FOTO/VIDEO Protest organizat la Tiraspol față de noile prevederi ale Codului vamal: Smirnov și Krasnoselski, prezenți la manifestație
Full Article 3 minutes read

FOTO/VIDEO Protest organizat la Tiraspol față de noile prevederi ale Codului vamal: Smirnov și Krasnoselski, prezenți la manifestație

La Tiraspol, pe 24 ianuarie, a avut loc un protest față de noile prevederi ale Codului vamal al Republicii Moldova, care obligă agenții economici din stânga Nistrului să contribuie la bugetul național, după o perioadă lungă de scutiri și amânare a intrării în vigoare. La manifestație au fost observați fostul lider al regiunii transnistrene Igor Smirnov, precum și liderul de facto al regiunii Vadim Krasnoselski. Chișinăul nu a comentat manifestația, însă anterior a menționat despre pregătirea acțiunii că „regizarea evenimentelor propagandistice ce nu au nimic în comun cu libertatea de exprimare”.

Piața centrală din Tiraspol a fost închisă pentru transportul public, iar oamenii au fost aduși organizat cu autocarele și microbuzele.

Protestatarii au venit cu pancarte, cu următoarele mesaje: „Jefuirea oamenilor – nu este calea spre Europa”, „Moldova nu mai jefui oamenii din Transnistria”.

Potrivit presei din regiune, la manifestație au participat profesori, studenți, organizațiile obștești. La protest a fost observat și fostul lider al regiunii transnistrene Igor Smirnov, precum și liderul de facto al regiunii Vadim Krasnoselski.

Acțiunile autorităților moldovenești sunt o lovitură pentru întregul popor din Transnistria. Introducerea taxelor vamale este o încălcare a drepturilor omului, a dreptului la activitate antreprenorială și, de asemenea, afectează îndeplinirea obligațiilor sociale”, a comunicat un protestatar.

Transnistria vrea să trăiască”, a comunicat un alt manifestant.

Potrivit canalului de Telegram „Benderî Info”, protestul s-a încheiat iar la manifestație oamenii „au făcut apel la negociatorii internaționali – să intervină în situație și să solicite autorităților moldovenești să renunțe la presiunea economică asupra Transnistriei”.

Așa-numitul „Minister de Interne” al regiunii susține că la manifestație au participat „50 000 de oameni” și nu au fost înregistrate incidente.


Chișinăul deocamdată nu a comentat manifestația de la Tiraspol.

Pe 22 ianuarie, Tiraspolul a anunțat că se pregătește pentru un protest de amploare. Contactat pentru o reacție, Biroul politici de reintegrare și-a exprimat „regretul” în privința protestului anunțat în stânga Nistrului pentru data de 24 ianuarie. „Tiraspolul continuă regizarea evenimentelor propagandistice ce nu au nimic în comun cu libertatea de exprimare și cu libertatea de întrunire, care sunt nu doar interzise în regiune ci și persecutate penal, mai ales dacă nu coincid cu pozițiile factorilor decizionali regionali”, au declarat reprezentanții Biroului pentru NM.

Un protest similar a fost organizat și pe 11 ianuarie, la punctul Bender-Varnița. Manifestanții au spus atunci că modificările la Codul vamal vor duce la creșterea bruscă a prețurilor și le-au cerut autorităților de la Chișinău să renunțe la ele. În replică, Biroul pentru politici de reintegrare a declarat pentru NM că „este important să facem diferența între libertatea de exprimare care în mod continuu este cenzurată și persecutată în regiunea transnistreană și evenimentele regizate de actori propagandistici ce încalcă constant suveranitatea și integritatea teritorială a țării”.

***

Noul Cod vamal al Republicii Moldova, intrat în vigoare la 1 ianuarie, obligă agenții economici din regiunea transnistreană să plătească taxe vamale la bugetul de stat. Până acum, deși companiile din stânga Nistrului erau înregistrate la Chişinău, plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean. Schimbarea a provocat nemulțumirea autorităților de la Tiraspol, care acuză Chişinăul că împovărează fiscal companiile transnistrene. Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a dat asigurări pe 10 ianuarie că, în pofida presiunilor Tiraspolului, Chișinăul nu va renunța la modificările din Codul vamal.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: