Când mergem la psiholog sau psihiatru? Ministerul Sănătății: peste 241 000 de moldoveni s-au adresat, cel puțin o dată, la centrele comunitare de sănătate mintală, în 2022
Full Article 2 minutes read

Când mergem la psiholog sau psihiatru? Ministerul Sănătății: peste 241 000 de moldoveni s-au adresat, cel puțin o dată, la centrele comunitare de sănătate mintală, în 2022

Pe 10 octombrie, la nivel mondial, inclusiv în Republica Moldova, este marcată Ziua mondială a sănătății mintale. Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în țara noastră, prevalența prin maladii psihice, în anul 2022, era de 78 128 de persoane. În aceeași perioadă de timp, potrivit Ministerului Sănătății, peste 241 de mii de moldoveni s-au adresat, cel puțin o dată, la centrele comunitare de sănătate mintală.

Ministerul Sănătății precizează într-o notă informativă emisă că sănătatea și „bunăstarea mintală este un subiect prioritar pe agenda ministerului”. Autoritatea anunță că întreprinde acțiuni pentru schimbarea paradigmei de abordare a problemelor persoanelor cu tulburări mintale și de comportament, a serviciilor de sănătate și psihosociale oferite acestora în comunitate.

„În procesul de reformare a serviciilor de sănătate mintală s-a pus accentul pe o viziune integrată a problemei, de către serviciile medicale și sociale, ceea ce favorizează continuitatea în procesul de reabilitare psihosocială și incluziune socio-profesională a persoanelor cu astfel de probleme”, anunță Ministerul Sănătății.

De menționat că în Republica Moldova, pe lângă serviciile oferite în trei spitale de psihiatrie sunt dezvoltate inclusiv servicii comunitare de sănătate mintală. Cele 40 de centre comunitare de sănătate mintală își desfășoară activitatea în toate raioanele și municipiile din țară, fiind subdiviziuni ale instituțiilor de asistență medical primară. Centrele oferă persoanelor cu probleme de sănătate mintală asistență medicală, dar și reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea.

ANSP precizează că la Centrele Comunitare de Sănătate Mintală se pot adresa persoanele de orice vârstă cu simptome de tulburări mintale și de comportament. Ajutorul este gratuit și confidențial. Datele de contact și detalii despre rețeaua de centre comunitare de sănătate mintală sunt disponibile pe platforma: www.sanatate-mintala.md.

La nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o persoană din opt trăiește cu afecțiune de sănătate mintală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: