Cât a cheltuit Rusia pentru atacul masiv asupra Ucrainei? Calculele jurnaliștilor ucraineni

În noaptea și dimineața zilei de 29 decembrie, Rusia a cheltuit cel puțin 1,273 miliarde de dolari pentru a ataca masiv Ucraina. Calculele au fost făcute de publicația ucraineană epravda.com, pe baza unui raport al Comandamentului ucrainean al forțelor aeriene. 

Sursa a menționat că Rusia a lansat spre Ucraina: 36 drone Shahed-136/131, cel puțin 90 de rachete de croazieră lansate aerian Kh-101/Kh-555/Kh-55; 8 rachete de croazieră X-22/X-32; 14 rachete balistice S-300/S-400/Iskander-M; 5 rachete aerobalistice Kinzhal Kh-47M2; 4 rachete antiradar Kh-31P; o rachetă Kh-59.

Jurnaliștii ucraineni au declarat că o rachetă hipersonică Kh-47 Kinzhal ar valora de la 10 milioane de dolari, iar o dronă de atac iraniană Shahed-136/131 – de la 20 de mii de dolari la 50 de mii de dolari. Costul rachetei Kh-101, potrivit sursei, este 13 mii de dolari iar racheta X-22 ar valora un milion de dolari. Se mai precizează că racheta balistică Iskander-M ar costa 3 milioane de dolari iar rachetele Kh-31P și Kh-59 câte 0,5 milioane de dolari. 

„În total, rachetele și dronele lansate asupra Ucrainei noaptea și în dimineața zilei de 29 decembrie au costat Rusia 1 miliard 273 milioane 220 mii de dolari”, susține presa ucraineană.

Partea rusă nu a reacționat deocamdată la calculele făcute în Ucraina.

Rusia a atacat masiv Ucraina, în noaptea de 29 decembrie, scrie zerkalo. Au avut loc explozii la Odesa, Harkov, Lvov, Konotop și Kiev. Potrivit ultimelor date ale autorităților ucrainene, urmare a atacului au murit 18 persoane iar alte 132 au suferit răni.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a transmis un mesaj Ucrainei și cetățenilor ei, după atacul Rusiei. Șefa statului s-a declarat „profund tulburată” de atacul aerian masiv asupra orașelor ucrainene. Potrivit ei, agresiunea subliniază „necesitatea urgentă” de a consolida capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei, pentru a proteja vieți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

La Chișinău a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Grosu: „Niciun popor nu-și poate construi viitorul fără a-și onora trecutul”

Pe 28 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău, a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la acest eveniment, dedicat promovării memoriei victimelor represiunilor politice din perioada 1917–1989, au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor muzeale, cercetători, supraviețuitori ai represiunilor și tineri interesați de trecut.

„Ne-am adunat la acest congres nu doar pentru a evoca un trecut dureros, ci pentru a reafirma o responsabilitate comună – de a păstra vie memoria victimelor regimului comunist totalitar și de a transforma această memorie într-un fundament al demnității și rezilienței noastre ca societate”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.

Totodată, ministrul a afirmat că, pentru prima dată, curriculumul nou integrează tematica represiunilor comuniste la orele de istorie, într-un volum mai mare. Potrivit ministrului, vor fi oferite manuale, ghiduri pentru profesori, inclusiv în școlile alolingve, stagii de formare pentru cadrele didactice, vor fi organizate concursuri tematice, expoziții digitale, podcasturi, activități extracurriculare, dar și un muzeu virtual în memoria victimelor regimului comunist.

„Victimele regimului comunist din Basarabia nu vor fi uitate. Noi avem datoria morală și civică să vorbim despre ororile și suferințele prin care au trecut toți cei care au avut de suferit în urma acțiunilor represive din 1941, 1949 și 1951. Ca istoric, dar și ca cetățean al Republicii Moldova, sunt mândru că astăzi a avut loc în premieră – primul Congres al Memoriei. Fiind istoric, pot să declar cu toată sinceritatea că niciun popor nu poate construi un viitor, dacă nu-și cunoaște și nu-și onorează trecutul”, a scris pe Facebook, cu referire la eveniment, președintele Parlamentului Igor Grosu.

Congresul a fost organizat sub egida Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării, Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și a Institutului de Istorie al USM, la inițiativa Consiliului Memoriei, înființat la începutul anului 2025. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, evenimentul își propune să devină o platformă durabilă de dialog și colaborare între supraviețuitorii și descendenții victimelor deportărilor și represiunilor politice din perioada 1917–1989, pe de o parte, și actorii instituționali, civici și academici implicați în promovarea memoriei istorice, pe de altă parte.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: