Ce cantitate de benzină pot cumpăra moldovenii cu un salariu mediu. Poziția Moldovei în topul puterii de cumpărare a combustibilului
Full Article 3 minutes read

Ce cantitate de benzină pot cumpăra moldovenii cu un salariu mediu. Poziția Moldovei în topul puterii de cumpărare a combustibilului

Ultimele date de la Statbank arată că moldovenii câștigă în medie 11 486,20 de lei lunar (9 198 de lei după achitarea impozitelor). Astfel, rezultă că un moldovean care câștigă un salariu mediu poate cumpăra 388 de litri de benzină. Anul trecut, pentru aceeași perioadă, acesta își putea alimenta vehiculul cu 230 de litri (cu 158 de litri mai puțin decât în 2023), scrie Diez.md.

Echipa picodi.com a analizat evoluția prețurilor la benzină în diferite țări în prima jumătate a anului 2023 și a estimat numărul de litri de combustibil care pot fi achiziționați cu întregul salariu mediu.

Astfel, în primele șase luni ale anului 2023, costul benzinei în regiunea noastră a fost stabil. În majoritatea țărilor europene, prețul carburanților din luna iunie s-a distanțat de cel din ianuarie cu mai puțin de 5 %. Doar în Slovenia și Turcia prețul benzinei a crescut semnificativ, cu 10 % și, respectiv, cu 16 %. În Moldova, prețul a scăzut cu 1,4 %.

Potrivit studiului realizat, în Ungaria, costul benzinei în luna iunie a fost mai mic cu 9 % decât în ianuarie, în Lituania, costul mediu al carburanților a fost cu 0,2 % mai ieftin, iar în Letonia și Estonia, precum și în Moldova, diferența de preț a fost mai mare de 1 %, în ambele cazuri cu -3 %. Doar în Malta costul benzinei nu s-a modificat, deoarece autoritățile au „înghețat” prețul combustibilului și al energiei.

Ce cantitate de benzină pot cumpăra moldovenii cu un salariu mediu. Poziția Moldovei în topul puterii de cumpărare a combustibilului

picodi.com

Potrivit datelor studiului, prețuri în mod tradițional scăzute au fost observate în Europa de Est:
–  Belarus – 0,86 euro/litru;
–  Rusia – 0,58 euro/litru;
#- Kazahstan – 0,45 euro/litru.

În schimb, în prezent, locuitorii din Islanda (2,08 euro/litru), Norvegia (1,94 euro/litru) și Danemarca (1,93 euro/litru) plătesc cel mai mult pentru benzină.

În Republica Moldova, în luna iunie, benzina a costat în medie 1,22 euro/litru.

Dintre țările baltice, cea mai ieftină benzină a fost înregistrată în Lituania – 1,48 euro/litru. În Letonia, un litru de benzină costă 1,57 euro, iar în Estonia – 1,70 euro.

Raportul dintre prețul carburanților și salariul mediu din diferite țări

Rezidenții din țările cu venituri ridicate își pot alimenta vehiculul cu cei mai mulți litri de benzină, după cum urmează:
1. Elveția – 3 025 de litri;
2. Luxemburg – 2 413 de litri;
3. Danemarca – 2 033 de litri.

Moldova ocupă locul 41 în clasament, din 43 de țări selectate.

Pe ultimul loc se poziționează Ucraina, unde cetățenii, având un salariu mediu de 270 de euro, pot procura 241 de litri de benzină.

Cel mai ieftin versus cel mai scump loc din lume din perspectiva prețurilor

Potrivit datelor studiului, cel mai ieftin este să faci plinul în Algeria – 0,31 euro/litru, urmată de Kuweit –0,32 euro/litru și Iran – 0,33 euro/litru.

Iar cel mai scump este în Hong Kong – 2,76 euro/litru.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: