Câinii vagabonzi din Chișinău. Autoritățile municipale cer modificarea legislației naționale și urmează să prezinte un plan de acțiuni
Full Article 3 minutes read

Câinii vagabonzi din Chișinău. Autoritățile municipale cer modificarea legislației naționale și urmează să prezinte un plan de acțiuni

În termen de două săptămâni, întreprinderea municipală „Supravegherea și protecția animalelor” trebuie să prezinte un plan de acțiuni cu privire la situația câinilor vagabonzi din Chișinău. Solicitarea a fost formulată în cadrul ședinței din 4 martie a Primăriei. Autoritățile își propun să captureze și sterilizeze aproximativ 1 000 de câini maidanezi pe parcursul anului 2024. Șeful „Supravegherea și protecția animalelor” Ruslan Darie consideră că este necesară modificarea legislației la nivel național, întrucât în prezent după sterilizarea și vaccinarea animalelor fără stăpân, acestea ajung din nou în stradă.

În cadrul ședinței, șeful întreprinderii „Supravegherea și protecția animalelor” a declarat că, pe parcursul anului 2023, instituția pe care o conduce a examinat 340 de petiții privind câinii maidanezi. Totodată, în perioada vizată, au fost emise 517 ordine de intervenție de capturare a câinilor maidanezi din diferite locații. Echipele de capturare au intervenit pe 489 de adrese din municipiul Chișinău.

În total, în 2023, au fost capturați 1 330 de maidanezi. Dintre aceștia, în urma unei campanii de informare, 48 au fost adoptați. Iar 166 au fost plasați pe teritoriul necropolei de str. Uzinelor. S-a procedat în acest mod deoarece, conform regulametului municipal, maidanezii preluați din preajma instituțiilor de învățământ, instituțiilor sanitare, piețelor, terenurilor de joacă și parcurilor, nu pot fi reîntorși în habitatul lor, adică în locul unde au fost capturați.

În rest, potrivit regulamentului, toți câinii capturați de pe teritoriul municipiului sunt întreținuți până la 14 zile, după care sunt eliberați în habitatul lor.

Câinii maidanezi agresivi sunt capturați, sterilizați, deparazitați și plasați pe teritoriul necropolei. Evidența este dusă conform registrului electronic, a precizat Darie.

Ruslan Darie a declarat că întreprinderea „Supravegherea și protecția animalelor” nu poate interveni în alte moduri pentru legislația municipală și națională nu prevede alte măsuri de acțiune. Darie a precizat că, în cazul în care angajații întreprinderii ar interveni și în alte modalități, aceștia riscă dosar penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.

Alte intervenții nu putem interveni pentru că riscăm să ne depășim atribuțiile de serviciu sau riscăm să fie intentate dosare penale, să fim chemați pe la instituțiile statului să ne întrebe de ce nu respectăm cu strictețe regulamentul și legislația Republicii Moldova. Aici trebuie la nivel de țară, la nivel de Guvern să intervină să schimbăm legislația, să avem o lege cu privire la animale în Republica Moldova. Atunci vom putea interveni să facem regulă. De aici cetățenii să-i luăm (maidanezii n. r.), dar de aici avem organizații neguvernamentale”, a spus el.

La rândul său, viceprimarul Irina Gutnic a menționat că, în anul 2024, Primăria Chișinău își propune să captureze și să sterilizeze circa 1 000 de câini fără stăpân.

În acest context, Gutnic i-a cerut lui Ruslan Darie ca, în termen de două săptămâni, să elaboreze un plan de acțiuni privind soluționarea câinilor fără adăpost din municipiul Chișinău.

Totodată, viceprimarul i-a cerut să întreprindă o serie de acțiuni:

– prezentarea informațiilor despre etapa la care se află executarea contractului cu veterinăriile solicitate să captureze și sterilizeze maidanezii;
– lansarea unui concurs pentru selectarea serviciilor de capturare a maidanezilor agresivi;
– prezentarea propunerilor la cadrul legal, atât la nivel național, cât și municipal, privind câinii maidanezi;
– lansarea unei campanii de informare privind implicarea voluntarilor în capturarea câinilor maidanezi;


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: