„O să fie scris pe cine să votăm”, „Ei au decis să o susțină pe asta” – sunt doar câteva fragmente din înregistrările audio prezentate de oamenii legii pe 3 octombrie, dintr-o schemă desfășurată de „organizația criminală condusă de Ilan Șor”. Ultima ar instrui 130 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova cum să voteze la referendum și prezidențiale. Șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu a spus că oamenii legii cunosc „candidații susținuți de Federația Rusă prin organizația criminală Șor” în scrutinul prezidențial din Moldova și au informat în acest sens Comisia Electorală Centrală. „E prematur să spunem că sunt candidați care trebuie excluși din cursă”, a spus la rândul ei șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin.
Cernăuțeanu a anunțat în timpul unei conferințe de presă că, până pe 3 octombrie, 130 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au primit transferuri din Rusia pentru a influența inclusiv rezultatul scrutinului din 20 octombrie. Doar în luna septembrie, suma totală a transferurilor a ajuns la peste 15 milioane de dolari. Potrivit lui Cernăuțeanu, transferurile nu urmăresc doar coruperea alegătorilor dar și organizarea flashmob-urilor și altor acțiuni pe teritoriul țării.
Oamenii legii au prezentat și o înregistrare audio din cadrul schemei de corupere a alegătorilor.
„O să fie scris pe cine să votăm”, a comunicat o persoană din fragmentul audio.
Într-o altă înregistrare audio, o femeie s-a prezentat drept „echipa blocului Victorie” și a întrebat o altă persoană dacă cunoaște că Ilan Șor „a promis gaz ieftin începând cu 1 decembrie” și a adăugat: „Chiar și cei care nu doresc să dea datele din pașaport, trebuie de vorbit cu ei, ca ei în orice caz să vină și să voteze pentru noi”.
„Da ce Șor nu-i în alegeri, da?”, a întrebat un bărbat, potrivit fragmentului audio. „Ei au decis să o susțină pe asta”, i-a răspuns o altă persoană.
În timpul conferinței de presă, Cernăuțeanu a adăugat că „sunt prea multe dovezi și circumstanțe care sunt cunoscute organelor de drept”.
„Inclusiv cunoaștem și candidații susținuți de Federația Rusă prin organizația criminală Șor. Nu o să vă putem da nume acum, din anumite aspecte de investigație”, a menționat șeful Inspectoratului.
Întrebat totuși de jurnaliști despre ce candidați este vorba și dacă printre aceștia se regăsește Victoria Furtună, Cernăuțeanu a răspuns: „Cu siguranță nu este unul și nu sunt doi. (…) Toate aceste informații sunt comunicate imediat Comisiei Electorale Centrale, care este organul competent pentru primirea deciziilor”.
„E prematur să spunem că sunt candidații care trebuie excluși din cursă. (…) Trebuie să fim cu gândul la prezumția nevinovăției”, a adăugat Dragalin.
***
În dimineața zilei de 3 octombrie, în Republica Moldova, au avut loc mai multe percheziții. Poliția a raportat că „persoanele afiliate organizației criminale, conduse de Ilan Șor” au fost instruite să racoleze oameni pentru participarea la scrutinul din 20 octombrie contra unor sume de bani. Cei racolați urmau să fie anunțați, în ajunul alegerilor, ce candidat să voteze și să aleagă opțiunea „Nu” la referendum. Grupul criminal organizat ar fi format inclusiv din persoane care se află pe teritoriul Federației Ruse, printre aceștia: 130 lideri teritoriali care dirijează activitatea grupului, 1 927 președinți de sector, peste 50 000 activiști și peste 70 000 simpatizanți. Ultimii ar fi persoanele racolate și remunerate lunar cu sume de până la 1800 lei. Detalii AICI.
Pe 1 octombrie, la Comrat, au fost efectuate alte peste 50 de percheziții. Și atunci acțiunile au avut loc în cauza penală pornită „pe fapte de spălare de bani, falsificarea rapoartelor financiare și finanțarea ilegală a unui partid politic”. Cinci persoane au fost reținute. Ar fi mobilizat cetățenii la proteste, contra bani. Ofițerii CNA și procurorii au documentat și „plata suplimentelor la pensii și la salarii pentru unii bugetari prin intermediul aplicației „ПСБ” a Băncii din Federația Rusă „Promsviazibank””. Detalii AICI. Menționăm că în august 2024, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a ordonat furnizorilor de internet să blocheze site-urile băncii rusești „Promsviazibank”. Prin intermediul acesteia erau transferate lunar, pensionarilor și bugetarilor din Găgăuzia, „adaosurile” lui Șor în valoare de 2 mii de lei. Detalii AICI.
Menționăm că în dimineața zilei de 29 septembrie politicianul fugar Ilan Șor a promis bani pentru cei care vor „convinge cât mai mulți oameni din secția lor de votare” să voteze „Nu” la referendum. El a anunțat despre lansarea unui chat-bot pe Telegram, unde fiecare persoană înregistrată va primi „sarcini”. Ultimele, ca și înregistrarea pe acest canal, „vor fi plătite”. Potrivit lui Șor, chat-botul „a reunit deja peste 800 de mii de patrioți din întreaga țară”. Șor a promis 500 de lei la înregistrare, alți 2 mii de lei la „îndeplinirea sarcinilor minime” și 5 mii de lei „dacă în secția dumneavoastră de votare majoritatea sunt împotriva UE și au ales candidatul nostru”. Menționăm, echipa lui Șor nu a precizat despre ce „candidat” este vorba. Partidele apropiate lui Șor nu au un candidat la scrutinul prezidențial. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!