Bunurile Avia Invest, inclusiv mașinile care prestează servicii VIP, ar putea ajunge în gestiunea statului
Full Article 3 minutes read

Bunurile Avia Invest, inclusiv mașinile care prestează servicii VIP, ar putea ajunge în gestiunea statului

În prezent are loc procesul de transmitere a bunurilor, aflate anterior în gestiunea Avia Invest, în proprietatea statului. Declarațiile în acest sens a făcut administratorul adjunct al întreprinderii de stat Aeroportul Internațional Chișinău. El a menționat că automobilele care prestează servicii VIP pentru pasagerii Aeroportului trebuie și ele transmise statului. Mașinile de lux „au fost achiziționate din banii obținuți din activitatea operațională a Aeroportului și nu din așa-zisele investiții”, a precizat reprezentantul întreprinderii. 

„Am considerat de cuviință că toate bunurile aflate în gestiunea SRL Avia Invest, concesionarului, trebuie să fie transmise întreprinderii de stat”, a comunicat reprezentantul întreprinderii, pentru protv.md.

El a adăugat că acest lucru este prevăzut în contractul de concesiune. „În cazul rezilierii, toate bunurile care constituie obiect nemijlocit al activității operaționale urmează a fi transmise – din partea unei părți alteia”, a adăugat el.

Administratorul adjunct a mai spus că automobilele care prestează servicii VIP pentru pasagerii Aeroportului trebuie și ele transmise statului.

„O mare parte din ele reprezintă boliduri de lux pe care o să le inspectăm în timpul ce urmează. (…) Noi o să demonstrăm că aceste bunuri constituie un element indispensabil al activității operaționale. Și o să vă spun de ce, unul din serviciile pe care le prestează aeroportul și le prestează mai bine de 10 ani este serviciul Senator, el este un serviciul VIP ce constă în preluarea pasagerului de la bordul aeronavei până la salonul VIP cu un Mercedes S-Class. De aceea este rațional ca toate aceste bunuri să rămână în proprietatea statului”, a menționat el.

Administratorul adjunct a spus că mașinile de lux „au fost achiziționate din banii obținuți din activitatea operațională a Aeroportului și nu din așa-zisele investiții care au fost contestate, atât la nivel național cât și în tribunalele internaționale având în Republica Moldova câștig de caz”.

Întrebat care este valoarea mașinilor de lux, el a răspuns: „După cum cunoașteți, legislația în vigoare prevede faptul că de la an la an în procesul de uzură aceste automobile evident își pierd din valoare. Pentru noi foarte mult contează valoarea de achiziție a lor. De aceea, eu la momentul actual nu aș vrea să mă dau în detaliu, fiecare din ele cât costă”.

***

Amintim că judecătorii Curții de Apel Chișinău au pronunțat pe 23 noiembrie 2022 hotărârea prin care Aeroportul Internațional Chișinău urma să revină în gestiunea statului. Avia Invest a calificat decizia este ilegală. Compania a declarat că, dacă va fi pusă în aplicare, inițiativa va costa statul peste 90 mln euro. Mai mult, hotărârea va fi atacată la Curtea Supremă de Justiție.

Pe 28 martie 2023, autoritățile au finalizat procedura de transferare a dreptului de proprietate de la concesionarul Avia Invest către stat.

Compania Avia Invest, într-o reacție la revenirea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului, a declarat că „această decizie este o preluare de tip raider” și „autoritățile statului și-au îndreptat toate eforturile pentru rezilierea contractului în mod ilegal”.

Pe 3 aprilie, președinta Maia Sandu a solicitat instituțiilor statului ca neregulile depistate la Aeroportul Chișinău să fie documentate. La fel, șefa statului a cerut să fie revizuită taxa de 9 euro per pasager „în sensul reducerii maxime a acestei taxe”. Declarațiile au fost făcute de Maia Sandu, la Aeroportul Internațional Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: