Cât a cheltuit Rusia pentru atacul masiv asupra Ucrainei? Calculele jurnaliștilor ucraineni
Full Article 2 minutes read

Cât a cheltuit Rusia pentru atacul masiv asupra Ucrainei? Calculele jurnaliștilor ucraineni

În noaptea și dimineața zilei de 29 decembrie, Rusia a cheltuit cel puțin 1,273 miliarde de dolari pentru a ataca masiv Ucraina. Calculele au fost făcute de publicația ucraineană epravda.com, pe baza unui raport al Comandamentului ucrainean al forțelor aeriene. 

Sursa a menționat că Rusia a lansat spre Ucraina: 36 drone Shahed-136/131, cel puțin 90 de rachete de croazieră lansate aerian Kh-101/Kh-555/Kh-55; 8 rachete de croazieră X-22/X-32; 14 rachete balistice S-300/S-400/Iskander-M; 5 rachete aerobalistice Kinzhal Kh-47M2; 4 rachete antiradar Kh-31P; o rachetă Kh-59.

Jurnaliștii ucraineni au declarat că o rachetă hipersonică Kh-47 Kinzhal ar valora de la 10 milioane de dolari, iar o dronă de atac iraniană Shahed-136/131 – de la 20 de mii de dolari la 50 de mii de dolari. Costul rachetei Kh-101, potrivit sursei, este 13 mii de dolari iar racheta X-22 ar valora un milion de dolari. Se mai precizează că racheta balistică Iskander-M ar costa 3 milioane de dolari iar rachetele Kh-31P și Kh-59 câte 0,5 milioane de dolari. 

„În total, rachetele și dronele lansate asupra Ucrainei noaptea și în dimineața zilei de 29 decembrie au costat Rusia 1 miliard 273 milioane 220 mii de dolari”, susține presa ucraineană.

Partea rusă nu a reacționat deocamdată la calculele făcute în Ucraina.

Rusia a atacat masiv Ucraina, în noaptea de 29 decembrie, scrie zerkalo. Au avut loc explozii la Odesa, Harkov, Lvov, Konotop și Kiev. Potrivit ultimelor date ale autorităților ucrainene, urmare a atacului au murit 18 persoane iar alte 132 au suferit răni.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a transmis un mesaj Ucrainei și cetățenilor ei, după atacul Rusiei. Șefa statului s-a declarat „profund tulburată” de atacul aerian masiv asupra orașelor ucrainene. Potrivit ei, agresiunea subliniază „necesitatea urgentă” de a consolida capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei, pentru a proteja vieți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: