Colaj NM

Cazul minorilor electrocutați la Botanica: ANRE intervine și spune că va cerceta incidentul 

În cazul incidentului tragic din sectorul Botanica, unde doi copii au fost electrocutați, se vor expune și specialiștii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Aceștia vor cerceta circumstanțele în care s-a produs incidentul și ulterior se vor pronunța. 

Pe 22 iulie, ANRE a declarat că în contextul situației de electrocutare care a avut loc pe 18 iulie într-un parc din Chișinău, „prin prisma atribuțiilor de supraveghere energetică de stat, specialiștii din cadrul Agenției vor asigura cercetarea circumstanțelor și se vor pronunța asupra cauzelor producerii accidentului”.

În același timp, instituția a venit cu mai multe recomandări. Mai exact, a explicat cum trebuie să se comporte cetățenii în raport cu instalațiile electrice, pentru a preveni cazuri similare pe viitor.

– În cazul observării unor conductoare electrice deteriorate care atârnă la sol sau agățate pe copaci, nu atingeți și nu permiteți altor persoane atingerea acestora și nu vă apropiați la o distanță mai mică de 8 m;

– În acest caz, apelați Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112 și informați despre pericolul de electrocutare. Totodată, este necesară marcarea acestor locuri şi, în funcție de posibilități, asigurarea pazei acestora până la intervenția personalului calificat al operatorilor de sistem;

– Nu permiteți organizarea jocurilor în apropierea instalațiilor electrice, lansarea zmeilor, modelelor sportive ale aparatelor de zbor;

– Nu urcați și nu permiteți urcarea pe stâlpii liniilor electrice aeriene sau în copacii din apropierea liniilor electrice;

– Nu intrați în interiorul posturilor de transformatoare și pe teritoriul stațiilor electrice;

– Nu atingeți stâlpii liniilor electrice aeriene, stâlpii iluminatului stradal sau decorativ, care pot prezenta pericol de electrocutare în cazul defecțiunilor;

– Evitați plimbările în apropierea liniilor electrice aeriene pe timp de furtună și ploi;

– Respectați cerințele indicatoarelor de securitate electrice, care au semnificația unui avertisment privind existenta unor riscuri electrice sau pericole specifice de electrocutare;

– În cazul în care vedem o persoană electrocutată este necesară apelarea Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112 și, după caz, întreprinderea măsurilor de deconectare a instalației electrice. Totodată, este necesar de conștientizat că în cazul liniilor electrice aeriene se impune intervenția personalului electrotehnic autorizat.

***

În după-amiaza zilei de 18 iulie, doi copii – o fetiță de 11 ani și un băiețel de 6 ani au fost electrocutați în timp ce se jucau în parcul „Sarmizegetusa” din sectorul Botanica al Chișinăului. Minorii au fost transportați la spital. La scurt timp, fetița a decedat. Poliția a declarat că minorii ar fi atins fire care au produs un scurtcircuit. Detalii AICI. Cum arăta locul tragediei pe 19 iulie. Detalii AICI.

Reprezentanții Primăriei Chișinău au declarat pentru NewsMaker că în cazul incidentului tragic nu este vorba despre cabluri care atârnau. Instituția a spus că așteaptă rezultatele anchetei organelor de drept. Între timp, responsabilii din cadrul Primăriei s-au întrunit într-o ședință. „Ținând cont că am avut temperaturi înalte de peste 40 de grade mai multe zile la rând, specialiștii spun că ar putea fi situație în legătură cu acest fapt”, au comunicat reprezentanții Primăriei, adăugând că în acest sens „s-au luat măsuri imediate de securizare”. Detalii AICI.

Pe 19 iulie, purtătorul de cuvânt al Institului Mamei și Copilului declara că băiatul de 6 ani, electrocutat în timp ce se juca într-un parc din Chișinău, se află în stare gravă la spital, dar stabilă. Se menționa că minorul a fost transferat în secția de reanimare și se afla sub supravegherea medicilor. Detalii AICI. Ulterior, pe 22 iulie, reprezentantul Institutului a spus că starea de sănătate a băiatului de 6 ani s-a îmbunătățit. El se află în secția de neurologie, unde va mai sta câteva zile sub supraveghere medicală. Detalii AICI.

Urmare a tragediei, polițiștii investighează dacă construcțiile din domeniul energeticii din parc au fost date în folosință corespunzător, dacă alte construcții de la fața locului sunt calitative și dacă au fost finalizate conform prevederilor proiectului. Vinovații riscă pâna la 10 ani de închisoare. Detalii AICI.

Pe 22 iulie, la câteva zile de la incidentul mortal, primarul Ion Ceban a spus că Primăria a fost alături de ambele familii imediat cum a aflat despre tragedie „inclusiv cu ajutorul necesar material”. Edilul a rugat pe cei care „întreabă ce s-a întâmplat” să aștepte rezultatele anchetei inițiate de polițiști. Ce ține de „unele încercări de a da vina, din nou, pe primar”, Ceban a spus că „nu se duce primarul să verifice și să se uite la componența amestecului asfaltic, cât de bun este lemnul pentru mobilier și ce se află într-un pilon”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Bolea, despre condițiile de la Aeroportul Chișinău: „Multe din plângeri sunt comandate”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a comentat plângerile cetățenilor privind condițiile de la Aeroportul Internațional Chișinău, după ce statul a preluat administrarea acestuia. Potrivit ministrului, multe dintre aceste plângeri ar fi comandate de către persoanele care au pierdut controlul asupra aeroportului. Menționăm că, în 2023, aeroportul a trecut în gestiunea statului, după ce fusese timp de 10 ani (din 2013) concesionat companiei Avia Invest, controlată de oligarhul fugar Ilan Șor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Есть вопросы” cu Nicolai Paholnițchi.

„Multe din plângeri sunt comandate, deoarece acei tovarăși care au pierdut aeroportul nu le este deloc convenabil. Anul trecut a fost venit de 345 milioane de lei venit. Anul acesta va fi venitul mai mare, deoarece sunt și restaurante și magazine de stat. Și toți banii se întorc sub formă de dezvoltare a aeroportului, nu doar se plătește cum înainte doar niște mită pentru alegători. Mobilierul este nou. Sunt condiții bune. Pe 31 o să prezentăm un proiect pentru reconstrucția terminalului, care va putea deservi până la 6 milioane de persoane. Pentru comparație, în cel mai bun an, Aeroportul Chișinău primea până la 3 milioane. Aeroportul face investiții mari, dar trebuie de făcut după proiect, pentru că e vorba despre securitate. Acesta nu este un simplu șopron la tine acasă. Ne cerem scuze către cetățeni pentru că intervin unele incomodități”, a declarat Vladimir Bolea.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: