Câți bani vor ajunge în bugetul Moldovei de la companiile din regiunea transnistreană? Guvernul a prezentat estimările
Full Article 6 minutes read

Câți bani vor ajunge în bugetul Moldovei de la companiile din regiunea transnistreană? Guvernul a prezentat estimările

Intenția noului cod vamal nu a fost să fie aplicat doar în regiunea transnistreană. Odată intrat în vigoare, sunt anulate taxele de proceduri vamale pe care antreprenorii din stânga Nistrului le achitau începând cu august 2023 și s-au introdus taxe vamale egale unice pentru antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Volumul acestor taxe este mai mare. Declarațiile au fost făcute pe 17 ianuarie de vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian. Pentru NewsMaker Biroul de reintegrare a declarat, cu referire la date de la Ministerul Finanțelor, că dacă volumul comerțului în acest an va fi egal cu cel din 2023, ținând cont de aplicarea noilor taxe vamale, de la agenții economici din Transnistria se va încasa 124,8 mil lei. „Suma totală a taxei vamale neîncasate în anul 2023 a constituit 36,9 mil lei”, au raportat reprezentanții Biroului. 

Declarațiile lui Serebrian pentru jurnaliști

Potrivit lui Serebrian, la reuniunea de la Tiraspol din data de 16 ianuarie, „codul vamal a fost subiectul poate că cel mai complicat de pe agendă”. El a precizat că intenția codului vamal nu a fost să fie aplicat doar în regiunea transnistreană. Serebrian a spus că, potrivit noului cod vamal, sunt anulate taxele de proceduri vamale pe care antreprenorii din stânga Nistrului le achitau începând cu august 2023 și s-au introdus taxe vamale egale unice pentru antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului. „Volumul acestor taxe comparativ cu taxele procedurilor vamale aplicate anul trecut e mai mare”, a menționat el.

Cred că și în dreapta Nistrului, și în stânga Nistrului, lucrurile au fost înțelese incorect. (…) Intenția acestui cod vamal nu a fost să fie aplicat doar în regiunea transnistreană. Codul vamal s-a modificat în Republica Moldova în general, deci nu a fost o prevedere expres pentru regiunea transnistreană. (…) Al doilea moment foarte important, conform prevederilor noului cod vamal sunt anulate taxele de proceduri vamale pe care antreprenorii din stânga Nistrului le achitau începând cu august 2023. Deci, aceste taxe au fost anulate, s-au introdus taxe vamale egale unice pentru antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Deci, nu mai există nici o diferențiere în acest sens. Dar aceste taxe vamale nu sunt nici TVA, cum au interpretat unii, nu sunt nici accize. Deci, sigur că volumul acestor taxe comparativ cu taxele procedurilor vamale aplicate anul trecut e mai mare. Este greu să spunem în momentul de față cât de mari pot fi aceste taxe, volumul lor în 2024 pentru că nu cunoaștem volumul total al comerțului și nu cunoaștem destinația – țările în care vor fi operate acțiuni de import/export, întrucât aceste taxe nu se aplică pentru acțiuni de export/import cu statele cu care noi avem acorduri de liber schimb. Dar cea mai mare parte a volumului comerțului regiunii transnistrene este fie cu țările Uniunii Europene, fie cu țările Comunității Statelor Independente și aici acordul de liber schimb încă nu a fost anulat. Deci, cu aceste țări funcționează în continuare acordul de liber schimb. (…) Singura țară din top 10 parteneri comerciali ai regiunii transnistrene cu care nu avem un acord de liber schimb este China”, a menționat Serebrian.

Până la 120 de milioane de lei ar fi costurile dacă aceste taxe ar fi aplicate retroactiv pentru 2023. Iar cu taxele de proceduri vamale, anulate, se ajungea la 70 milioane de lei.

Deci ținând cont de aceste lucruri, dacă facem o extrapolare a volumului comerțului regiunii transnistrene în 2023 și aplicăm aceste taxe să spunem retroactiv pentru 2023, să facem un calcul, vom ajunge undeva la 100 -120 de milioane de lei. Dacă ar fi fost aplicate taxele de proceduri vamale se ajungea unde la 60-70 milioane de lei. Deci, diferența este de 50 de milioane de lei, ceea ce înseamnă 2,5 – 3 milioane de dolari cel mult”, a adăugat Serebrian.

El a spus că acești bani „fără îndoială se întorc în regiunea transnistreană”.

Dacă am fi să contabilizăm volumul cheltuielilor din bugetul de stat pentru cetățenii din stânga Nistrului, noi am egala sau am depăși chiar această sumă care este prelevată/preluată din taxele vamale. Fără îndoială, acești bani se întorc în regiunea transnistreană, se întorc altfel în regiunea transnistreană: în burse, servicii medicale, pensii. Interesul nostru este creștem aceste cheltuieli pentru cetățeanul nostru din partea stângă a Nistrului. Nu facem nici o diferențiere dintre cetățeanul nostru din partea dreaptă și stângă a Nistrului. (…) Codul vamal a fost aprobat și nu va fi modificat”, a conchis Serebrian.

Precizările Biroului politici de reintegrare

Scutirile acordate în perioada anilor 2019- 2021 la mărfurile introduse pe teritoriul vamal de către agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova înregistrați la „Agenția Servicii Publice” și persoanelor fizice, cu condiția rămânerii mărfurilor pe teritoriul necontrolat de către organele constituționale au însumat 13,4 mlrd. lei. În perioada anului 2023, agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova au introdus mărfuri cu valoarea în vamă în suma de 13 mlrd. lei. În anul 2023 scutirile de taxa vamală pentru agentii economici din Transnistria au constituit 685 mil. lei. Dacă aplicăm tratamentul preferențial pentru agenții economici din Transnistria (acorduri de liber schimb) pentru anul 2023 s-ar fi încasat taxa vamală în sumă de 124,8 mil lei. Această taxa ar proveni din mărfurile importate din țările cu care Republica Moldova nu are acorduri de liber schimb. Suplimentar, pentru mărfurile care cad sub incidența contingentelor, suma totală a taxei vamale neîncasate în anul 2023 a constituit 36,9 mil lei”, au raportat reprezentanții Biroului cu referire la datele Ministerului Finanțelor.

Biroul a declarat că sumele încasate vor fi redirecționate spre plăți sociale, îngrijiri medicale și alte servicii furnizate de autoritățile Republicii Moldova locuitorilor din regiunea transnistreană.

***

Începând cu 1 ianuarie 2024, agenții economici din regiunea transnistreană vor achita toate plățile aferente pentru importul mărfurilor, așa cum o fac celelalte companii din Republica Moldova. Totodată, pentru importul bunurilor în regiune, se va ține cont de preferințele acordate în conformitate cu Tratatele și Acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: