Cine este socialistul Ștefan Bolea, președintele raionului Călărași, reținut pentru corupție? Scandalul cu diploma de studii falsă
Full Article 3 minutes read

Cine este socialistul Ștefan Bolea, președintele raionului Călărași, reținut pentru corupție? Scandalul cu diploma de studii falsă

Procuratura Anticorupție (PA) comunică noi detalii cu privire la reținerile de la Călărași. Menționăm că în urma perchezițiilor din 31 ianuarie a fost reținut inclusiv socialistul Ștefan Bolea, președintele raionului Călărași. PA anunță că au fost efectuate, în total, 3 rețineri. 

Detalii de la percheziții 

Au fost reținuți în dimineața de 31 ianuarie președintele raionului Ștefan Bolea, primarul de Călărași Ion Olari și un șef de direcție din cadrul Consiliului raional Călărași. Aceștia au fost plasați în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru 72 de ore.

Reținerile au avut loc într-un dosar instrumentat de Procuratura Anticorupție în comun cu CNA, în cadrul mai multor cauze, pornite pe fapte de corupție.

Cei trei sunt suspectați de fraudarea achizițiilor publice, dar și de alte abuzuri, comise în perioada anului 2022.

Potrivit procurorilor, bănuiții ar fi creat o schemă de favorizare a unor agenți economici în schimbul unor bunuri, avantaje și mijloace bănești ce nu li se cuveneau.

„Pentru încheierea contractelor de achiziții publice, dar și pentru recepția lucrărilor, funcționarii ar fi perceput un comision de circa 10-15% din valoarea acestor contracte”, comunică procurorii.

Cel puțin 10 cazuri de fraudare a achizițiilor publice, cu implicarea agenților economici, dar și administratorilor, fondatorilor și angajaților unor companii, au fost depistate în cadrul investigațiilor.

Se menționează că beneficiar efectiv al uneia dintre companiile implicate în schemă ar fi însuși primarul orașului Călărași.

Totodată, în aceleași cauze sunt investigate și fapte de corupție, săvârșite de alți angajați publici, inclusiv din subordinea Ministerului Finanțelor, care ar fi acceptat și primit mită pentru a nu reflecta încălcările, relevate în cursul unui audit financiar, efectuat la primărie.

Procurorii menționează că inițial a fost deschisă o anchetă pentru abuz de serviciu, ulterior, fiind pornite și conexate 21 de cauze penale, deschise pe corupere activă, corupere pasivă și abuz de serviciu.

PA declară că pe 31 ianuarie, ofițerii și procurorii anticorupție au operat 29 de percheziții care au vizat birourile de serviciu, domiciliile și automobilele persoanelor vizate. Au fost ridicate mijloace de probă relevante pentru caz și sume importante de bani.

Cine este socialistul Ștefan Bolea, președintele raionului Călărași, reținut pentru corupție? Scandalul cu diploma de studii falsă

cna.md

Cine este Ștefan Bolea

Potrivit profilului Rise, în 1981 Ștefan Bolea s-a angajat în Sovhozul „Sadova”. În gospodăria agricolă a fost mai întâi specialist în domeniul tineretului și sportului, iar apoi coordonator al Parcului auto.

Potrivit CV-ului, în 1996 a fondat o gospodărie țărănească, pe care a și administrat-o.

În anul 2014, Bolea candidează la alegerile parlamentare pe lista Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), fiind pe poziția 47. Însă, nu accede în Parlament, formațiunea obținând atunci doar 25 de mandate.

În 2015, ajunge consilier local și raional în Călărași, reprezentând PSRM. La alegerile locale generale din 2019, deschide lista PSRM și ajunge, din nou, în consiliul raional. La scurt timp, este ales președinte al Consiliului Raional Călărași.

Într-un afiș electoral din campania pentru parlamentarele din februarie 2019, PSRM îl prezenta pe Ștefan Bolea, candidatul formațiunii în Circumscripția electorală Călărași, ca fiind absolvent al Universității Agrare de Stat din Moldova (UASM).

Ziarul de Gardă a descoperit că Bolea nu a studiat niciodată la UASM și că nu deține o diplomă de studii superioare. Asta deși, într-o discuție telefonică, Bolea confirma jurnaliștilor informația din afișul electoral. Doar că, în CV-ul expediat redacției RISE, Ștefan Bolea nu a mai indicat studiile la UASM.


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: