Ce știu refugiații despre drepturile lor în Moldova și ce atitudine au față de corupție

Peste 100 de persoane refugiate din Ucraina în Republica Moldova au participat la un eveniment comunitar, unde au cunoscut mai multe informații despre drepturile pe care le au în țara noastră și care nu trebuie să fie compromise de corupție. Acțiunea face parte din campania «Ai dreptul să trăiești în siguranță #fărămită», implementată de GIZ Moldova în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție, cu scopul de a contracara și preveni actele de corupție în Moldova. În cadrul întrunirii, participanții au avut posibilitatea să adrese întrebări, să participe la discuții și să cunoască instituțiile la care se pot adresa dacă se confruntă cu acte de corupție. Evenimentul a fost organizat împreună cu inițiativa «Moldova pentru Pace».

Ivan Gonciar este un tânăr originar din Ucraina, care de mai bine de doi ani se află în Republica Moldova. În prezent, este voluntar la «Moldova Pentru Pace», studiază limba română și continuă să se integreze în comunitatea din țara noastră. Este convins că informarea corectă, constantă și din surse sigure are efecte pozitive asupra refugiaților ucraineni care se află în Republica Moldova, inclusiv în ceea ce privește prevenirea actelor de corupție.

Ivan Gonciar, refugiat din Ucraina: «Aceste evenimente sunt foarte importante, deoarece astfel aflăm despre drepturile noastre, ce avem dreptul să facem, dar și ce ar trebui să evităm, ca să nu încălcăm legea. Este important să ne înțelegem drepturile, deoarece majoritatea nici acum nu cunosc toate informațiile noi sau le este frică să facă un anumit pas. De exemplu, se confruntă cu probleme în ce privește statutul de protecție temporară. Mulți cunosc despre această formă de protecție, dar nu se pot hotărî, deoarece se tem să încalce legea și să se afle aici ilegal, mai mult de trei luni. Asemenea evenimente sunt foarte utile pentru ei. A trecut deja mult timp și, chiar dacă nu toți sunt aici de la bun început, cred că pas cu pas trebuie să ne integrăm la școală, la muncă.»

Iar Marina Cernețkaia a venit în țara noastră împreună cu cei doi copii ai săi. În prezent, participă la toate evenimentele de informare dedicate refugiaților din Ucraina, acumulează informații noi și le transmite conaționalilor, astfel încât să fie la curent cu toate noutățile relevante și să nu să se confrunte cu acte de corupție.

Marina Cernețkaia, refugiată din Ucraina: «Nu trebuie să ne temem de nimic. Trebuie să mergem mai departe. Trebuie să studiem piața și situația. Noi aici nu suntem străini. Da, nu avem anumite drepturi, însă, într-adevăr, drepturile depind de noi. Noi trebuie să înțelegem ce e corect pentru noi și ce — nu. Nu trebuie să ne lăsăm influențați de cineva. Fiecare dintre noi trebuie să înțeleagă clar care este scopul său, încotro se îndreaptă și ce își dorește.»

Urmărește materialul video și află mai multe despre evenimentul comunitar «Ai dreptul să trăiești în siguranță #fărămită!»

Despre campanie
«Ai dreptul să trăiești în siguranță #fărămită!» este o campanie de comunicare dedicată prevenirii și combaterii corupției, prin informarea comunității de persoane refugiate în țara noastră din Ucraina, precum și a populației Republicii Moldova. Campania se desfășoară în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție, fiind finanțată de către Guvernul Germaniei prin intermediul GIZ Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

zdg

Încă o țară rămâne fără colete: ce destinație intră pe lista Poștei Moldovei

Poșta Moldovei a anunțat că nu mai primește colete sau scrisori pentru Irak. Întreprinderea de stat a precizat că măsura, de caracter temporar, a fost luată ca urmare a suspendării traficului aerian și a altor servicii de transport către această țară.

Potrivit întreprinderii, măsura a intrat în vigoare începând cu 18 iunie.

„Începând cu data de 18 iunie 2025, Poșta Moldovei sistează temporar recepționarea tuturor trimiterilor poștale internaționale (poșta de scrisori, colete și EMS) cu destinația Irak. Această măsură este luată în urma suspendării traficului aerian și a altor servicii de transport către această țară”, au comunicat reprezentanții întreprinderii.

Amintim că, pe 17 iunie, Poșta Moldovei a anunțat că suspendă livrările și către Israel.

Potrivit Hotnews, pe 13 iunie, Irakul și-a închis spațiul aerian și a suspendat traficul pe toate aeroporturile sale. Iordania, care se află între Israel și Irak, și-a închis și ea spațiul aerian.

***

Pe 20 iunie, confruntarea militară dintre Israel și Iran a intrat în a opta zi.

Pe 16 iunie, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a recomandat cetățenilor moldoveni aflați în Israel să părăsească teritoriul pe perioada desfășurării conflictului. Instituția a oferit o listă de puncte de frontieră terestre, pentru care este necesară viză de intrare. În aceeași zi a raportat că 26 de cetățeni moldoveni au contactat Ambasada Republicii Moldova din Israel, solicitând informații cu privire la posibilitățile de evacuare, inclusiv despre o eventuală organizare a unui zbor charter. 

În dimineața zilei de 18 iunie, Ministerul de Externe a anunțat că Ambasada Republicii Moldova în Israel examinează posibilitatea organizării unei evacuări ordonate prin punctul de frontieră Taba, către Egipt, în funcție de evoluția situației și de condițiile logistice disponibile. În aceeași zi s-a anunțat că 12 cetățeni moldoveni au fost evacuați prin Egipt.

Codul galben vânt puternic, prelungit în sudul și centrul țării: când e valabilă alerta

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare meteorologică de Cod Galben pentru intensificări ale vântului, valabilă pentru data de 21 iunie, în intervalul orelor 10:00 – 20:00.

Conform prognozei, vântul va sufla din nord-vest cu rafale puternice ce pot atinge viteze de 15-20 m/s. Zonele vizate sunt sudul și centrul țării.

Menționăm că astăzi, 20 iunie, între orele 08:00 și 19:00, la fel este valabil cod galben de vânt puternic.

Tricolor, Moldova, drapel

De la marș, la concert: Președinția anunță cum va fi sărbătorită Ziua Suveranității

Marșul „Suveranității”, anunțat de președinta Maia Sandu pentru 23 iunie, se va încheia cu un concert în aer liber, potrivit programului oficial publicat de Președinție. Evenimentul marchează 35 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate a Republicii Moldova.

Potrivit organizatorilor, marșul va începe la ora 19:00, la monumentul Ion și Doina Aldea-Teodorovici, unde Cristofor Aldea-Teodorovici și Simona vor interpreta piese dedicate renașterii naționale. Participanții vor merge apoi până la sediul Președinției, locul unde, acum 35 de ani, a fost votată Declarația de Suveranitate.

În fața instituției, vor ține discursuri președinta Maia Sandu și Ion Hadârcă, președintele Asociației „Parlamentul ’90”.

Programul se va încheia cu un concert susținut de Vali Boghean, Simona și Radu Dolgan cu formația „Noroc”.

Organizatorii recomandă participanților să vină îmbrăcați în ie sau cămașă tradițională, având în vedere că pe 24 iunie este sărbătorită Ziua Universală a Iei.

„Veniți cu familia, cu prietenii, cu copiii, cu tricolorul și inimile pline de mândrie, pentru a ne arăta recunoștința față de curajul înaintașilor noștri și pentru a ne reafirma dreptul de a ne decide singuri soarta”, îndeamnă Președinția.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Odesa, bombardată din nou. Zelenski condamnă atacul Rusiei, soldat cu morți și răniți: „Este nevoie de un răspuns dur”

În noaptea de 20 iunie, forțele ruse au atacat orașul Odesa cu drone kamikaze. În oraș au fost înregistrate peste 10 lovituri directe, declanșând incendii de amploare. Potrivit autorităților ucrainene, în urma atacului a murit o persoană, iar alte 20 au fost rănite, unele grav. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că „Rusia continuă teroarea deliberată împotriva cetățenilor ucraineni”.

„Noaptea trecută, forțele ruse au lansat atacuri masive asupra Odesei, Harkivului și suburbiilor acestora, folosind peste 20 de drone kamikaze. Au fost răniți circa 20 de oameni, inclusiv două fete de 12 și 17 ani, dar și trei salvatori ai Serviciului pentru Situații de Urgență (GSCȘS). Din păcate, în Odesa a fost înregistrat un deces. Exprim sincere condoleanțe familiei și apropiaților”, a scris Zelenski.

Potrivit Direcției Principale a GSCȘS din regiunea Odesa, în urma atacului a ars complet o clădire rezidențială cu patru etaje.

„Salvatorii au scos din foc trei persoane, iar alte șase au fost evacuate. În timpul stingerii incendiului și a operațiunii de salvare, peste pompieri s-au prăbușit elemente de construcție. Trei dintre ei au fost răniți – sunt internați în spital, în stare stabilă”, a comunicat serviciul.

De asemenea, un bloc locativ de 23 de etaje a fost avariat – o dronă a lovit etajele superioare ale clădirii. Incendiul a cuprins etajele 18, 19 și 20, iar din clădire au fost evacuați 600 de oameni. Trei persoane, inclusiv doi copii, au fost salvate dintr-un apartament blocat. Incendiile au afectat și alte cinci blocuri de locuințe și trei automobile.

„Rusia continuă teroarea deliberată împotriva cetățenilor noștri. Pentru o asemenea tactică trebuie să primească un răspuns dur – o lovitură care să slăbească considerabil Rusia și capacitatea sa de a continua războiul. Țările G7 și UE știu cum se poate face acest lucru: presiune dură, sancțiuni asupra sectorului energetic și asupra flotei fantomă, plafonarea prețului petrolului rusesc la 30 de dolari. Cu cât mai repede Kremlinul își pierde capacitatea de a finanța războiul, cu atât mai multe vieți vom putea salva în Ucraina”, a mai spus Zelenski.

Potrivit Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, trupele ruse au lansat 86 de drone asupra teritoriului ucrainean. Militarii ucraineni au reușit să doboare 70 dintre ele. S-au raportat lovituri directe în opt localități și căderea resturilor de drone în alte 11 zone.

Nicușor Dan Ilie Bolojan

Ilie Bolojan – desemnat prim-ministru al României. Nicușor Dan: „Este persoana cea mai potrivită”

În timpul unor declarații de presă, susținute la Palatul Cotroceni, președintele României Nicușor Dan a anunțat că îl desemnează pe Ilie Bolojan premier.

„Îl desemnez pe domnul Ilie Bolojan ca prim-ministru. (…) Domnul Ilie Bolojan este persoana cea mai potrivită să facă ajustările necesare în aparatul statului român. Pozițiile pe care le-a avut de primar, de președinte al Consiliului județean a dovedit că, pe de o parte, știe să reducă și să eficientizeze cheltuielile, pe de altă parte – are o viziune de dezvoltare. Este persoana cea mai potrivită și va avea în mine un partener”, a comunicat Nicușor Dan.

„Vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o prin această nominalizare. Sunt conștient de marea responsabilitate pe care mi-o asum datorită situației dificile în care se găsește țara noastră, ca efect al crizei bugetare îndelungate. Începând din această după-amiază, voi continua discuțiile cu partidele politice pentru asigurarea unei majorități parlamentare, pentru definitivarea Guvernului și a programului de guvernare. (…) Am convingerea că împreună cu președintele României, cu oamenii responsabili din partide politice și bazându-ne pe cetățenii țării noastre putem trece de această situație dificilă și repune România pe un drum bun”, a comunicat, la rândul său, Ilie Bolojan.

Potrivit Agerpres, Ilie Bolojan, în vârstă de 56 de ani, a fost primar al municipiului Oradea (2008-2020) și președinte al Consiliului Județean Bihor (19 oct. 2020 – 1 ian. 2025). Din 25 noiembrie 2024, este președinte interimar al PNL. În urma alegerilor parlamentare din 2024, a obținut un mandat de senator, iar la 23 decembrie 2024, a fost ales în funcția de președinte al Senatului.

Ilie Bolojan a preluat funcția de președinte interimar la 12 februarie 2025, ca urmare a demisiei lui Klaus-Werner Iohannis din funcția de președinte al României. Și-a reluat mandatul de președinte al Senatului la 26 mai 2025, după ce a predat mandatul de șef al statului lui Nicușor Dan.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: