Ceban dă vina pe birocrație pentru problema câinilor vagabonzi: „Încărcați 100 de maidanezi și duși la deputați!”
Full Article 4 minutes read

Ceban dă vina pe birocrație pentru problema câinilor vagabonzi: „Încărcați 100 de maidanezi și duși la deputați!”

Sterilizarea maidanezilor din municipiul Chișinău ar fi fost pusă pe pauză, temporar. Municipalitatea susține că s-ar întâmpla din cauza birocrației. Mai exact, potrivit șefului interimar al Întreprinderii Municipale „Supravegherea și protecția animalelor”, Ruslan Darie, câinii fără stăpâni nu pot fi sterilizați, din cauză că autoritățile centrale nu ar fi eliberat, deocamdată, autorizația pentru funcționarea cabinetului veterinar din incinta necropolei pentru animale. În reacție, edilul Ion Ceban le-a recomandat subalternilor săi să ducă 100 de maidanezi deputaților, până la soluționarea problemei. „Câte unul pentru fiecare”, a precizat Ceban în ședința Primăriei Chișinău din 11 martie.  

„Am fost invitați de deputata PAS Dascăl (nr. red: Iulia Dascăl), la Parlament, cu necropola să autorizăm cabinetul veterinar. Am ajuns la un numitor comun, miercuri am primit refuz de la autorizare. Motivul a fost că ne-am adresat într-o cerere cu două autorizații. Ne-am adresat din nou, aparte. Ei au promis că vor interveni săptămâna aceasta. Așteptăm să vină ANSA să autorizeze cabinetul. În rest, se intervine. Au fost emise deja 62 de ordine de capturare a maidanezilor. Doar săptămâna trecută de pe teritoriul instituțiilor de învățământ și medicale au fost capturați 36 de maidanezi. Lucrul continuă”, a declarat Ruslan Darie, șeful interimar al întreprinderii municipale „Supravegherea și protecția animalelor”, membru MAN.

În reacție, edilul Ion Ceban le-a propus subalternilor săi, în semn de protest, să ducă maidanezii deputaților.

„Problema persistă. Ea este reclamată de concetățenii noștri. Dacă nu se mișcă vreo ANSA sau Parlament sau nu știu cine, haideți să încărcăm 100 de maidanezi și să-i ducem acolo. De ce ei trebuie să fie în spațiul public, dacă sunt niște lucruri birocratice elementare care trebuiau să fie rezolvate de mult timp. Și noi ne tot scriem scrisori unii la alții. Nu este normal acest lucru. Eu chiar vă recomand în semn de protest să examinăm acest lucru. Încărcați 100 de maidanezi și duși la deputați. Câte un maidanez pentru fiecare deputat”, a declarat Ion Ceban.

Ruslan Darie a explicat, în context, că autorizația a fost retrasă din motiv că necropola nu ar fi conectată la sistemul de canalizare și apă centralizată. Funcționarul neagă acuzațiile. „Avem și canalizare, și apă, și corespunde totul. Ne-a fost retrasă canalizarea în urma formării întreprinderii noi. Sperăm că săptămâna curentă, cel târziu viitoare, să ne ofere autorizația”, a mai spus șeful interimar al ÎM „Supravegherea și protecția animalelor”.

„Eu insist, în semn de protest. Dacă nu puteți funcționa și normal activa din cauza birocrației și a documentelor care nu sunt eliberate de autoritățile centrale, încărcăm și-i ducem la ei, ca să grăbim acest proces. Nu văd altă soluție. Nu putem risca cu sănătatea cetățenilor din Chișinău din acuza mofturilor PAS”, a conchis Ion Ceban.

ACTUALIZARE: Deputatul PAS Dorian Istratii a venit cu o reacție publică, după ce edilul Ion Ceban a propus ca câinii maidanezi să fie duși deputaților, până autoritățile centrale nu vor elibera autorizațiile necesare ca aceștia să fie sterilizați.

„Vanea, dacă nu te descurci, pleacă. Știm că doar de organizat concerte în diaspora poți. Asistenților personali le-a tăiat salariul, copiilor pentru program prelungit le-a tăiat finanțarea, 40% de compensații pentru 28 mii de familii le-a tăiat, dar la sterilizarea maidanezilor îl încurcă birocrația”, a scris politicianul pe rețelele de socializare.

Potrivit Întreprinderii Municipale „Supravegherea și protecția animalelor”, pe parcursul anului 2023, au fost examinate 340 de petiții de la cetățeni și de la diferite instituții cu privire la problema maidanezilor. În total, în această perioadă au fost capturați 1330 de maidanezi, dintre care au fost adoptați 48 de câini. Întreprinderea a anunțat recent că și-a propus să captureze și sterilizeze, în 2024, în jur de 1000 de câini.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: