Ce se întâmplă cu rețeaua de magazine „5 buzunare” din Transnistria. Un atac de tip raider sau o dispută economică?
Full Article 8 minutes read

Ce se întâmplă cu rețeaua de magazine „5 buzunare” din Transnistria. Un atac de tip raider sau o dispută economică?

Renumitul lanț de magazine „5 Buzunare” («5 карманов») din regiunea transnistreană, care se bucură de o mare popularitate, nu funcționează de mai bine de șase luni. La sfârșitul săptămânii trecute, pe Telegram a apărut un mesaj de la fondatorul rețelei, Mark Fașevschi care în tot acest timp s-a aflat în închisoare împreună cu alți câțiva manageri. De ce „5 buzunare” nu funcționează, ce acuzații au formulat autoritățile locale transnistrene, de ce în jurul acestui caz s-a creat o „conspirație a tăcerii” și putem vorbi oare despre un atac raider – în materialul NM.

Tăcere întreruptă

Un apel semnat de fondatorul lanțului de magazine „5 Buzunare”  Mark Fașevschi, care a apărut pe pagina „Pădurarul transnistrean”, a fost prima declarație deschisă pe această temă de la închiderea magazinelor și arestarea managerilor care a avut loc vara trecută. Fașevschi a spus că toate acțiunile autorităților vizează „distrugerea afacerilor și curățarea pieței pentru alți jucători”:

„Numele meu este Mark Fașevschi și sunt fondatorul lanțului de magazine „5 Buzunare” . Pe 25 iulie 2023, am fost reținut și plasat în închisoarea СИЗО УИН3  împreună cu cinci angajați. În ciuda faptului că acuzațiile au fost de natură economică, în ciuda faptului că activele întreprinderii acopereau valoarea prejudiciului, în ciuda faptului că a fost depusă o cerere de cauțiune, organele de anchetă au insistat asupra arestului și închisorii. Printre angajații reținuți se numără o mamă singură cu doi copii mici, o femeie care suferă de psoriazis, un tată care crește un fiu cu dizabilități și un tată care are patru copii în îngrijirea sa. Încarcerarea acestor oameni, suferința care vine odată cu deținerea în închisoare, ruperea legăturilor cu familia sunt toate manifestările unei reacții nejustificate, excesive și extrem de crude la presupusele infracțiuni.

Magazinele noastre au fost închise de șapte luni. De fiecare dată când am fost dus în instanță pentru încă o prelungire a arestului meu, am cerut să fim eliberați și să ni se dea posibilitatea să reluăm afacerea. Acest lucru ne-ar oferi posibilitatea nu doar să acoperim datoriile către stat și să plătim toate amenzile, ci și să virăm impozite în bugetul republicii. Întreprinderea noastră a fost pe locul 14 în topul întreprinderilor transnistrene în ceea ce privește plata impozitelor. Pentru șapte luni de nefuncționare, această sumă reprezintă 32,4 milioane de ruble pierdute pentru bugetul țării. Aveam o bază mare de clienți în Moldova, iar asta însemna câștiguri în valută. Prin reluarea activității întreprinderii, am putea achita restanțele salariale ale angajaților care așa și nu pot obține banii și să se concedieze. Am fi plătit restanțele pentru chiria magazinului și am fi putut oferi populației bunuri ieftine, de înaltă calitate, mărfuri solicitate. 

Judecătorul asculta cu atenție toate aceste argumente și prelungea monoton arestul. Magazinele și depozitele sunt sigilate de șapte luni. Depozitele nu sunt păzite, nu există alarmă de incendiu, undeva ceva se scurge, putrezește și devine inutilizabil. Produsele cu termen de valabilitate (produse chimice de uz casnic, cosmetice) se transformă în gunoi. Când mă gândesc la toate acestea, nu găsesc altă explicație rațională în afară de intenția de a distruge constant afacerea și de a elibera piața pentru alți jucători. Dacă aceasta este într-adevăr așa, atunci vă rog să vă luați această afacere. Voi transfera toate activele și mecanismele de lucru. Uciderea unei întreprinderi active sau a unei mărci comerciale bine promovate este imorală.

M-am săturat să sper. În septembrie, am fost informat că vor avea loc negocieri pentru întocmirea unei foi de parcurs pentru achitarea datoriilor și redeschiderea magazinelor. Toamna a zburat și nu s-a întâmplat nimic. La mijlocul lunii ianuarie, au fost confirmate din nou intențiile pentru negocieri. Iarna se încheie deja si nu se întâmplă nimic. Nu înțeleg de ce sunt necesare aceste promisiuni? Ca să mai aruncați puțină suferință?

Aș dori să închei pe o notă pozitivă, că bunul simț va prevala și totul se va rezolva. Oamenii vor fi eliberați, magazinele se vor deschide și toată lumea va fi fericită”.

„5 Buzunare” este o rețea cunoscută de magazine de stoc în regiunea transnistreană și chiar dincolo de granițele acesteia, de unde se pot cumpăra haine și bunuri de uz casnic. Lanțul de magazine era renumit, printre altele, pentru prețurile sale mici. Pe 25 iulie 2023, mascații au dat buzna în magazine, au efectuat percheziții și au reținut managerii lanțului. Pe pagina rețelei de magazine a fost publicată o informație în care se menționa că „5 Buzunare” își suspendă temporar activitatea din motive tehnice.

În același timp, au apărut informații potrivit cărora angajații rețelei erau interogați în masă, iar telefoanele le erau confiscate. La începutul lunii august, comisia de anchetă locală a anunțat oficial că conducerea lanțului de magazine „5 Buzunare”  este acuzată de evaziune fiscală și participare la scheme de corupție. Directorul, contabilul-șef și alți patru manageri ai rețelei au fost arestați.

Procurorul nerecunoscutei RMN, Anatoli Gurețchii, a precizat că arestările în masă și interogatoriile sunt necesare pentru anchetă, deoarece „mulți oameni au participat la scheme de corupție”. Gurețchii a mai declarat că telefoanele mobile ale deținuților au fost confiscate, deoarece conțineau date reale despre veniturile magazinului și salariile angajaților.

Ce se întâmplă cu rețeaua de magazine „5 buzunare” din Transnistria. Un atac de tip raider sau o dispută economică?

Ольга Гнаткова/NewsMaker

Potrivit informației deținute de NM, angajații și acuzații au fost obligați să semneze un acord de confidențialitate. Așa că a fost aproape imposibil să obținem informații despre progresul și detalii despre acest caz. Angajații cu care NM a încercat să ia legătura au refuzat să vorbească. Totodată, potrivit informației NM, conducerea lanțului de magazine a încercat să ajungă la o înțelegere cu autoritățile. Dar, judecând după apariția declarației publice online a lui Fașevschi, aceasta a eșuat în cele din urmă.

„M-am săturat să sper”

Faptul că conducerea lanțului a încercat să ajungă la un acord privind condițiile de eliberare din detenție și reluarea activității magazinelor rezultă și din însuși mesajul lui Fașevschi. „M-am săturat să sper. În septembrie, am fost informat că vor avea loc negocieri pentru întocmirea unei foi de parcurs pentru achitarea datoriilor și redeschiderea magazinelor. Toamna a zburat și nu s-a întâmplat nimic. La mijlocul lunii ianuarie, au fost confirmate din nou intențiile pentru negocieri. Iarna se încheie deja si nu se întâmplă nimic. Nu înțeleg de ce sunt necesare aceste promisiuni? Ca să mai aruncați puțină suferință? – se menționează în mesaj.

Potrivit fondatorului rețelei, acuzațiile aduse au fost inițial de natură economică, dar reacția și măsurile autorităților au fost disproporționate. „În ciuda faptului că acuzațiile au fost de natură economică, în ciuda faptului că activele întreprinderii acopereau valoarea prejudiciului, în ciuda faptului că a fost depusă o cerere de cauțiune, organele de anchetă au insistat asupra arestului și închisorii. Printre angajații reținuți se numără o mamă singură cu doi copii mici, o femeie care suferă de psoriazis, un tată care crește un fiu cu dizabilități și un tată care are patru copii în îngrijirea sa”, a menționat Fașevschi.

Întemnițarea atâtor oameni, a spus el, a fost „o manifestare a unei reacții nejustificate, excesive și extrem de crude la presupusele infracțiuni”. El consideră că toate acțiunile autorităților locale au ca scop „distrugerea constantă a afacerilor și curățarea pieței pentru alți jucători”. „Dacă aceasta este într-adevăr așa, atunci vă rog să vă luați această afacere. Voi transfera toate activele și mecanismele de lucru. Uciderea unei întreprinderi active sau a unei mărci comerciale bine promovate este imorală”, a conchis el.

Litigiu economic sau preluare de tip raider?

Versiunea conform căreia aceasta este o „preluare de tip raider” a rețelei a mai fost anterior vehiculată în media transnistreană. Magazinele „5 Buzunare” sunt încă închise. În același timp, potrivit martorilor oculari locali, în regiune a apărut un alt lanț de magazine cu sortimentul pe care „5 Buzunare” îl avea când funcționa.

Avocatul Promo-LEX Vadim Vieru a menționat într-un comentariu pentru NM că în cazul rețelei „5 Buzunare” nu vorbim exclusiv de o infracțiune economică și de pedeapsa suportată pentru aceasta. Avocatul crede că există o preluare de tip raider: „Există un grup bine-cunoscut de companii care vede că există o altă companie înfloritoare ce creează concurență și [acest grup de companii] folosește schema clasică pentru a prelua această afacere”.

Activistul transnistrean pentru drepturile omului Stepan Popovschii, într-o conversație cu NM, a remarcat că există o componentă de corupție în situația cu „5 Buzunare”. „ Din persoanele acuzate se storc bani. Nu poate fi altfel calificat acest caz. Persoana (fondatorul – exe. NM) este gata să plătească toate taxele neachitate, este gata să respecte toate condițiile statului (vorbim despre autoritățile nerecunoscute ale RMN – exe. NM). De ce să-l mai țină în închisoare? Cred că reprezentanții puterii își folosesc aici atribuțiile pentru a stoarce bani”, a conchis activistul pentru drepturile omului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: