АРА

Chișinăul a emis alertă de călătorie în Austria: „Sunt așteptate precipitații abundente”

Chișinăul a emis alertă de călătorie în Austria pentru moldovenii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în această țară. Potrivit Ministerului de Externe, autoritățile austriece au emis cod portocaliu de ploi abundente, valabil în mai multe zone din Austria. Precipitațiile semnificative, a menționat Chișinăul, ar putea duce la inundații și alunecări de teren. În cazul unei situații de criză, cetățenilor li s-a recomandat să contacteze Ambasada Republicii Moldova în Austria sau serviciile de urgență din această țară. 

În seara zilei de 15 septembrie, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a emis o alertă de călătorie în Austria.

„Ambasada Republicii Moldova în Republica Austria informează cetățenii Republicii Moldova care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Austria despre condițiile meteorologice severe prognozate în perioada următoare”, au comunicat reprezentanții Ministerului.

Chișinăul a adăugat că în Austria „sunt așteptate precipitații abundente sub formă de ploi torențiale, cu cantități de apă între 200 și 300 l/mp, însoțite de vânt puternic”.

„Autoritățile austriece au emis avertizări meteorologice cod portocaliu pentru ploi abundente, valabile în următoarele zone: Austria Inferioară, Austria Superioară, Viena, Salzburg, nordul landului Burgenland, nordul landului Styria și nord-estul landului Tirol, până la data de 17 septembrie. Precipitațiile semnificative ar putea cauza inundații și alunecări de teren, care la rândul lor ar putea duce la: întârzieri sau anulări ale zborurilor pe aeroporturile afectate; blocarea liniilor de cale ferată; afectarea rețelelor de utilități publice”, au menționat reprezentanții Ministerului.

În context, cetățenilor Republicii Moldova li s-a recomandat:

– să urmărească în mod constant sursele de informare locale pentru actualizări meteorologice și avertizări;

– să ia în considerare posibilele întârzieri și perturbări în transportul rutier, feroviar și aerian;

– să fie pregătiți pentru eventualele întreruperi ale lanțului de aprovizionare;

– să se asigure că dispozitivele alimentate cu baterii sunt încărcate în eventualitatea unor întreruperi prelungite de energie electrică.

În cazul unei situații de criză, cetățenilor li s-a recomandat să contacteze: Ambasada Republicii Moldova în Republica Austria:

Telefon: +43 196 110 30

Telefon de urgență: +43 660 961 91 82

Serviciile de urgență din Republica Austria:

Pompieri: 122

Poliție: 133

Servicii gaz: 128

Salvare montană: 140

Medic de urgență: 141

Ambulanță: 144

***

Ploile abundente, cauzate de ciclonul „Boris”, au provocat decese în Europa Centrală și de Est. În Austria a murit un pompier. A murit o persoană și în Polonia. În România, cinci persoane au decedat. Cele mai multe precipitații au căzut în Cehia. Aici, în unele zone s-a anunțat evacuarea locuitorilor. Detalii AICI


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

zvon.md

Fără vot final pe PACCO în actualul Parlament? Deputat PAS: „Nu am primit avizul Comisiei de la Veneția”

Proiectul de lege care prevede lichidarea Procuraturii Anticorupție și a PCCOCS și crearea Procuraturii Anticorupție și pentru Combaterea Crimei Organizate (PACCO) va fi votat în lectură finală de următorul Parlament. Cel puțin asta a declarat deputatul PAS, Andrian Cheptonar. Întrebat dacă proiectele pot trece dintr-o legislatură în alta sau trebuie înregistrate din nou, deputatul a precizat că „acestea trec dintr-o legislatură în alta”. Amintim că proiectul a fost prezentat pe 13 februarie, iar pe 19 februarie Veronica Dragalin a demisionat de la șefia Procuraturii Anticorupție și, în adresarea sa, a criticat proiectul, avertizând că acesta reprezintă „un atac asupra sistemului de justiție”.

La emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, deputatul a declarat că săptămâna viitoare, pe 10 iulie, „ar trebui să fie ultima ședință” a actualului Parlament. Întrebat despre soarta proiectului PACCO și dacă se va reuși să fie votat, în lectură finală, parlamentarul a spus: „Acest proiect va fi votat în legislatura următoare deja, pentru că a fost expediat Comisiei de la Veneția, încă nu s-a întrunit Comisia, nu am primit avizul, respectiv nu am dorit să mergem…”.

La precizarea prezentatoarei TV, dacă proiectele trec dintr-o legislatură în alta sau trebuie înregistrate din nou, deputatul a spus: „Da, trec dintr-o legislatură în alta. Există procese în care sunt extrase, adică sunt retrase din proces legislativ, dar ele rămân”.

Amintim că proiectul de lege care prevede crearea PACCO a fost votat în prima lectură de 61 de deputați, în cadrul ședinței plenare din 20 februarie 2025. Opoziția parlamentară s-a opus votului, dar și Olesea Stamate – atunci deputată PAS – a votat împotriva proiectului.

***

Pe 20 ianuarie, Consiliul Suprem de Securitate – convocat în ședință de președinta Maia Sandu – a recomandat să fie consolidată „arhitectura instituțională a organelor responsabile de combatere a corupției” și să fie fortificat „cadrul legal pentru sancționarea mai dură a actorilor implicați în corupția politică și cea electorală”.

Pe 29 ianuarie, în urma recomandărilor CSS, Ministerul Justiției a venit cu mai multe propuneri. Una drintre acestea a fost ca Procuratura Anticorupție și PCCOCS să fuzioneze. Instituția a precizat că propunerile vor transmise Parlamentului, care va decide „opțiunea de urmat”.

Pe 13 februarie, deputatul PAS Igor Chiriac a prezentat un proiect de lege care prevedea lichidarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS și crearea unei noi instituții – Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. Inițiativa legislativă, care a fost înregistrată în Parlament, avea 29 de autori. Printre semnatarii documentului nu se regăseau trei deputați PAS din Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunități.

Tot pe 13 februarie, Procuratura Generală și-a expus punctul de vedere asupra proiectului de lege, menționând că, în urma unei analize preliminare, au fost indentificate „riscuri pe termen scurt, mediu și lung”. Procuratura declara sunt necesare consultări publice „ample” și „opinia instituțiilor europene competente”.

Pe 19 februarie, Veronica Dragalin a demisionat de la șefia Procuraturii Anticorupție. În adresarea sa, Dragalin a criticat proiectul de lege, avertizând că acesta reprezintă „un atac asupra sistemului de justiție” și o amenințare gravă la adresa luptei împotriva corupției la nivel înalt.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: