Chișinăul reacționează la cazul moldovenilor ținuți în sclavie, în Spania: Misiunea noastră diplomatică este gată să acorde asistență
Full Article 3 minutes read

Chișinăul reacționează la cazul moldovenilor ținuți în sclavie, în Spania: Misiunea noastră diplomatică este gată să acorde asistență

Oamenii legii din Spania au demascat o grupare infracțională care ținea în sclavie prin muncă câteva zeci de cetățeni ai Republicii Moldova și României. 21 de persoane, care au fost impuse execute munci agricole la mai multe ferme din provincia Sevilia, au fost eliberate. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău a anunțat că misiunea diplomatică moldovenească din Spania este în contact „permanent” cu organele de drept care investighează cazul și este pregătită să acorde asistență.

Moldoveni și români, ținuți în sclavie în Spania

Potrivit poliției spaniole, infractorii contactau victimele prin intermediul rețelelor de socializare și le promiteau locuri de muncă în Spania, în condiții bune. Odată ce victimele ajungeau în Spania, infractorii le spuneau că au o datorie față de organizație pe care trebuiau să o achite prin muncă.

Victimele lucrau de la ora 6:00 dimineața, fără pauză. Acestea nu aveau timp să mănânce, să bea sau să meargă la toaletă.

Infractorii nu le plăteau salarii și îi obligau să locuiască în apartamente supraaglomerate.

Victimele au muncit până la epuizare, îndeplinind diverse lucrări agricole în timpul zilelor lungi de lucru. În mod special, aceștia culegeau fructe și legume. (…) În camere existau cabluri goale, ceea ce crea riscuri grave ca cineva să fie electrocutat. Saltelele murdare erau stivuite deasupra cutiilor pentru gunoi, pe pereți și în baie era mult mucegai și murdărie. Suspecții îi controlau, de aceea victimele nu putea părăsi liber casa”, au comunicat oamenii legii.

Totodată, poliția a precizat că una dintre victimele de sex masculin, în disperare, s-a aruncat pe fereastră și a fost grav rănită.

Anterior, poliția a reușit să aresteze 15 suspecți. Trei dintre ei sunt încă în închisoare.

Potrivit poliției, organizația criminală era formată din două familii de origine română.

Liderii acestei organizații criminale aveau un nivel de trai foarte ridicat. Am găsit mai multe ceasuri Rolex și mașini în valoare de până la 300 de mii de euro. Din moment ce nu plăteau salarii muncitorilor și nu cheltuiau niciun ban pentru întreținerea lor, tot ceea ce primeau din această activitate era profit pur”, au declarat oamenii legii.

Reacția Chișinăului

Pe 22 februarie, Ministerul de Externe de la Chișinău a venit cu o reacție referitor la caz.

Potrivit Ambasadei Republicii Moldova la Madrid, autoritățile spaniole desfășoară mai multe acțiuni de investigare pe acest caz. Misiunea noastră de la Madrid este în contact permanent cu autoritățile spaniole implicate, fiind pregătită să asigure toate acțiunile necesare care se impun în limita competențelor”, a comunicat MAE.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: