Gazul din SUA pentru Moldova, mai scump decât cel de la Gazprom. Precizările lui Parlicov 
Full Article 2 minutes read

Gazul din SUA pentru Moldova, mai scump decât cel de la Gazprom. Precizările lui Parlicov 

Ministrul Energiei Victor Parlicov a evitat să comunice prețul gazului natural cumpărat din Statele Unite ale Americii. A dat vina pe prevederile contractului. Dar a recunoscut că e mai scump decât cel de la Gazprom, însă diferența de preț nu ar fi foarte mare. 

„Prețul e puțin mai mare decât la Gazprom. Nu pot da o cifră pentru că termenii contractului nu o permit. Prețul de la Gazprom pentru aprilie e de 326 de dolari, acesta este la nivelul de 300 dolari și ceva, puțin mai mare decât 326 de dolari”, a declarat Parlicov la emisiunea „Novaia Nedelea” de la TV8.

Potrivit ministrului, achiziția de la americani nu a fost făcută în scopuri comerciale, dar mai degrabă pentru a testa mecanismul de furnizare. Parlicov a adăugat că dacă prețul gazului din SUA ar fi semnificativ mai bun decât cel rusesc, atunci am cumpăra volume mai mari.

***

În ianuarie 2024, ministrul Energiei anunța că Moldova va cumpăra gaz din SUA direct dintr-o navă care a ajuns în Grecia. El declara că prețul de achiziție nu este confirmat definitiv. „Va fi în jurul 30 și ceva de euro pentru un MWh”, menționa el. Detalii AICI.

Pe 1 aprilie, ministrul Victor Parlicov anunța că în primele două zile ale lunii aprilie, consumatorii de pe malul drept al râului Nistru din Republica Moldova vor utiliza în gospodăriile lor gaze din Statele Unite ale Americii. Se preciza că este vorba despre un volum de testare cu gaze naturale lichefiate (LNG), importate de societatea pe acțiuni Energocom de la compania grecească DEPA.

Directorul interimar al SA Energocom Victor Bînzari menționa, că pe 1 și 2 aprilie, Moldova va achiziționa câte 14 mii MWh de gaze naturale din portul Alexandroupolis. În total, sunt circa 28 mii MWh, ceea ce constituie echivalentul a 2,6 milioane metri cubi de gaze, comunica Bînzari.

Potrivit lui Bînzari, gazele LNG sunt o industrie aparte față de extragerea și transportarea gazelor cu care sunt obișnuiți cetățenii Republicii Moldova. Gazele LNG, de alternativă a celor rusești, sunt lichifiate la temperaturi joase, transportate pe mare și apoi regazeificate. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: