Bancherul austriac Alexander Picker este noul Președinte al Comitetului de conducere al Moldindconbank

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) l-a aprobat pe Alexander Picker în funcția de Președinte al Comitetului de conducere al Moldindconbank. O decizie în acest sens a fost luată la 3 martie anul curent de către Comitetul executiv al BNM.

Alexander Picker este un bancher cu experiență de peste 30 de ani de activitate în domeniu.

Noul președinte al Moldindconbank este cunoscut drept un expert în planificarea, implementarea și menținerea proceselor de afaceri în domeniile Corporate și Trezorerie, Retail, Credit & Risk Management, IT și Operațiuni. S-a specializat în gestionarea crizelor și a gestionat cu succes fuziuni juridice și operaționale.

Alexander Picker cunoaște specificul activității bancare în spațiul ex-sovietic, dar și din Europa Centrală și de Est, activând în calitate de manager de top la bănci din Austria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Muntenegru, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Rusia, Polonia, Serbia. De asemenea, deține experiență în sectoarele bancare din Germania şi Italia.

Din 2020 deține funcția de președinte al Consiliului de Supraveghere al Ipoteka Bank, Uzbekistan, iar din 2021 – de director independent, neexecutiv al Consiliului de Supraveghere în Golomt Bank, Mongolia.

Este un promotor al tehnologiei blockchain și al digitalizării. Printre altele, din 2019 a consiliat bursa austriacă de criptomonede Bitpanda. De asemenea, a condus start-up-ul austriac BCB4U AG din domeniul blockchain banking.

În 2015, Alexander Picker s-a alăturat Komercijalna Banka, Belgrad în calitate de președinte al Comitetului executiv.

Între 2007 și 2010 a fost CEO al ATF Bank, Kazahstan și vicepreședinte executiv al UniCredit Group, după achiziționarea băncii. Din 2011 până în 2015 a fost CEO în cadrul Hypo-Alpe-Adria International Group în Slovenia, Bosnia și Herțegovina și, în cele din urmă, al întregului grup din Austria.

În perioada 2018-2019, Alexander Picker a deținut funcția de director executiv al Transparency International din Austria. Timp de doi ani, până în 2021, a fost specialist principal în proiecte la Banca Mondială.

Noul Președinte al Moldindconbank este un speaker frecvent la conferințe bancare internaționale. Alexander Picker posedă 9 limbi, inclusiv engleză, germană, rusă, sârbă, poloneză. Este magistru în drept și doctor în filologie slavonă.

Alexander Picker spune că a acceptat propunerea de a conduce Moldindconbank pentru că este o provocare interesantă, într-o perioadă cu șocuri și turbulențe la nivel regional. ”O corabie puternică, așa cum este Moldindconbank, înfruntă dârz valurile și merge sigur spre vreme frumoasă”, a declarat bancherul.

Noul Președinte al Moldindconbank și-a anunțat și prioritățile pentru mandatul său la conducerea băncii. ”Vom continua să implementăm strategia noastră – de a fi o bancă orientată exclusiv spre client. Pentru a ne realiza obiectivul, avem tot de ce este nevoie, inclusiv cea mai bună echipă. Va trebui să facem mulți pași mici, dar și un salt major. Vorbesc aici despre noul program IT al băncii, pe care îl realizăm în acest an”, a menționat Alexander Picker.

Moldindconbank este una dintre cele mai mari bănci comerciale din Republica Moldova și deține poziții de lider în segmentele carduri, credite imobiliare, rețea de sucursale.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Un moldovean a fost reținut în Rusia. FSB susține că ar fi spionat în favoare Ucrainei

Un bărbat originar din Republica Moldova a fost reținut în orașul Riazan, Federația Rusă. Acesta este acuzat de „spionaj” în favoarea Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR). Informațiile au fost raportate de Serviciul Federal de Securitate (FSB) într-un comunicat din 21 iulie.

Potrivit FSB, în 2024, moldoveanul ar fi inițiat și menținut contact, prin aplicația de mesagerie Telegram, cu un reprezentant al GUR. „Acționând la indicațiile coordonatorului său, a colectat și a transmis informații către serviciul de informații ucrainean cu privire la una dintre unitățile Forțelor Armate ale Federației Ruse și la o întreprindere din complexul militar-industrial aflată pe teritoriul regiunii Riazan”, a menționat instituția.

FSB susține că, în schimb, GUR i-a promis bărbatului, conform solicitării acestuia, sprijin pentru a părăsi în siguranță Rusia către Franța. Potrivit FSB, scopul bărbatului era ca, ulterior, să se înroleze într-o „formațiune armată ucraineană, interzisă pe teritoriul Federației Ruse”, care participă la acțiuni de luptă alături de militarii ucraineni împotriva trupelor invadatoare ruse în Ucraina.

Pe numele bărbatului a fost deschis un dosar penal pentru „trădare de patrie sub formă de spionaj”. Instanța a decis plasarea acestuia în arest preventiv.

NM a solicitat un comentariu din partea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

Amintim că, la sfârșitul lunii iunie, FSB a reținut încă doi bărbați, care ar fi cetățeni ai Republicii Moldova. Aceștia sunt acuzați că ar fi „agenți” ai Serviciului de Informație și Securitate, care aveau drept scop îndeplinirea unor misiuni „împotriva securității Federației Ruse”.

Roman Roșca

Deputatul PAS Roman Roșca, propus viceprim-ministru pentru Reintegrare. Avere și carieră

Deputatul PAS Roman Roșca a fost numit vicepremier pentru reintegrare, devenind responsabil de soluționarea conflictului transnistrean în Guvernul condus de Dorin Recean. Anunțul a fost făcut după ședința Executivului din 21 iulie. De menționat că Roman Roșca figurează și în lista PAS pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie.

„Am înaintat Președintei Maia Sandu propunerea de a-l numi pe domnul Roman Roșca în funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare. În mandatul său parlamentar, Roman Roșca a condus Comisia specială de monitorizare și control parlamentar asupra politicii de reintegrare, iar acum va continua eforturile de consolidare a procesului de reintegrare a țării”, a scris premierul Dorin Recean pe rețelele de socializare.

Funcția de vicepremier pentru Reintegrare a devenit vacantă după ce fostul vicepremier Oleg Serebrian a fost numit ambasador al Republicii Moldova în Turcia.

Cine este Roman Roșca?

Roman Roșca are 43 de ani și este masterand în drept economic la Universitatea de Stat din Moldova. Și-a început cariera în 2006, în calitate de inspector superior pentru resurse umane în cadrul Comisariatului de poliție din Tighina. Ulterior, a avansat în structurile Ministerului Afacerilor Interne, ocupând diverse funcții.

În 2012, a renunțat la cariera în poliție și s-a orientat spre mediul de afaceri. Respectiv, a fondat și administrat compania „Invest Market” SRL.

În 2019, Roșca a fost ales consilier municipal din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), deținând și funcția de secretar adjunct al Organizației Teritoriale Chișinău a formațiunii.

În iulie 2022, a devenit pentru prima dată deputat în Parlament, după ce colegul său de partid, Dorel Iurcu, a renunțat la mandat pentru a prelua funcția de primar.

Din martie 2024, Roman Roșca este președintele Comisiei parlamentare speciale pentru monitorizarea și controlul realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova, structură creată la inițiativa președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Scopul comisiei este apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Avere și interese

Potrivit declarației de avere din 2024, Roman Roșca a obținut un salariu total de peste 227 de mii de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 19 mii de lei lunar. În plus, a beneficiat de indemnizații în valoare de peste 281 de mii de lei din partea Parlamentului și diurne de puțin peste 12 mii de lei.

Familia Roșca deține două case de locuit, achiziționate în 2022 și 2024. Prima locuință, cu o suprafață de 135 m.p., are o valoare declarată de 1,3 milioane de lei, iar a doua, de aproximativ 53 m.p., este evaluată la 660 de euro. Familia mai are în proprietate două apartamente, dintre care unul de 88 m.p., dobândit în 2019 prin contract de donație.

În declarația de avere mai figurează două „averi imobile” – la rubrica bunuri în țară și în străinătate – dobândite tot în 2019, prin donație, fără a fi specificată natura exactă a acestora.

În garajul familiei Roșca se află două automobile, cumpărate în 2008 și 2015, la prețul de 296 de mii de lei și, respectiv, 287 de mii de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
multimedia.parlament.md

Fără Oazu Nantoi, Vasile Șoimaru, Ina Coșeru… Lista deputaților PAS care nu au fost incluși la alegerile parlamentare noi

25 din cei 63 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), aleși în urma scrutinului parlamentar din 2021, nu mai figurează pe lista formațiunii pentru alegerile din 28 septembrie.

Printre numele cunoscute care lipsesc din noua componență prezentată de PAS se regăsesc Oazu Nantoi, Marcela Nistor, Iulia Dascălu sau Ina Coșeru.

De pe listă au fost excluși și alți parlamentari activi în actuala legislatură, precum Ana Racu, Boris Marcoci, Petru Frunze sau Vasile Șoimaru.

Contactați, deputații Boris Marcoci și Oazu Nantoi au declarat pentru NM că decizia de a nu mai candida pentru un nou mandat le aparține. Ambii și-au exprimat susținerea pentru PAS.

„Am scris cerere să nu mai candidez deja, dar rămân în echipă și voi fi permanent în echipă”, a declarat Boris Marcoci.

„Din motive personale. Punct. Decizia îmi aparține. Poate o să candidez în Parlamentul Uniunii Europene după aderarea Republicii Moldova”, a declarat și Oazu Nantoi.

Deși nu se mai regăsește pe lista electorală a PAS pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie, și deputatul Vasile Șoimaru a anunțat public, pe rețelele sociale, că își menține sprijinul pentru partidul de guvernare. Șoimaru susține că decizia de a nu figura pe lista actuală a fost luată de bunăvoie și reflectă încrederea sa în parcursul european promovat de PAS.

„Am fost alături de PAS în ultimii patru ani, fără să fiu membru de partid, și voi rămâne cu PAS-ul. Voi continua să fiu un susținător activ, chiar mai implicat decât până acum, chiar dacă nu candidez”, a declarat parlamentarul.

În schimb, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană din actualul parlament, Ina Coșeru, a declarat pentru NM că nu a știut că va fi exclusă de pe lista PAS pentru alegerile din toamnă.

„Nu, nu am știut. Nu la inițiativa mea. A fost decizia partidului. Acum cred că liderii de partid trebuie să fie întrebați din ce cauză a fost luată această decizie”, a declarat Coșeru.

Întrebată dacă va mai susține PAS la alegerile din toamnă, după ce a fost exclusă din listă, Ina Coșeru a declarat: „Eu am lucrat pentru această echipă 9 ani, din 2016, din prima campanie. Da, sper să rămânem o echipă și lucrăm și mai departe împreună”.

Lista deputaților PAS, aleși în 2021, care nu se mai regăsesc pe lista PAS pentru parlamentarele din septembrie:

  1. Ina COȘERU
  2. Oleg BOTNARU
  3. Viorel BARDA
  4. Evghenia COJOCARI
  5. Mariana CUȘNIR
  6. Alina DANDARA
  7. Iulia DASCĂLU
  8. Petru FRUNZE
  9. Vitali GAVROUC
  10. Valentina GHEȚU
  11. Vitalie JACOT
  12. Mihail LEAHU
  13. Valentina MANIC
  14. Boris MARCOCI
  15. Oazu NANTOI
  16. Marcela NISTOR
  17. Vasile ȘOIMARU
  18. Ion ȘPAC
  19. Maria PANCU
  20. Nicolae PLĂMĂDEALĂ
  21. Ion POIA
  22. Boris POPA
  23. Ana RACU
  24. Ana SPEIANU
  25. Victor SPÎNU

Amintim că PAS a prezentat, pe 20 iulie, lista electorală cu care va candida la parlamentare. Primii pe listă figurează liderul formațiunii politice, președintele Parlamentului Igor Grosu. Acesta este urmat de premierul Dorin Recean și de vicepreședinta PAS și a actualului Legislativ, Doina Gherman.

Pe lista PAS se regăsesc, de asemenea, 36 de deputați din actualul parlament, inclusiv: Radu Marian, Lilian Carp, Vasile Grădinaru, Eugeniu Sinchevici sau Liliana Nicolaescu-Onofrei.

De asemenea, de pe lista PAS fac parte actuali miniștri, cum ar fi șefii de la Educației, Mediu, infrastructură și Agricultură, precum și consilierul prezidențial Adrian Băluțel, antreprenori, artiști, sportivi și aleși locali. Lista completă poate fi consultată AICI.

Reamintim că, ales cu 63 de mandate, PAS a deținut majoritatea în actualul legislativ, care și-a încheiat mandatul pe 11 iulie. În cei patru ani, doi deputați aleși pe listele formațiunii politice au fost excluși din formațiune. Este vorba despre Victoria Cazacu și Olesea Stamate, care și-au păstrat fotoliile în calitate de deputate neafiliate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Asociația buchARTest lansează Artist on the Go, un program internațional de schimb cultural în arta urbană

Iunie – Septembrie 2025 – 5 orașe europene – Artiști din România și Republica Moldova

How real is REAL?
Aceasta este întrebarea care va călători în vara și toamna lui 2025 prin Europa alături de opt artiști selectați de buchARTest, în cadrul proiectului Artist on the Go – un program-pilot de schimb cultural dedicat artei urbane, co-finanțat de Institutul Cultural Român prin Programul Cantemir.

Proiectul pilot reunește artiști emergenți și consacrați din România și Republica Moldova, care vor participa la cinci festivaluri de artă urbană de referință din

Hamburg (Millerntor Gallery #13) – 27 Iunie-4 Iulie
Pilsen (Wallz Festival) – 23-27 Iulie
Lecce (167B Street) – 2-6 August
Helsinki (Helsinki Urban Art) – 1-5 Septembrie
Amsterdam (ASA – Amsterdam Street Art) – 15-20 Septembrie

Artiști:
OCU, Alex Baciu, IRLO, Raluca Ilaria Demetrescu, Delia Cîrstea, Roper, Denis Nanciu și Dima Potapov

Artist on the Go creează o platformă de mobilitate artistică și dialog intercultural, în care cuvintele devin artă. Tema ediției – How real is REAL? – explorează puterea textului într-o lume dominată de manipularea vizuală, fake news și realități fragmentate. De la jocuri lingvistice la lucrări tipografice, artiștii vor crea murale, instalații și intervenții stradale care explorează inovator conceptul de reformulare de context prin integrarea artistică a unor cuvinte tip „prieteni falși” între limba română și limbile țărilor partenere, de exemplu cuvântul „NU” (română: negație; olandeză: acum), „TOT” (română: complet; germană: mort). Astfel, proiectul aduce o nouă dimensiune semantică și culturală artei murale și arată modul în care jocurile de limbaj pot fi instrumente eficiente ale artivismului.

Fiecare lucrare va fi documentată și promovată online, iar procesul creativ va fi prezentat într-o expoziție finală și o conferință (25-30 Septembrie), organizate de asociația buchARTest.  

De ce este important?
– Este primul pas spre o rețea internațională de schimburi culturale pentru arta stradală din România și Republica Moldova
– Oferă vizibilitate unor voci diverse și explorează noi medii artistice

– Conectează artiști, comunități și parteneri din întreaga Europă în jurul unui limbaj comun: arta ca act de coeziune socială

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Imagine simbol

Antrenamente timp de 2 săptămâni. Militari din Moldova, România și SUA vor participa la „Scutul de Foc 2025″

În incinta Centrelor de Instruire ale Armatei Naționale se va desfășura exercițiul anual „Scutul de Foc – 2025”, în perioada 4-18 august. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de Ministerul Apărării.

Exercițiul „Scutul de Foc”, din anul 2015 și până în prezent, a devenit deja o tradiție de referință privind posibilitatea de antrenament a militarilor moldoveni alături de colegii români și americani. Experiența de antrenament, conformă standardelor de calitate internațională, constituie baza interoperabilității unei armate moderne, obiectiv la care se referă și Armata Națională”, a menționat ministerul.

Potrivit Planului de instruire anuală, antrenamentul implică și unități de tehnică militară care, pe durata exercițiului, se vor deplasa pe drumurile naționale, în special pe timpul nopții, fără a perturba traficul rutier.

Antrenamentele militare internaționale au devenit un subiect preferat al dezinformatorilor și falsificatorilor de știri. În acest sens, recomandăm cetățenilor să se informeze din surse sigure, pentru a evita răspândirea informațiilor false și a manipulărilor”, a menționat Ministerul Apărării.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: