000 de persoane. Dacă luăm în considerare și perioada lunii mai sunt aproximativ 20-30 de mii de pasageri care au fost afectați. Suntem acum în sezonul de vară și este posibil ca până în luna septembrie prețurile pentru biletele de avion ar putea fi mai ridicate decât pe parcursul anului”, a declarat Victor Neaga.

Reprezentanții Guvernului discută în prezent cu diferiți operatori străini pentru ca cetățenii să poată călători în țările europene direct de la Chișinău, la prețuri reduse, a menționat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija. Potrivit oficialei, prețurile la biletele de avion se stabilesc în baza concurenței libere.

„Discutăm cu operatorii de servicii aeriene, inclusiv cu Wizz Air, suntem aproape pe ultima sută de metri de a lua o decizie definitivă. Celor de la Wizz Air, noi le-am prezentat date care demonstrează că spațiul nostru aerian este sigur, așteptăm un răspuns din partea lor. Discutăm și cu Ryanair o companie aeriană irlandeză. Republica Moldova, nu este o autoritate care stabilește tarife la astfel de servicii, taxele se stabilesc în baza principiului concurența liberă. Nici, Guvernul, Ministerul sau Autoritatea Aeronautică Civilă nu aprobă tarife pentru biletele de avion”, a declarat Lilia Dabija.

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului începând cu 28 martie, curent, după ce în 2013 a fost luat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani. Pe 4 aprilie, premierul Dorin Recean le-a cerut subalternilor săi să prezinte, în maxim o lună, un plan de dezvoltare al Aeroportului, care să prevadă, între altele, reducerea taxei aeroportuare de 9 euro și atragerea mai multor companii avia în Moldova.

Reamintim în acest context că compania Wizz Air a plecat din Moldova în martie curent, în timp ce cel mai mare operator avia din Moldova, Air Moldova, își anula, pe bandă rulantă, zborurile, din cauza dificultăților financiare. De atunci, autoritățile au anunțat că poartă discuții cu mai mulți operatori internaționali, inclusiv Wizz Air, pentru ca acesta să revină în Moldova, dar și RyanAir.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: