Avocații renunță la grevă. Însă amenință cu una nouă, dacă nu va fi modificată legislația
Full Article 3 minutes read

Avocații renunță la grevă. Însă amenință cu una nouă, dacă nu va fi modificată legislația

Avocații din Moldova vor înceta greva anunțată săptămâna trecută, începând cu ziua de marți, 25 ianuarie. Anunțul a fost făcut de către președintele Uniunii Avocaților Dorin Popescu, în cadrul unei conferințe de presă din 24 ianuarie. Acesta a îndemnat autoritățile să creeze un grup de lucru, care să elaboreze modificările necesare în legislație pentru a asigura garanții profesionale apărătorilor. Popescu a mai spus că, dacă solicitarea va fi ignorată, avocații ar putea organiza proteste.

Din 25 ianuarie, avocații își vor relua activitatea obișnuită, renunțând la grevă. Dorin Popescu, președintele Uniunii Avocaților, a îndemnat deputații și Ministerul Justiției să creeze un grup de lucru, în care să fie incluși avocați. Împreună, aceștia ar urma să elaboreze noi modificări în legislație, astfel încât avocații să se bucure de „garanții profesionale”. Popescu a subliniat că inițiativa trebuie pusă în practică până pe 15 februarie.

„Dacă autoritățile vor ignora solicitarea, Uniunea Avocaților își rezervă dreptul de a reveni la grevă”, a declarat acesta, însă a subliniat că este o măsură extremă.

„Uniunea Avocaților nu își propune să lupte cu puterea sau cu guvernele, de orice culoare. De garanții au nevoie nu doar avocații, cât și oamenii pe care aceștia îi reprezintă”, a mai spus Popescu.

Președintele Uniunii Avocaților este de părere că s-a ajuns la această situație din cauza „lipsei de dialog” dintre putere și avocați. El a mai spus că apărătorii sunt dezamăgiți de amendamentul aprobat pe 21 ianuarie la Legea cu privire la avocatură. Este vorba despre cel care prevede că apărătorii pot fi reținuți fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților în caz de infracțiuni flagrante. 56 de deputați au susținut inițiativa.

Olesea Stamate a argumentat că legislația din R. Moldova prevede garanții pentru avocați mai mari decât în alte țări, cum ar fi România sau Slovenia. Potrivit autorilor, proiectul de lege are scopul ca persoanele care au cel puțin 10 ani de vechime în funcția de judecător sau procuror să fie scutite doar de la efectuarea stagiului, nu și de la susținerea examenului. Până la susținerea examenelor, categoriile de persoane menționate vor fi obligate de a urma cursuri în volum de cel puțin 20 de ore în materie de deontologia avocaților și administrarea formei de exercitate a avocaturii.

În cadrul ședinței Comisiei juridice din 21 ianuarie, deputata Olesea Stamate a propus includerea unui amendament cu textul: „Art.52, aliniatul 2, va avea următorul conținut: avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunilor specificate la art. 324 – 326 din Codul Penal și a infracțiunilor flagrante de săvârșirea cărora este suspectat. În alte cazuri decât infracțiunile flagrante, avocatul este în drept să solicite prezența decanului baroului sau a unui avocat desemnat de acesta. În acest caz, acțiunea procesuală se întrerupe, dar nu mai mult de două ore. Decanul baroului sau avocatul desemnat de acesta asistă la efectuarea percheziției și are dreptul să facă în legătură cu aceasta obiecții și declarații care vor fi consemnate în procesul verbal al percheziției.”.

Amintim că avocații au intrat în grevă generală, nefiind de acord cu amendamentul propus. De cealaltă parte, președinta Comisiei juridice Olesea Stamate a menționat că, în opinia sa, în spatele Uniunii Avocaților ar fi „alți factori de interese”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: