Permisul de conducere: Cele mai frecvente greșeli, comise la proba practică a examenului auto
Full Article 2 minutes read

Permisul de conducere: Cele mai frecvente greșeli, comise la proba practică a examenului auto

Nesemnalizarea sau semnalizarea incorectă a direcției de mers și adaptarea incorectă a treptelor de viteză sunt printre cele mai frecvente greșeli comise de către candidații înscriși la proba practică a examenului auto, categoria B. Informația a fost făcută public de către Agenția Servicii Publice (ASP), care a elaborat o listă în acest sens.

Potrivit datelor, circa 85% din candidații care vor să obțină permis de conducere, admit aceste greșeli:

  1. (Ne) semnalizarea sau semnalizarea incorectă a direcţiei de mers.
  2. (Ne) sincronizarea acţiunilor la demarare/accelerare/frânare: adaptarea incorectă a treptelor de viteză la viteza de deplasare, folosirea incorectă a dispozitivelor de comandă, acţionarea incorectă a volanului (o singură penalizare).
  3. Pierderea controlului asupra vehiculului şi/sau intervenţia examinatorului pentru a evita un pericol iminent sau producerea unui accident rutier; manifestări ale candidatului care provoacă perturbarea examenului.
  4. (Ne) respectarea semnalizării rutiere, a indicatoarelor sau marcajelor rutiere.
  5. (Ne) încadrarea în limitele benzilor de circulaţie.

Datele au fost colectate de către departamentul de înmatriculare a mijloacelor de transport şi calificare a conducătorilor auto din cadrul ASP.

„Datele statistice respective urmează a fi expediate Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Asociaţiei Patronale Uniunea Şcolilor Auto şi a Centrelor de Instruire, precum și unităţilor de instruire a conducătorilor de vehicule din ţară, pentru ca aceștia să atragă atenția la respectivele aspecte în timpul orelor de instruire”, informează ASP.

De la începutul anului curent, la proba teoretică s-au înregistrat 41 346 de persoane, dintre care 21 862 au susținut proba din prima tentativă, rata de promovare fiind de 52,9%. La proba practică s-au înregistrat 36 182, dintre care 8627 de persoane au susţinut examenul din prima tentativă, rata de promovare a probei practice de examen din prima tentativă – 23,8%.

În anul 2021, la proba teoretică s-au înregistrat 58 266 de persoane, dintre care 32 492 – au susţinut examenul din prima tentativă, rata de promovare a probei teoretice de examen din prima tentativă – 55,8%. La proba practică s-au înregistrat 53 405 de persoane, dintre care 7 656 de persoane au susţinut examenul din prima tentativă, rata de promovare a probei practice de examen din prima tentativă – 14,3%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: